MINDRE DRIKKEVANN: Her er to bilder tatt av vannreservoaret Lake Powell i de amerikanske statene Utah og Arizona. Både kraftig tørke over flere år og det som mange beskriver for kraftig nedtapping, har redusert vannmengden betraktelig. Bilde til venstre er tatt i 1991. Bildet til høyre er fra i år. Vannstanden er redusert med 42 prosent ifølge Reuters. Foto: Nasa ,

Mer ekstremvær og ny nedslående varmerekord: Slik har jorda forandret seg de siste 18 årene

Siden sist verdens ledere møttes og ble enige om en bindende klimaavtale, for 18 år siden i Kyoto, har jorden blitt både villere og varmere. I år settes trolig en ny og nedslående varmerekord.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er sjokkert over hvor mye jorden har forandret seg siden 1997. På mange områder har klimaendringene skjedd ennå raskere enn vi trodde for to tiår siden, sier professor og ekspert på klimaforandringer ved universitetet i Princeton, Bill Anderegg.

I 1997 ble Kyoto-avtalen nemlig underskrevet. Etter det har de flere ganger forsøkt å bli enige om en ny klimaavtale. Nå møtes verdens ledere i Paris for å gjøre et nytt forsøk på å bli enige om felles klimamål og veien ditt.

Les også: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

– Det er tre ting som er verdt å merke seg. For første gang siste 800.000 år er CO2 nivået over den såkalte 400 ppm grensen. Vi er også halvveis i den to graders oppvarmingen allerede, som er den grensen politikerne har blitt enig om. Vi har også trolig den høyeste temperaturen på jorden etter at målingene startet, sier forskningsleder Jan Fuglestvedt, ved CICERO.

400-grensen er et mål for CO2-konsentrasjonen i luften, på antall målte CO2-partikler per million i jordens atmosfære.

Fuglestvedt mener at hvis utslippene fortsetter i samme takt er vi på vei mot en farlig oppvarming av kloden.

Les: Disse ti tiltakene kan redde klimaet

Slik har jorden forandret seg siden Kyoto

Nyhetsbyrået AP har sett nærmere på hvordan klimaet på jorden har forandret seg på disse 18 årene:

# Tykkelsen på en gjennomsnittlig isbre har siden 1997 blitt redusert med 39 fot eller 12 meter. Det viser tall fra World Glacier Monitoring Service i Sveits.

# Den femårige gjennomsnittlige temperaturen på jordoverflaten målt fra januar til oktober i perioden 1993-1997 har økte med 0,36 grader til 2011-2015 perioden. Det viser tall fra det amerikanske myndighetsorganet, U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA.)

Norges klimasjef: Jeg er en miljøsynder

# 1997 var da det varmeste målte året på jorden noensinne. Denne rekorden ble ifølge NOAA slått først i 1998 så i 2005, 2010 og 2014. Alt tyder ifølge dem at 2015 blir et nytt rekordvarmt år.

# Ifølge World Meteorological Organisation kan året i år bli det første året hvor gjennomsnittstemperaturen for første gang passerer en grad over det den var i førindustriell tid. Forskerne i FNs klimapanel mener at to graders temperaturstigning fra 1850 til 2100 er grensen for hva naturen kan tåle. Stiger temperaturen mer enn det vil klimaendringene bli umulige å kontrollere.


– En oppvarming på 3-4 grader vil innebære stor risiko for økosystemer, matvaresikkerhet og menneskers levekår. Og vi beveger oss inn i ukjent klimaterreng, sier Jan Fuglestvedt ved Cicero.

# Med hele 1,2 milliarder flere mennesker i 2013 enn i 1997, har også CO2 utslipp fra fossilt brennstoff økt med nesten 50 prosent i perioden. Det viser utregninger fra det amerikanske energidepartementet. Verden slipper nå ut mer enn 100 millioner tonn CO2 hver dag.

Her er de åtte største klimatruslene (VG+)

SMOG: Her sees skyskraperne i Beijing på en dag med høy forurensing nederst (28.november) og lav forurensing øverst (2. oktober.) Foto: Kevin Frayer , GETTY IMAGES

# Havnivået har i gjennomsnitt økt med 6,2 centimeter siden 1997. Det viser utregninger fra Universitetet i Colorado.

# De fem dødeligste hetebølgene som har rammet verden det siste hundre år, har skjedd siden 1998. Ifølge belgiske Centre for Research on the Epidemiology of Disaster, er disse Sør-Asia (1998,) Europa (2003,) Vest-Europa (2006,) Russland (2010,) og India/ Pakistan I år.

Les også: Rekordlite is i Nordishavet kan gi mer ekstremvær

# Ifølge dette senterets statistikk har antall vær- og klimakatastrofer økt med 42 prosent. Antall dødsfall har imidlertid gått ned med 58 prosent. I gjennomsnitt var det i perioden 1993-1997 221 værkatastrofer som drepte 3248 mennesker årlig. I perioden 2010 til 2014 var det årlige antallet værkatastrofer i gjennomsnitt 313. Antall døde årlige gikk i perioden ned til 1364.

– Jeg mener at befolkningen er mer bevisst nå enn vi var i 1997. Klimaproblemet har blitt mer konkret, med de mange ulike værfenomenene som vi har sett de siste årene. Før var det klimaendringer gjerne noe mer abstrakt. Også FNs klimapanel har blitt enda sikrere de siste årene at vi endrer klimaet vårt, sier den norske eksperten på klimaendringene, Jan Fuglestvedt til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder