TRAKK SEG: Den skandaleomsuste boligministeren fra Miljöpartiet, Mehmet Kaplan, trakk seg denne uken i lys av skandalene rundt hans person.

TRAKK SEG: Den skandaleomsuste boligministeren fra Miljöpartiet, Mehmet Kaplan, trakk seg denne uken i lys av skandalene rundt hans person. FOTO: Tt News Agency Reuters

Skandaleuke for det svenske Miljöpartiet: Forsker mener partiet kan ha blitt infiltrert av islamister

Boligministeren ble sett med islamister og høyreekstreme. En lokalpolitiker nektet å ta en kvinnelig TV-reporter i hånda. Nå fryktes det at Miljöpartiet i Sverige er infiltrert av islamister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det har mildt sagt stormet rundt det svenske Miljöpartiet denne uken. Partiet som har nær syv prosent av plassene i Riksdagen, har hatt en marerittuke:

Torsdag 14. april: Svenske medier publiserer et bilde fra juli 2015 som viser boligminister Mehmet Kaplan på samme middag som en representant for den høyreekstreme tyrkiske organisasjonen De grå ulver. En annen islamistisk organisasjon, Milli Görus, deltok også i middagen, skriver Aftonbladet.

Søndag 17. april: Sveriges boligminister Mehmet Kaplan sammenlignet i 2009 israeleres behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder under andre verdenskrig, ifølge et videoopptak Svenska Dagbladet har fått tak i.

Mandag 18. april: En video fra 2013 viser hvordan Kaplan deltar i et møte med noen av de høyeste medlemmene i islamistgruppen Milli Görus. Kaplan blir bedt om å gå av som boligminister.

Fikk du med deg? Svensk politi anmeldte seg selv etter skandale

Onsdag 20. april: Yasri Khan, en lokalpolitiker, nekter å ta en kvinnelig tv-reporter i hånden - og holder fast ved at det er hans rett. Opptrinnet mottar massiv kritikk, og Kahn meddeler timer senere at han trekker sitt kandidatur og at han forlater politikken.

Onsdag 20. april: En pressekontakt i partiet forsøker å få programleder Anders Holmberg i programmet «Aktuellt» til å stryke de kritiske spørsmålene om Kaplans kontroversielle opptredener.

Torsdag 21. april: Ledelsen i Miljöpartiet sender ut et krisebrev om hvordan partiet skal opptre: «Ekstremister skal motsies, man skal hilse likt på kvinner og menn og media skal få jobbe uten innblanding», står det blant annet i brevet.

Löfven: – Sverige har vært svært naive

I lys av at flere videoer har sirkulert av blant andre Mehmet Kaplan, der han viser Det Muslimske Brorskapet i Egypts håndhilsen ved flere tilstelninger, har forskere nå slått alarm.

Lars Nicander, sjef ved Centrum för asymmetriska got og terrorismstudier ved Forsvarshögskolan, frykter at Miljöpartiet kan ha blitt infiltrert av islamister, skriver Aftonbladet.

– Jeg ser en likhet med hvordan sovjetkommunismen under den kalde krigen forsøkte å infiltrere ulike demokratiske partier og den metoden kan vi se liknende effekter på i dag når vi kan se folk som står nære det Muslimske brorskapet, som er et islamistisk parti, åpenbart har fått et stort fotfeste innenfor Miljöpartiet, sier han til TV4.

Anders Wallner, partisekretær i Miljöpartiet, kommenterer Lars Nicanders utspill i en sms til Aftonbladet.

– Det som sies av Lars Nicander er noe vi kommer til å ta på stort alvor. Ekstremisme har ingen plass i vårt parti, skriver han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder