PÅGREPET: Espen Lee sammen med den medsiktede 40-åringen. Foto: ERIK HAGEN, FREDRIKSTAD BLAD/HELGE MIKALSEN , VG

Kidnappings-mistenkte nordmenn avhøres med væpnede vakter

Forsvarerne: Politiet har sett seg blind på gamle saker

Politiet: Svært alvorlig sak

NICOSIA (VG) Mens eks-torpedo Espen Lee (60) og de to andre nordmennene forklarer seg for kypriotiske etterforskere, følges hver minste bevegelse av bevæpnet politi inne i avhørsrommene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samtidig som avhørene skjer bak de tykke murene som omkranser Pili Paphos-politistasjonen her i sentrum av Kypros hovedstad, patruljerer tjenestemenn fra det kypriotiske spesialpolitiet MMAD området rundt.

– Spesialstyrken er allerede i Nicosia på grunn av en generell terrortrussel. Men det er klart at vi også er kjent med nordmennenes bakgrunn. Derfor har vi sørget for at spesialstyrkene våre også jevnlig patruljerer områdene rundt fengslene der de sitter og politistasjonen der avhørene pågår, sier Nicoletta Tyrimou, pressetalskvinne ved Kypros-politiets hovedkvarter i Nicosia, til VG.

Avhøres alene

PÅ KYPROS: Rune Thomas Ege og Harald Henden. Foto: Harald Henden , VG

Det har gått tre dager siden eks-torpedo og leiesoldat Espen Lee (60), en 41-åring fra Østlandet med bånd til MC-klubben Outlaws og en tidligere straffedømt nordmann (29) ble arrestert på vei inn på Kypros fra den tyrkiskkontrollerte nordlige delen av øya. Likevel startet de formelle avhørene først i går – og vil trolig pågå utover natt til torsdag.

Avhørene skjer én og én med norsk tolk.

– Avhøret av den første av våre klienter ble avsluttet i ettermiddag, og varte tre-fire timer. Da var politiet enige med oss og klienten vår om at det ikke var så mye mer å si. De prøver å avhøre de andre i løpet av kvelden, men de har bare en norsktolk, så det tar litt tid, sier Andreas L. Louka til VG.

Espen Lee til politiet: «Vi kom for å hente bilen»

Han er en av to lokale advokatene som forsvarer nordmennene mot politiets påstander:

At Lee og de to andre østlendingene var på Kypros for å hente datteren (3) til en nordmann (48) som er midt i en bitter rettsstrid om foreldreretten med sin greskkypriotiske ekskone, og ta 3-åringen med tilbake til Norge.

FORSVARERE: Andreas L. Louka (t.v.) og Soteris Argyrou forsvarer de tre mennene som sitter i varetekt på Kypros. Foto: Harald Henden , VG

I avhørene i dag vil nordmennene holde på sin versjon av historien – at de skulle hente tilbake en bil ekskona hadde tatt fra den norske 48-åringen.

Lokal advokat: Norsk politi varslet om bortføringsplaner

– De har hele tiden fortalt sannheten, akkurat slik vi har bedt dem om. Sannheten er at de kom hit for å hente bilen til barnefaren. Det er dette de jobber med til vanlig, å kreve inn gjeld, sier Soteris Argyrou, som også forsvarer nordmennene.

Strafferamme på syv år

Mellom avhørene holdes nordmennene strengt fra hverandre i ulike fengsler. En av nordmennene sitter i Kofinou-fengselet, nesten fem mil unna politistasjonen der han blir avhørt. Det er enorm avstand på en liten øy som Kypros.

– Dessverre har politiet sett seg blinde på gamle reportasjer fra norske medier, og oppfører seg som om de har arrestert Nordens mest kriminelle mennesker, sier Argyrou til VG på kontoret i sentrum av Nicosia.

Les også: Barnefaren har fått bistand fra norske myndigheter

– De kom for å hente en bil, men blir nå voktet av bevæpnet politi. Det er klart de synes det er litt rart, legger Louka til.

Ren rutine, hevder politiet.

AVHØRES HER: På det lokale kriminalpolitiets hovedkvarter i sentrum av Nicosia, blir de tre nordmennene avhørt en etter en - med væpnede vakter i avhørsrommet. Foto: Harald Henden , VG

– Dette er en svært alvorlig sak. Når vi arresterer tre personer for samme forbrytelse i en sak som dette, er det rutine å plassere dem i ulike fengsler så de ikke skal samkjøre forklaringene sine, sier pressetalskvinnen.

De tre nordmennene har foreløpig bare status som mistenkt for å «planlegge å begå en forbrytelse» - som likevel har en strafferamme på inntil syv år i det kypriotiske rettssystemet.

Mener det er rømningsfare

Torsdag fremstilles de tre for varetektsfengsling i distriktsretten i Nicosia. Da har politiet tre valg:

**Be om forlenget varetektsfengsling fordi de trenger mer tid til etterforskning og flere avhør.

**Be om forlenget varetektsfengsling fordi de tar ut en formell siktelse mot nordmennene.

**Henlegge saken fordi de ikke finner beviser på at nordmennene faktisk hadde planer om å bortføre 3-åringen da de ble tatt.

Les også: Slik jobber bransjen som henter hjem bortførte barn

– Hva vi velger å gjøre videre med saken, vet vi ikke før vi er ferdige med avhørene en gang i kveld eller i natt, sier Tyrimou.

PÅGREPET HER: Espen Lee og to andre norske menn ble arrestert på den greske delen av Agios Dometios, på grensen mellom den greske og tyrkiske delen av Nikosia. Foto: Henden Henden , VG

Det er også en mulighet for at retten selv velger å løslate de tre nordmennene, på tross av politiets anmodninger. Da de ble varetektsfengslet mandag, ga retten bare medhold i tre dager varetekt, én mindre enn det politiet ba om.

I en hemmeligstemplet politirapport VG har fått tilgang til, beskriver politiet faren for at de tre nordmennene skal forlate landet som svært stor:

«På grunn av alvorligheten av forbrytelsen, og at de ikke har tilknytning til Kypros, er det stor fare for at de vil rømme utenlands eller til de okkuperte områdene dersom de blir løslatt», står det i rapporten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder