Politidrapene i USA: Dette er politiets ofre det siste året

Walter Scott, som ble skutt og drept av politiet lørdag, er en av den stadig voksende rekken av ofrene for politivold mot afroamerikanere i USA.

  • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fire år gammel

Lørdag forrige uke ble afroamerikaneren Walter Scott (50) skutt og drept av en politimann i North Charleston. Scott, som av familien blir beskrevet som en varm og kjærlig familiemann, ble truffet av ikke mindre enn åtte skudd etter at han ble stoppet av polititiet på grunn av en ødelagt bremselykt på bilen.

Hendelsen ble filmet av en forbipasserende, og videoen har nå ført til at Michael Slager - politimannen som løsnet skuddene - har blitt siktet for drap.

Dette er en av flere episoder med politivold mot afroamerikanere i USA det siste året, flere av hendelsene har utløst massive og til dels voldelige opptøyer i flere amerikanske byer.

Etter at Michael Brown (18) ble skutt og drept i Ferguson, Missouri i fjor sommer, har det også blitt kraftig debattert hvorvidt det er en ukultur i den amerikanske politistyrken for å bruke unødvendig vold, spesielt mot afroamerikanere. Politimesteren i Ferguson valgte å gå av i mars i år etter at politistyrken i lengre tid har blitt anklaget for rasisme.

Her er ofrene det siste året som har blitt navngitt:

** Walter Scott (50) - stoppet på grunn av bremselys

Hendelsen fant sted i North Charleston lørdag forrige uke, og det hele ble filmet av en forbipasserende. Videoen viser Walter, som er afroamerikansk, og politimannen Michael Slager (33) stå like ved hverandre i en park.

Kort tid senere løper 50-åringen bort fra politimannen, men han kommer ikke langt før Slager tar frem tjenestevåpenet sitt og avfyrer åtte skudd.

** Eric Garner (48) - kvalt under arrestasjon

Eric Garner Foto:Uncredited,Ap

Det var i juli i fjor at Garner skal ha blitt forsøkt pågrepet som følge av ulovlig sigarettsalg på Staten Island i New York.

Han skal ha motsatt seg å bli påført håndjern, og ble dermed lagt i bakken av politibetjenten. Han døde etter at en av dem trolig tok et dødelig halsgrep på ham. Pågripelsen ble filmet, og i klippet høres det tydelig at Garner sier at han ikke får puste. Han siste ord – «I can`t breathe» – ble senere et slagord for demonstrantene, både i New York og i flere andre amerikanske byer.

DREPT: Michael Brown (18) fra Ferguson. Foto:Reuters,

** Michael Brown (18) - skutt flere ganger

18-åringen ble skutt og drept i Ferguson utenfor St.Louis i august i fjor. Skuddene ble løsnet under en krangel om et skytevåpen i en politibil. Politimannen skal ha løsnet 12 skudd mot 18-åringen, og har i ettertid forklart at han fryktet for livet sitt.

Etter dødsfallet brøt det ut både opptøyer og fredelige demonstrasjoner i Ferguson som varte i flere uker. Det ble ikke tatt ut tiltale mot politimannen bak skuddene som tok livet av Brown. Han besluttet senere å slutte i politiet.

** Tamir (12) - viftet med lekepistol

I november i fjor ble 12 år gamle Tamir Rice skutt og drept av politietetter at han viftet med en luftpistol.

Tamir Rice (12) Foto:,Ap

Overvåkningsvideo som ble sluppet i ettertid viser det tok kun to sekunder fra politiet ankommer stedet til de skjøt Tamir. 12-åringen døde senere av skadene.

Politiet slapp også lydklippene fra nødsamtalen, der en mann ringer inn og forteller at en ung gutt skremmer folk som går forbi han, med å rette en pistol mot dem. Der understreker innringeren at pistolen antageligvis ikke var ekte – en beskjed som aldri skal ha blitt videre formidlet til politiet som rykket ut til stedet.

** Rumain (34) - anklagd for salg av narkotika

I begynnelsen av desember i fjor ble Rumain Brisbon skutt og drept av en hvit politimann i Phoenix. Politiet hadde blitt tipset om at han angivelig solgte narkotika fra bilen sin, noe han nektet for da politiet kom på stedet.

Brisbon overrasket politiet med å løpe fra stede. Politiet hevdet at 34-åringen nektet å overgi seg, og løsnet to skudd mot Brisbon i selvforsvar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder