FORNØYD PÅ KRIM: – Enten vannet er ukrainsk eller russisk - det er forfriskende og rent, og holder oss unge, sier 81 år gamle russiske Katja som nyter feriedager i det okkuperte Sevastopol. Foto: Harald Henden VG

Her er Putins charterparadis

SEVASTOPOL (VG) Mens situasjonen tilspisser seg mellom ukrainske og russiske styrker på Krimhalvøya, strømmer patriotiske russere til for å feriere på øya de har
okkupert.

Artikkelen er over tre år gammel

Blinkende sol i asurblått hav, flipp-flopper og baderinger. Det oser syden av halvøya ved Svartehavet:

Her tilbys mojitos, badesko og solhatter på rekke og rad. Bare den gjentakende tilstedeværelsen av president Vladimir Putins portrett minner deg på at du tross alt ikke er på Kanariøyene.

Les også: Putin kastet skjorta på ferie

En formiddags kaffekopp i sentrum blir overvåket av presidenten i militær utrustning, malt over en femetasjes bygning. Dette er bare én av svært mange visuelle påminnelser om presidentens kontroll over halvøya.

Den utrolige snuoperasjonen: Putin og Erdogan fra bitre fiender til «kjære venner»

TAKKER PUTIN: Aleksander setter pris på at den russiske presidenten er «en handlekraftig mann». Under maleriet av Putin drikker han sin daglige kaffe i Sevastopol. Foto: Harald Henden VG

Den pensjonerte musikklæreren Aleksander har nettopp drukket en kaffe under det gigantiske maleriet av Putin.

– Jeg liker det. Det er vakkert. Putin, han er en rett-frem mann, handlingskraftig og ekte. Det er det viktigste, enten det er snakk om musikk eller politikk: At det ikke er falskt, sier Aleksander til VG.

Putin: – Ikke vær redd for Russland

Kampklare ved grensen

Den russiske presidenten kan heller ikke anklages for å ha vært uklar da han torsdag fortalte at den russiske sikkerhetstjenesten angivelig skal ha stanset to tilfeller av terrorangrep fra ukrainere denne uken.

– Åpenbart vil vi ikke la slike ting gå forbi lett. Dette er en veldig farlig lek, sa Putin da han møtte pressen.

Responsen fra Ukrainas president Petro Porosjenko var å si at hans hær er kampklar ved Krim-halvøya og ved grensen til de opprørskontrollerte områdene øst i landet. Dette bekymrer FNs sikkerhetsråd, som møttes torsdag for å diskutere den nylig oppildnede stemningen.

Les også: Derfor har Erdogan og Putin funnet tonen igjen

«Ferierer i hjemlandet»

Mens Sikkerhetsrådet nå frykter det verste, slikkes det is langs strandpromenadene på Krim.

– Vi har alltid følt at Krim var russisk. Sånn sett har ingen ting endret seg de siste årene, sier Olga Olegina (32) fra St. Petersburg fornøyd, mens hun kjøper billetter til et delfinshow til barna Vanja ( 4) og Genia (6).

– Hva med ukrainerne dere treffer her på Krim, hva sier de om situasjonen?

– Vi treffer ikke ukrainere, kommer det kort fra Olegina.

«FERIERER HELST I RUSSLAND»:Olga Olegina ( 32) er fornøyd med å feriere i det hun definerer som sitt eget hjemland, Russland. Barna Genia ( 6) og Vanja ( 4) har mange russiske lekekamerater her, men ingen ukrainske. Foto: Harald Henden VG

Russland og Ukraina: Ruster opp på grensen

Tømmes for vestlige turister

Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden.

Krim har en lang historie som et populært turistmål, men etter den urolige tiden med opprør og annektering for drøyt to år siden, stupte salget av reiser til Krim.

Russiske myndigheter sprøytet inn over 84 milliarder kroner for å oppgradere infrastrukturen på deres okkuperte land og lokke russere til å feriere der.

Kreml tilbyr også sponsede Krim-turer for statsansatte russere, ifølge BBC.

Statskontrollert russisk media hevder at turismen fra Russland nå blomstrer, selv om halvøya både er et dyrere og mindre tilgjengelig reisemål for russere enn for eksempel Bulgaria og Egypt.

Tidligere var 67 prosent av turistene på Krim ukrainere, i følge Euromaidanpress. Inntrykket nå er at samtlige tilreisende er russere.

FERIEMINNE: Dima og Aljona fra Tsjeljabinsk blir fotografert på strandpromenaden i Sevastopol foran det russiske flagget med teksten «Krim er vårt». Foto: Harald Henden VG

– Vi elsker fedrelandet vårt. Og særlig Krim, vi er så glade for at det ble vårt igjen. Det finnes sikkert dem som ikke er fornøyd med det, men de vi kjenner er veldig fornøyde nå, sier Aljona (18) til VG men hun poserer foran et stort russiske flagg med påskriften «Krim er vårt».

Nær venn om Russlands president: – Putin kan sikre fred og demokrati i verden

Nærmest utilgjengelig for vestlige turister

Hotellene VG besøker på Krim forteller om en enorm nedgang i internasjonale gjester. På tre år har enkelte av overnattingsstedene gått fra å ha halvparten ikke-russiske besøkende til under 10 prosent nå.

– Si til turister i Vesten at vi gjerne tar i mot dem, smiler resepsjonisten på hotell Admiral i Sevastopol ivrig til VG.

SVARTEHAVSKYSTEN: Krim har lenge vært et populært reisemål for mange nasjonaliteter. Etter halvøya ble okkupert, kommer det nesten bare russere hit. Foto: Harald Henden VG

Det er likevel langt fra en enkel pakke Krim kan tilby en norsk familie på sydentur.

Foruten at det nå kreves russisk visum, er det ikke mulig å bruke hverken minibank, VISA, andre vestlige kredittkort eller noe utenlandsk valuta. Her gjelder kun russiske rubel i kontanter.

Mobiltelefoner fungerer ikke på Krim, med mindre du har et russisk nummer. Og har du et russisk nummer, blokkeres likevel alle samtaler fra Krim til utlandet utenfor Russland.

Valg i Russland: Sex, drap og ondt blod

Disse særegenhetene sjenerer likevel ikke russere VG møter i Sevastopol. De er godt fornøyd med at deres syden endelig har det russiske flagget vaiende i sjøbrisen ved stranden.

– For meg har Krim alltid vært russisk. Ukraina er noe helt annet. Som om de ikke har noen som styrer der. Det har hvertfall vi, sier Aleksander lurt og kikker opp på det flere meter store Putin-portrettet.

Trump: Kan anerkjenne Krim som russisk

PUTIN VOKTER: Store veggmalerier av Putin har dukket opp den okkuperte halvøya de siste to årene. Ved motorveien henger det plakater med hans bilde, ledsaget av patriotiske tekster til inspirasjon for russere. Foto: Harald Henden VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder