FREDRIKSTEN: Den svenske forfatteren Ernst Brunner har mottatt trusler etter å ha avslørt upopulære detaljer om svenskekongen Karl XII som falt ved Fredriksten festning i Halden. Foto: Aftenposten

Trusler mot Karl XII-forfatter

(VG Nett) Forfatteren Ernst Brunner (54) mottar hattrusler etter å ha beskrevet Karl XII som en massemorder som ikke hadde sex med kvinner.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Ernst Brunner omtaler kongen som falt ved Fredriksten festning i Halden i 1718, som en massemorder i samme klasse som Hitler og Stalin.

Forfatteren har etter tre års graving konkludert med at svenskekongen kan være skyld i 400.000 dødsfall. Det har fått høyreekstremister til å reagere. Høyreekstreme skandinaver har i mange år hyllet Karl XII på dødsdagen 30. november.

Gateslag

Flere ganger har det vært tilnærmede gateslag mellom høyreekstreme og deres politiske motesetninger i forbindelse med hyllesten.

Brunner mener boken er bygd på godt underbygde fakta.

- Myten om at han har fått leve videre uten at noen har satt spørsmålstegn ved den. Jeg ante på forhånd om at hvis jeg skulle gå til bunns i dette ville et helt annet bilde dukke opp, sier forfatteren til Aftonbladet.

Biseksuell

Flere andre omstridte detaljer avsløres om «krigarkungen». Ifølge Brunner kan han ha vært biseksuell. Han skal også ha utført brutale henrettelser og mord, blant annet ved å fylle en kvinnes underliv med sprengstoff og deretter tent på.

Brunner er klar over at innholdet i den nye boken er kontroversielt. Og mange er opptatte av historien om Karl XII.

- Det har ført til telefonterror der en person i timesvis ringte samtlige nummer jeg har og virket veldig oppspilt og aggressiv, forklarer forfatteren, som tror det blir enda verre når boken kommer ut.

Flere trusler
Han har ikke politianmeldt truslene, men tror han vet hvem som står bak. Forfatteren har tidligere blitt utsatt for trusler fra høyreekstremister.

- Man kan dra konklusjoner ganske lett bare ved å høre hvordan et språk brukes, sier Brunner, som ikke er den første som skriver bok om svenskekongen.

Omstridt død i Norge

I slutten av oktober 1718 førte Karl XII hæren sin over grensen til Norge. Der startet han beleiringen av Fredriksten festning i Halden, den gang Fredrikshald. På kvelden den 30. november ble svenskekongen truffet av en kule som gjennomboret begge tinningene og umiddelbart førte til hans død.

Slik lyder historien, men alle er ikke helt enige om hvordan Karl XII falt. Ikke lenge etter hans død begynte ryktene å gå om at han var blitt skutt av en snikskytter og ikke av en tilfeldig kule fra fienden. De fleste profesjonelle historikere avviser imidlertid dette i dag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder