Her drikkes det over 7 millioner liter øl

Ti ting du ikke visste om Oktoberfest

MÜNCHEN (VG) Lederhosen, korsetter og nytappet øl i litersglass. Det går for seg når München inviterer til ølfestival for 182. gang.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Amerikanske Scott reiser seg opp på bordet og i noen få sekunder har han oppmerksomheten til flere tusen mennesker. Én liter øl gulpes ned i noen få svelg og menneskemengden jubler. Skal du bli en helt på Oktoberfest i München er det viktig å ha kontroll på brekningsrefleksene.

Ølfestivalen ble arrangert for første gang i oktober 1810 for å markere det kongelige bryllupet mellom kronprins Ludwig og prinsesse Therese. Siden har festen blitt arrangert hele 182 ganger.

Se VGTV: Slik kler du deg på Oktoberfest

Drakk 7,7 mill. liter i fjor

Mellom 19. september og 4. oktober i år er det forventet at over syv millioner liter øl skal fortæres av over seks millioner besøkende.

I fjor ble det først meldt om et ølkonsum på 6,5 liter, men det ble senere justert opp med 1,2 millioner liter da bryggeriene begynte fintellingen, skriver Merkur.de.

Svært mange av de besøkende er utenlandske turister, det fører til en massiv øjning i hotellovernattinger, mat og drikke. Ifølge IBTimes tjener München over én milliard euro på «verdens største folkefest».

Les VGs guide: Sånn kan DU bli med på Oktoberfest

Mange kommer langveis fra og en vennegjeng fra Bondi Beach i Australia forteller VG at de har fløyet til Tyskland ens ærend for å se Oktoberfest fra innsiden av et øltelt.

FESTKLEDDE: Valentina (20) og Melissa (21) fra München. Foto: Mona Grivi Norman , VG

– Folk er gale, men det er gøy at det kommer mange utenfra til byen vår. Det trenger vi, ler Valentina (20) og Melissa (21) fra München.

Ti fakta du kanskje ikke visste om Oktoberfest:

1. Øl-rekorden for Oktoberfest ble satt i 2011, og lyder på 7,9 millioner liter øl drukket på 16 dager. Ifølge lokalavisen Merkur.de ble det drukket 7,7 millioner liter i fjor. 4. oktober får vi svaret på hvor mye som har gått med under årets festival.

2. 775.674 kyllinger måtte bøte med livet for å mette festivalgjengerne i fjor, skriver DW.com. Det kommer i tillegg til 360.000 pølser.

3. De sexy kostymene for kvinner kalles Dirndl og finnes i alle farger og lengder. Navnet betyr egentlig «tjenestepike» og bygger på uniformene de kvinnelige gjeterne i Alpene, skriver Wikipedia. Kjolene har ofte snøring i midjen, korte, puffermer og sjenerøs utringning.

Billedspesial: Oktoberfest 2013

4. Krig og epidemier har tvunget München til å droppe den tradisjonsrike festivalen, og er forklaringen på at det har vært 182 festivaler i løpet av 205 år, skriver DW. Den lengste pausen var i forbindelse med og i etterkant av annen verdenskrig mellom 1939 og 1948.

5. Ozapft is! Uttrykket brukes av ordføreren i München når han får hull på den første øltønnen og tapper den aller første ølen. Det markerer at festivalen er i gang, skriver Oktoberfest. I fjor trengte den ferske ordføreren fire forsøk, i år klarte han seg med to.

6. Syvogtyve øl på én gang. Servitørene som skal servere de store liters-ølene under Oktoberfest konkurrerer om å få med seg mest om gangen. De soleklare vinneren er servitør Oliver Strümpfl som i 2014 knuste verdensrekorden ved å bære 27 litersglass samtidig.

TUNGT: Servitørene bærer mange liter øl med seg til tørste festivalgjengere. Foto: Mona Grivi Norman ,

7. Familier og barn er velkomne på festivalen og i ølteltene. Kostymerparader, karuseller og rabatterte familiedager skal forsøke å sikre at det er en familiefest til tross for at øl står sentralt.

8. «Alkohol-lik» kalles mennesker som har drukket seg så sanseløst fulle at de har besvimt. I fjor tok Røde Kors seg av 682 såkalte «Alkohol-leichen», ifølge The Local. Oktoberfest-sjef Josef Schmidt sier i en pressemelding at festen så langt i år har vært harmonisk.

9. Dyr øl, mener menge tyskere. Da én «Mass» øl begynte å koste over 10 euro kom det mange protester. Ingen upris for nordmenn som er vant til VGs ølbarometer fra 2012, men i Tyskland er 85 kroner for en liter øl oppsiktsvekkende mye.

Les også: Tyske turister: Aldri til Norge uten boksmat og øl

10. Stor, større, størst. Oktoberfest kaller seg verdens største festival, og ølteltene konkurrerer om å kunne servere flest mulig mennesker. Det aller største teltet, Pschorr-Bräu-Rosl, ble satt opp i 1913 og tok imot 12.000 mennesker samtidig, skriver DW.de. I dag er Hofbräuhaus størst med 10.000 gjester og Schottenhammel eldst med historie helt tilbake til 1867.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder