Slipper bilder av Osama bin Ladens hemmelige liv

Sjeldne bilder av mannen som en gang var verdens mest ettersøkte viser hvordan han levde i fjellene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med Kalasjnikov-våpenet sitt og vandrestokken i hånden. Smilende foran kamera. Slik sees rikmannssønnen som skulle bli forhatt i Vesten på flere forskjellige steder i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan i 1996.

BAKGRUNN:Slik ble Osama bin Laden verdens mest ettersøkte

På bildene er han omkring 39 - og Vesten visste lite om hva han var kapabel til å planlegge.

Sammen med jihad-leder

LEDELSEN: Sammen med spansk-syriske Abu Musab al-Suri, også er kjent under navnet Mustafa Setmariam, kunne Osama bin Laden beslutte hvordan jihadistene skulle læres opp i treningsleirene i Afghanistan. Foto:U.S. Attorney's Office for the Southern District of New York,

Bildene dokumentere deler av bin Ladens tidlige liv som leder av terrororganisasjonen al-Qaida, sammen med den øvrige ledelsen og hellige krigere. I tillegg knyttes han til hulene i Tora Bora-fjellene som amerikanske myndigheter lenge trodde han skjulte seg i etter terrorangrepene 11. september 2001.

Terrorlederen er blant annet avbildet sammen med spansk-syriske Abu Musab al-Suri, som blir ansett som en av de viktigste strategene for organiseringen av al-Qaidas hellige krig.

De to møtte også flere journalister og dokumentarskapere i Tora Bora-fjellene. Men bildene viser også det intrikate hulesystemet, og hvordan det ble forsøkt skjult fra omverdenen.

Brukt som terrorbeviser

Fotografiene, som både er tatt av al-Qaida selv og flere journalister, ble nylig lagt frem av aktoratet som bevis i en terrorrettssak mot saudiarabiske Khaled al-Fawwaz. Han er blant annet tiltalt for terrorplanlegging av angrepene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998, samtidig som han antas å være en av hovedmennene bak al-Qaidas mediekontor i London på 1990-tallet.

Han ble arrestert i Storbritannia like etter terrorangrepene, men kjempet mot utlevering til USA i 14 år. I 2012 ble han imidlertid overført til et høysikkerhetsfengsel i amerikanske Colorado.

TILTALT: Denne tegningen viser Khaled al-Fawwaz i retten med sin forsvarer i slutten av januar i år. Terrorangrepene han er tiltalt for å planlegge tok livet av 224 mennesker. Foto:Elizabeth Williams,Ap

Selv om aktoratet hevder de har svært sterke beviser som understreker al-Fawwaz' rolle i angrepene som tok livet av 224 mennesker, bedyrer han sin uskyld.

Al-Fawwaz er fire av de gjenlevende som er tiltalt for å planlegge terrorangrepene i Kenya og Tanzania. Dette var angrepet som virkelig brakte Osama bin Ladens inn i vestlige etterretningsorganisasjoners søkelys, sammen med hans medterrorister i al-Qaida.

På flukt i ti år

17 år etter er bilder av Osama brukt som bevis i rettssaken mot al-Fawwaz i New York. Lite vites om terrorlederens liv på flukt fra de allierte soldatene og bombene.

Tre år etter terrorangrepene i New York ble det publisert et 18 minutter langt videoklipp der han snakket om gjennomføringen. Lignende videoutstyr vises på bildene fra 1996.

I PAKISTAN: Osama bin Laden siste oppholdssted var i dette inngjerdede bygningskomplekset i Abbottabad - like ved et militærakademi. Foto:,

I ti år brukte vestlige stormakter, ledet an av USA, enorme ressurser på å forsøke å lokalisere bin Laden. Til slutt, 2. mai 2011, ble han sporet til et boligområde i Abbottabad i Pakistan.

I et ultrahemmelig raid gikk amerikanske spesialsoldater til angrep på boligkomplekset og få timer senere kunne en tilfreds Barack Obama bekrefte at verdens mest ettersøkte mann var drept.

VGTV:Her inne fulgte president Obama drapet på Osama bin Laden

Det er antatt at bin Laden oppholdt seg i eneboligen i Abbottabad i flere år. For å unngå å bli oppdaget, skal han ha oppholdt seg i den ene etasjen i boligen og unnlatt å bruke mobiltelefon og internett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder