Kreml: – Benådet av Putin

FRI: Nadja Savtjenko snakker med journalister på Boryspil-flyplassen i Kiev etter at hun er sluppet løs fra fangenskap i Russland. Foto: Gleb Garanich Reuters

Kvinnelig ukrainsk krigsflyver er byttet mot russiske offiserer

Den mye omtalte ukrainske militærflyveren Nadja Savtjenko (34) er løslatt i bytte mot to russiske offiserer som har vært fengslet i Ukraina.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg overlevde, skrek hun foran et stort presseoppbud i Kiev, barbeint og ikledd t-skjorte og jeans.

Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov sier at president Vladimir Putin har benådet Savtjenko, melder nyhetsbyrået Tass. Ifølge Reuters er også de to russiske offiserene benådet - av den ukrainske presidenten.

Verken Savtjenko eller de to russerne skal selv ha bedt om benådning, etter som det betyr en innrømmelse av skyld.

Les også: - Putin kan sikre fred og demokrati i verden.

Nadja Savtjenko dro i den ukrainske presidentens fly fra Rostov til Kiev, landet i den ukrainske hovedstaden og ble møtt av sin mor og søster på flyplassen.

Hun regnes som en krigshelt i Ukraina. I russiske øyne er hun en forbryter. Hun ble i mars dømt til 22 års fengsel i russisk rett for medvirkning til drap på to russiske journalister i Øst-Ukraina i 2014.

Seier for presidenten

For den hardt pressede ukrainske presidenten Petro Porosjenko er det en seier at Savtjenko nå er løslatt.

Nadja Savtjenko har vært tiltalt og dømt for både drap, drapsforsøk og ulovlig grensepassering.

Ifølge den russiske avisen Kommersant har flyet med de to russiske offiserene Jevgenij Jerofeev og Aleksander Aleksandrov landet på Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva. Ukrainske medier hevder at de to tilhører den russiske elitestyrken Spetsnaz.

Kreml-talsmann Peskov hevder at Putin benådet Savtjenko etter bønn fra en slektning av de to drepte russiske journalistene.

Les også: Ukrainsk pilot dømt til 22 års fengsel i Russland.

Kommersant skriver at fangebyttet er blitt til ved en nattlig telefonsamtale med fire deltagere: presidentene i Russland, Ukraina og Frankrike, samt den tyske bundeskansleren Angela Merkel.

HELT ELLER SKURK? Den ukrainske militærpiloten Nadja Savtjenko er her fotografert i en rettssal i Moskva den 4. mars 2015. Foto: Maxim Zmeyev / Reuters Reuters

Både president Porosjenko og Julia Timosjenko skal ha vært på plass på flyplassen i Kiev for å møte Savtjenko onsdag ettermiddag.

Sitter i parlamentet

Savtjenko har sittet bak lås og slå i Russland siden sommeren 2014. På denne tiden har hun både blitt innvalgt i det ukrainske parlamentet og i Europarådets parlamentarikerforsamling.

Les også: Eurovision: Ukraina brøt reglene - slipper straff.

Det hele startet 18. juni 2014:

Nadja Savtjenko blir pågrepet nær landsbyen Metalist av folk i en prorussisk milits. 19. juni ble en video av henne lagt ut på internett. Hun var festet til et metallrør med håndjern.

Noen uker senere begynte dramatiske rykter å gå: Nadja ble holdt fengslet i byen Voronezj i Russland. Den russiske påtalemyndigheten bekreftet snart nyheten, at hun var i Voronezj og at hun var siktet for medvirkning til drap på to russiske journalister, som omkom i et bombekasterangrep mot et opprører-kontrollert sjekkpunkt utenfor byen Luhansk.

– Ført over grensen

Savtjenkos advokater hevder at hun ble pågrepet av de russisk-støttede separatistene én time før journalistene ble drept.

Les også: Russisk avis raser etter Ukrainas Eurovision-seier.

Ukrainerne har hevdet at hun ulovlig ble ført over grensen av russisk etterretning i samarbeid med prorussiske soldater. Kiev har kalt det kidnapping av en ukrainsk statsborger, statsterrorisme, og krevd at hun måtte løslates.

Russerne på sin side har hele tiden sagt at Savtjenko er en terrorist. Vladimir Markin hos den russiske påtalemyndigheten har hevdet at det var like stor sjanse for at Savtjenko blir løslatt som at Ukrainas president Petro Porosjenko skulle erstatte Barack Obama som USAs president.

Helt siden hun ble pågrepet for snart to år siden har Ukraina drevet en intens kampanje på sosiale medier og fremstilt henne som en nasjonalhelt.

I Russland derimot blir hun fremstilt ekstremt negativt av media og er omtalt som en «drapsmaskin i skjørt».

Les også: Krever 23 år i straffeleir for kvinnelig militærflyger

Nadja Savtjenko var kjendis i Ukraina allerede før arrestasjonen. Hun er en av de første kvinner som har fått sjansen som pilot i det ukrainske luftvåpenet, og hun er fortsatt den eneste som har fløyet bombeflyet Sukhoi-24.

Høyreekstreme

Da konflikten med Russland eskalerte utover våren 2014, meldte Nadja Savtjenko seg som frivillig i Aidar-bataljonen, som flere ganger har blitt beskyldt for å ha bånd til høyreekstreme. De har også blitt beskyldt for å begå krigsforbrytelser, som bortføringer og henrettelser.

Det var i kamp med Aidar at en norsk leiesoldat skal ha blitt drept sist helg.

Det var den omstridte, ukrainske politikeren Julia Timosjenko som satte Nadja Savtjenko øverst på sitt partis liste til parlamentsvalget. Dermed ble hun innvalgt i Verkhovna Rada in absentia.

Derfra ble hun nominert til å være ukrainsk representant til Europarådets parlamentarikerforsamling (Thorbjørn Jagland-land). Det ga henne diplomatisk immunitet og muligheten for at Russland kunne løslate henne uten å miste ansikt.

Savtjenko har gjennomført flere sultestreiker mens hun har vært fengslet.

Hun har kalt Russland et totalitært regime, at landet har en diktator og at de spytter på menneskerettigheter og folkerett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder