Dødstallene stiger i Vest-Afrika

Frykter spredning av dødsviruset

DØDELIG: Helsearbeidere frakter ofre for Ebola-viruset i landsbyen Kenema i Sierra Leone. Foto:,REUTERS

Vil teste eksperimentelle medisiner på ebolasyke

Et av verdens største forskningsfond har nå tatt til orde for å teste uferdige medisiner på Ebola-syke afrikanere.

 • Stian Eisenträger
 • Kari Aarstad Aase

Artikkelen er over seks år gammel

Helsedepartementet i Ghana bekreftet mandag overfor nyhetsbyrået Reuters at en amerikansk mann blir testet for viruset fordi han ble syk etter å ha besøkt Guinea og Sierra Leone.

Senere ble det klart at den syke testet negativt på Ebola-testen. Også tidligere har man fryktet at viruset hadde spredt seg til Ghana, men prøven viste også den gang negativt utslag.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det de siste dagene bekreftet 50 nye tilfeller og 25 nye dødsfall. Det betyr at det i alt er bekreftet 518 dødsfall som følge av Ebola-viruset i Sierra Leone, Guinea og Liberia – og hele 844 smittetilfeller – siden det som trolig er det verste Ebola-utbruddet noensinne startet i februar.

Vil bruke uferdige medisiner

- Det er tåpelig at vi ikke har fått de eksperimentelle legemidlene ut av laboratoriene og dyretesting og over til testing på mennesker, sier tropemedisineren Jeremy Farrar til nyhetsbyrået Reuters.

Han leder den innflytelsesrike veldedighetsorganisasjonen The Wellcome Trust, som ifølge Financial Times er verdens nest største private forskningssponsor etter Bill & Melinda Gates Foundation.

På mindre enn fire måneder er hundrevis av mennesker døde i Vest-Afrika. Ebola-utbruddet som har rammet Guinea, Liberia og Sierra Leone ser ikke ut til å avta, snarere tvert imot.

- Situasjonen er ute av kontroll, sa organisasjonen Leger uten grenser i forrige uke.

Tidkrevende prosess

I den normale utviklingsprosessen rundt nye legemidler omfatter testing på dyr og deretter friske frivillige mennesker, før de blir klinisk testet på syke personer. Dette tar for langt tid, og bør ikke gjelde når man har utbrudd som sprer seg raskt, slik vi ser nå, mener Farrar.

Internasjonale forskningsetiske retningslinjer sier at før man kan starte forsøk med en ny medisin eller vaksine på og med mennesker skal den først testes ut i laboratoriet og på dyr. Dette er imidlertid en tidkrevende prosess, og er det da riktig å følge vanlige spilleregler når mennesker dør i hopetall som følge av sykdommen? Ja, mener Farrar, som nå tar til orde for at personer som risikerer å dø av Ebola-viruset må bli tilbudt eksperimentelle medisiner for å se om de virker. Ebola er en relativt sjelden sykdom, men utbruddene har kommet jevnlig siden den ble oppdaget for over 40 år siden.

- Dette er ikke første gang det har skjedd, og det vil skje igjen – vi vet det, sier han til Reuters og foreslår at WHO kunne ha etisk godkjente eksperimentelle legemidler på lager, slik at de er klare til å sendes ut når neste utbrudd kommer.

- Kan forsvares

DELIKATESSE: Flygehunder regnes som en delikatesse i flere afrikanske land, men mistenkes for å være vertsdyr for det farlige Ebola-viruset. Helsedepartementet i Elfenbenskysten har bedt befolkningen om å avstå fra å spise såkalt «bush meat», altså skogsvilt, for å unngå å overføre smitte fra infisert kjøtt. Foto:,REUTERS

Professor Jan Helge Solbakk ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo forklarer at forskningsetikken åpner for forsøk med nye medisiner i situasjoner hvor en livsfarlig, smittsom sykdom som det ikke finnes behandling for, og som sprer seg raskt, bryter ut.

- Forskningsetikken sier at det kan forsvares å starte utprøvinger før en medisin eller vaksine er blitt fullt ut utprøvd, dersom man vet at den nye medisinen i hvert fall ikke vil forverre situasjonen ytterligere for pasientene. Dette har man eksempler på er gjort også her i Norge, for eksempel i forhold til pasienter med langtkommen kreft hvor det ikke finnes behandling, forteller han til VG.

Det som ofte er problemet når det gjelder utprøvingen av nye medisiner i fattige land, er at industrien bare bruker pasienter der som forsøkskaniner for å utvikle en ny behandling, men så priser de den nye behandlingsformen så høyt at helsemyndighetene i disse landene ikke har råd til å tilby sine pasienter behandlingen, forklarer Solbakk.

- Skal vaksineforsøk mot Ebola-viruset starte i Vest-Afrika, så må det i forkant av slike forsøk være på plass avtaler mellom industrien og helsemyndighetene i disse landene om at dersom det skulle vise seg at vaksinene har god beskyttende virkning, så skal befolkningen i disse landene automatisk sikres tilgang til slike vaksiner, sier professoren til VG.

Krisemøte

WHO kalte forrige uke inn helseministrene fra 11 afrikanske land i regionen til krisemøte for å diskutere hva som må gjøres for å hindre at sykdommen sprer seg ytterligere. Foruten å bifalle et tettere samarbeid med FN, WHO og andre organisasjoner, understreket deltakerne at det er viktig å samarbeide over landegrensene. Derfor skal det opprettes et regionalt kontrollsenter i Guinea for å koordinere den tekniske støtten i kampen mot den alvorlige sykdommen.

- Myndighetene er nødt til å mobilisere relevante sektorer, lokalsamfunn, religiøse og politiske ledere til å bedre oppmerksomheten, psykososial støtte og forståelse for ebola-situasjonen, sa WHOs Afrika-direktør Francis Kasolo på en pressekonferanse i Ghanas hovedstad Accra.

Det kom imidlertid ingen konkrete lovnader om økt finansiell støtte til å hindre smittespredning, og i tillegg få detaljer om hvordan tiltakene skal settes i verk.

Å stenge grensene for å hindre smittespredning er uaktuelt, sier Liberias helseminister Bernice Dahn.

- Vi mener å stenge grensen ikke er et alternativ, fordi vi tror ikke det vil virke, sier hun til Al Jazeera. I stedet vil myndighetene forsøke å opplyse om sykdommen ved grenseovergangene.

- Ute av kontroll

Legen som var den første som identifiserte ebola-viruset på 1970-tallet, Peter Piot, frykter imidlertid at det kan bli meget vanskelig å hindre ytterligere spredning. Han påpeker at dette utbruddet ikke ligner noe man har sett tidligere.

- For det første er dette første gang Vest-Afrika har et slikt utbrudd. For det andre er det første gang at tre land er involvert. Og for det tredje er det førte gang vi har utbrudd i storbyer, i hovedsteder, sier han til CNN.

Han advarer også om at land som ennå ikke er påvirket av sykdommen raskt kan bli det, og mener det bør erklæres unntakstilstand i de rammede områdene.

- Epidemien er ute av kontroll, sier legen Bart Janssens, som er direktør for utenlandsoperasjoner i Leger uten grenser.

SMITTEFARE: Den norske sykepleieren Sissel Overvoll behandler en pasient med Ebola-symptomer i Guekedou i Guinea. Foto:,AFP

Organisasjonen har behandlet nærmere 500 mennesker med ebola-symptomer, men har vanskeligheter med å nå ut til alle.

I både Liberia og Sierra Leone rapporteres det nemlig om at mennesker som er innlagt på sykehus med smitte har utskrevet seg selv for deretter å gjemme seg – noe som er en særdeles dårlig med tanke på å hindre smittespredning.

- Alle som blir oppdaget mens de skjuler potensielle ebolasmittede i sine hjem og kirker kan bli straffet i henhold til landets lover, erklærte Liberias president Ellen Johnson Sirleaf i en radiosendt kunngjøring mandag.

Amerikanske forskere mener utbruddet av ebola i Vest-Afrika skyldes en ny variant av viruset, og ikke den kjente varianten fra Sentral-Afrika.

- Det kan tenkes at dette viruset har florert i området en tid. Utbruddet i Guinea er en påminnelse om faren for nye utbrudd i hele Vest-Afrika, skriver de 30 forskerne i en artikkel i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Det er daglige flyavganger fra Guinea og Sierra Leone til europeiske storbyer som London og Paris, noe som betyr at det eksisterer en risiko for at en smittet person kan reise til Europa. Mannen som oppdaget sykdommen kan imidlertid berolige med at den i teorien skal være lett å bekjempe.

- Du er nødt til å ha veldig tett kontakt for å bli smittet. Å sitte på bussen med noen som er syke med ebola er ikke noe problem, sier han og påpeker at enkle, hygieniske tiltak som å vaske seg med såpe og vann, ikke gjenbruke sprøyter og unngå kontakt med infiserte lik er nok for å stanse smittespredningen.

- Dette er en epidemi som skyldes dysfunksjonelle helsesystemer. Frykten for viruset og mangelen av tillit til myndighetene og helsesystemet er like ille som viruset i seg selv, mener legen.

Folkehelseinstituttet: - Følger situasjonen

Overlege Tone Bruun ved Statens folkehelseinstitutt forteller at de følger situasjonen kontinuerlig gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO) og Det europeiske smittevernsenteret.

- Vi forholder oss til de anbefalinger og retningslinjer som kommer derfra, sier han til VG.

- Det er ingen restriksjoner for folk som har vært i de aktuelle landene, men personer som har oppholdt seg i utbruddsområdene og som kan ha vært eksponert for viruset, bør være oppmerksomme på sykdomstegn, og umiddelbart ta kontakt med lege ved symptomer etter hjemkomst.

Smitterisikoen for turister anses som svært liten hvis man forholder seg til de reiserådene som gis. Ebolaviruset smitter først og fremst ved direkte kontakt med syke personer og lik.

Les også

 1. Ebolaepidemi er «uten sidestykke»

  Ebolaepidemien i Guinea er uten sidestykke, varsler Leger Uten Grenser.
 2. Ebola-utbrudd i Kongo

  Ni mennesker er døde i et nytt utbrudd av det fryktede ebolaviruset i Kongo, opplyser landets helseminister.
 3. Behandlingssenter for ebola angrepet i Guinea

  En rasende mobb angrep fredag et behandlingssenter for ebola-pasienter i Macenta i Guinea.
 4. Ebolafrykten øker i Vest-Afrika

  Vest-Afrikas første utbrudd av ebolaviruset, som har kostet rundt 60 menneskeliv i Guinea, kan ha spredd seg til…

Mer om

 1. Helse
 2. Sierra Leone
 3. Liberia
 4. Guinea

Flere artikler

 1. USA vil teste ebolavaksine på mennesker

 2. Epidemi herjer i Vest-Afrika: Topplege ble offer for dødsvirus

 3. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 4. 1229 døde så langt - 2240 smittet: Rømte ebola-pasienter tilbake på sykehus i Liberia

 5. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 6. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

Fra andre aviser

 1. Fakta om ebola

  Aftenposten
 2. Epidemien forverres av legemangel

  Bergens Tidende
 3. Ebola er de rikes plage, men de fattiges pest

  Aftenposten
 4. WHO frykter ebolakatastrofe

  Bergens Tidende
 5. Liberia: - Ebola truer vår overlevelse som stat

  Bergens Tidende
 6. Ebolaepidemien kan gi krigslignende konsekvenser i Vest-Afrika

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder