SKRØT: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en seremoni i etterkant av den angivelige prøvesprengningen av en hydrogenbombe tidligere i år. Foto: Kcna , Reuters

Japan truer med å skyte ned nordkoreansk rakett

Sør-Korea ber nordkoreanerne droppe planene om en nær forestående rakettoppskyting. Japan sier de vil skyte ned raketten dersom den truer japansk territorium.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Den japanske forsvarsministeren har bedt landets rakketforsvar være innstilt på å skyte ned enhver rakett fra Nord-Korea som ugjør en trussel mot Japan. Blant ressursene som nå er satt i beredskap, er marinefartøy med rakettforsvarssystemet Aegis og Patriot-batterier på land

Sør-Korea mener Nord-Koreas varslede oppsending av en satellitt i virkeligheten er en plan om å teste en langdistanserakett. Nord-Korea vil betale en høy pris dersom planene gjennomføres, advarer naboene i sør.

I en uttalelse fra regjeringen i Seoul heter det at enhver prøveoppskytning forkledd som en satellittoppsending vil utgjøre en «alvorlig trussel» mot fred og sikkerhet i verden.

– Nord-Korea bør umiddelbart avlyse den planlagte oppskytingen, som er et brudd på resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, heter det fra presidentkontoret i Sør-Korea.

ADVARER: Sør-Koreas president Park Geun-hye ber naboen i nord skrinlegge rakettplanene. Foto: Kim Hong-ji , Reuters

Tirsdag ble det meldt at ledelsen i Pyongyang har varslet FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) om den forestående oppskytingen, som vil finne sted i tidsrommet 8. til 25. februar.

Les også: Tror dette er Kims nye atom-tunnel

Observatører tror oppskytingen vil finne sted 16. februar, fødselsdagen til landets tidligere leder Kim Jong-il, faren til nåværende leder Kim Jong-un.

6. januar i år, den samme uken som diktatoren selv fylte 33 år, sørget han for å få hele verdens oppmerksomhet da Nord-Korea kunngjorde at de har gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Frykter langdistanserakett

Ifølge Nord-Korea dreier oppskytningen nå seg om en observasjonssatellitt som skal brukes i forskningsøyemed.USA og deres allierte mistenker landet for å utvikle en interkontinental rakett, med en rekkevidde som gjør at den kan nå USA.

Verdenssamfunnet vil se på et slikt steg som nok en uansvarlig nordkoreansk provokasjon og et klart brudd på de internasjonale forpliktelser de har, sier en talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest.

VG Spesial: Syv fra Nord-Korea forteller sin historie

Japans statsminister Shinzo Abe sier han vil jobbe sammen med USA og andre land for å komme med et «sterkt krav» om at Nord-Korea avstår fra å gjennomføre den varslede oppskytingen. Abe sier planene er provoserende og truer Japans sikkerhet.

FN forbyr Nord-Korea utvikle raketter og innførte sanksjoner mot landet sist de prøveskjøt en rakett i desember 2012.

Verdenssamfunnet har også innført sanksjoner som følge av Nord-Koreas atomprøvesprengninger og krever at landet innstiller all utvikling av slike våpen.

ØKT AKTIVITET VED RAKETT-ANLEGG: Dette satellittbildet fra 2012 viser Sohae-anlegget i Tongchang-ri, der Nord-Korea tidligere har gjennomført flere oppskytinger av raketter og satellitter. I midten på den nedre delen av bildet kan man tydelig se togvogner som trolig frakter utstyr til anlegget. Foto: , AP

Les også

 1. Nord-Korea kan ha testet deler av hydrogenbombe

  Det er mulig at Nord-Korea forsøkte å teste komponenter av en…
 2. Nyhetsbyrå: Frykter Nord-Korea planlegger ny rakett-test

  Japanske myndigheter tror Nord-Korea forbereder seg…
 3. Se oversikt: Dette er verdens mest og minst korrupte land

  Danmark er best, mens Somalia og Nord-Korea deler på den lite populære sisteplassen i Transparency Internationals…
 4. Slik reagerte verden på Kims bombe

  Nord-Koreas diktator Kim Jon-un sprengte det landet selv hevder var en hydrogenbombe, fikk nye sanksjoner og kritikk fra…
 5. Norsk kjernefysiker: Dette var neppe en hydrogenbombe

  Seniorforsker og kjernefysiker Halvor Kippe ved Forskningsinstitutt tviler på at nattens sprengning i Nord-Korea var av…
 6. Ekspert om Kim Jong-Un: Han er hensynsløs

  Ikke alle ekspertene VG har snakket med er sikre på at diktatoren har detonert en såpass avansert bombe.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Nord-Korea har skutt opp langdistanserakett

 2. NUPI-forsker etter testing av rakett: – Haster med forhandlinger om Nord-Korea

 3. Japan reagerer sterkt på nordkoreansk rakettoppskyting

 4. Russland fordømmer nordkoreansk missiltest

 5. Nordkoreansk rakettoppskyting mislyktes

Fra andre aviser

 1. Japan truer med å skyte ned nordkoreansk rakett

  Bergens Tidende
 2. Japan truer med å skyte ned nordkoreansk rakett

  Aftenposten
 3. Japan truer med å skyte ned nordkoreansk rakett

  Fædrelandsvennen
 4. Nord-Korea varslet satellittoppskyting

  Aftenposten
 5. Nord-Korea har avfyrt et ballistisk missil

  Aftenposten
 6. Nord-Korea varslet satellittoppskyting

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder