PÅ GODFOT: USAs utenriksminister John Kerry (t.h.) vil sende våpen til Fayez al-Sarraj (t.v.) som leder de skjøre samlingsregjeringen i Libya. Foto: Leonhard Foeger Afp

USA vil forsyne Libya med våpen

USA og flere andre land vil lempe på FNs våpenblokade av Libya og forsyne den skjøre samlingsregjeringen i landet med våpen til bruk i kampen mot IS.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det går fram av sluttdokument fra den store Libya-konferansen som ble holdt i Wien mandag, der utsendinger fra en rekke land deltar, blant dem USAs utenriksminister John Kerry, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og FNs Libya-utsending Martin Kobler deltok.

Alle de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet har undertegnet sluttdokumentet og vil nå arbeide for å lempe på våpenblokaden som ble innført mens Muammar Gaddafi fortsatt satt ved makten.

Barack Obama: Libya er min største feil

Kaos og anarki

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten, og i 2013 ble den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen jaget ut av Tripoli.

En allianse av militante islamister og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.

Den forrige regjeringen og nasjonalforsamlingen søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

Libysk opprørstalskvinne til VG: Norge sviktet oss da vi trengte det som mest

En tredje regjering

Som et ledd i en FN-støttet fredsprosess, som ingen av de to administrasjonene sluttet opp om, ble det i februar dannet en tredje regjering, ledet av forretningsmannen Fayez al-Sarraj.

Dette skjedde til applaus fra blant andre NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Først i april tok den såkalte samlingsregjeringen sjansen på å returnere til hovedstaden Tripoli, der den holder til på en strengt bevoktet marinebase, beskyttet av lojale militssoldater.

I ly av kaoset har flere libyske militsgrupper sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS og kontrollerer nå blant annet Gaddafis fødeby Sirte, inkludert havnen og flyplassen.

Les også: FN: IS får stadig mer kontroll i Libya

Kamp mot IS

Ønsket om å lempe på våpenblokaden er ment som et bidrag i kampen mot IS, som ifølge amerikansk etterretning nå trolig har rundt 6.000 krigere i Libya. Flere andre militsgrupper i landet har tette bånd til al-Qaida.

President Barack Obama har flere ganger medgitt at han angrer på beslutningen om å bruke militærmakt mot Gaddafi, uten først å ha tenkt grundig gjennom hva dette kunne resultere i og planlegge for framtida.

– Den verste feilen var trolig å ikke planlegge for tiden som kom etter det jeg mente var det eneste rette, nemlig å gripe inn i Libya, sa han i april.

Libyere til VG: Ayat (27) og familien lever under IS-regime

Eksperter advarer

Libya-eksperter advarer mot å begå nye feil ved å sende våpen til den såkalte samlingsregjeringen.

– Det fins ingen kommandoveier der, bare væpnede fraksjoner som er mer fokusert på å kjempe mot hverandre enn å slåss mot IS, sa Frederic Wehrey i tankesmia Carnegie Endowment for International Peace i forrige uke.

– Faren er at disse militsene vil brukene våpnene mot hverandre, påpekte han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder