SENT OG TIDLIG: Valdimir Yakunin forteller at han ikke sjelden kunne birefe presidenten på hans kontor kl 01 om natten. Foto: Kreml offisielle side ,

Nær venn til VG om Russlands president: - Putin kan sikre fred og demokrati i verden

Vladimir Yakunin ber Vesten behandle Russland med respekt

MOSKVA (VG) – Vladimir Putin er mannen som kan skape en
tryggere og mer integrert og demokratisk verden, hvis bare Vesten hadde behandlet ham og Russland på en bedre måte.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det hevder en av presidentens nærmeste, Vladimir Yakunin, til VG.

- Mister vi Putin, mister vi muligheten til å gjøre verden til et bedre sted, sier Yakunin, som mener presidenten har en unik forståelse av Vestens historie, kultur og mentalitet.

VG møter Yakunin på hans kontor i Moskva. Inntil nylig var 67-åringen en av Putins aller nærmeste medarbeidere og en av Russlands mektigste menn. Som leder for Russian Railways bestyrte han en million ansatte og et jernbanenett som fraktet en milliard passasjerer og over en milliard tonn varer gjennom 11 tidssoner – årlig. Han har vært Putins nære venn i flere tiår og en av de første som ble rammet av USAs sanksjoner.

Les også: Eksklusivt intervju med utenriksminijster Sergej Lavrov

NÆRMESTE: Vladimir Yakunin er en av president Putins nærmeste og inntil i fjor høst en av Russlands mektigste menn. Nå beskyldes han for korrupsjon og uredeligheter i forbindelse med at han måtte gå fra stillingen som sjef for Russian Railways. - Bare tull, sier Yakunin om anklagene. Foto: Terje Mortensen , VG

Brå slutt

MEKTIGERE TIDER: Putin og Yakunin på St Petersburg Internasjonale økonomiske forum i 2013. Da Yakunin mistet jobben i fjor, ble han tilbudt stilling som senator, noe han takket nei til. Foto: Pool , Reuters

I fjor høst var det brått slutt på den offentlige karrieren som har inkludert posisjoner i militæret, som etterretningsoffiser og flere års FN-tjeneste i New York. Siden har han viet seg til stillingen som professor ved universitet i Moskva og utviklingen av en ny, internasjonal tenketank.

Spekulasjonene om det brå fallet fra maktens tinde, er flere:

Noen hevder Putin ble rasende da han fikk vite at Yakunins sønn, som har slått seg opp som investor i London, fikk innvilget britisk statsborgerskap. Andre rykter går ut på at Yakunin selv ble for grådig og kravstor, mens flere mener han ble utsatt for et maktspill, der han rett og slett tapte. Det er mange som ønsker seg den mektige stillingen som leder for Russian Railways, og Putin har ennå ikke bestemt hvem som skal fylle Yakunins plass.

Selv sier Yakunin dette:

- Det var ingen overraskelse for meg. I 2014 fikk jeg fornyet min kontrakt som sjef for Russian Railways i tre år til. Selv da var forståelsen at jeg neppe ville sitte tiden ut, men at jeg gjerne ville se noen prosjekter og oppgaver ferdig før jeg sluttet i stillingen jeg har hatt i ti år.

Vi må snakke sammen

Han tar i mot oss på ett av sine tre kontorer i Moskva sentrum, et par kilometer fra Kreml og Den Røde Plass.

DIALOG: Vladimir Yakunin er en av stifterne bak den upolitiske, ikke-religiøse organisasjonen World Public Forum, der formålet er å løse konflikter og uenigheter gjennom dialog. Foto: Privat ,

Som sterkt troende internasjonalist, var han medstifter av, og har senere ledet World Public Forum, der politikere, forfattere, journalister og forskere fra hele verden setter hverandre stevne på Rhodos hvert år. En upolitisk, organisasjon for å fremme dialog uavhengig av religion og politikk.

- Vi hadde for eksempel sunni og sjiaer ved vårt bord, og de klarte å snakke sammen, sier Yakunin, som har klokketro på dialog for en bedre verden.

I motsetninger til sanksjoner, som har rammet Russland hardt.

Sanksjoner gjør Putin populær

KALD KRIG: Verden er inne i en ny kald krig, sa Russlands statsminister Dmitry Medvedev under Sikkerhetskonferansen i Munchen nylig. Vestlige land og NATO var ikke enige i beskrivelsen. Foto: Christof Stache , Afp

-Vestens sanksjoner mot Russland er mye av årsaken til Vladimir Putins popularitet i hjemlandet, hevder han.

- Vi russere er såret og lei oss for den måten Vesten ser på oss og behandler oss på. Da ligger det i vår natur og kultur å stå sammen mot den ytre fiende, sier Vladimir Yakunin.

Statsminister Medvedev snakket om en ny, kald krig, under sikkerhetskonferansen i München. Russland kritiseres for å støtte Assad og bombe den syriske opposisjonen og uskyldige sivile.

IS eller Assad?

- Hva vil du si til kritikken om at Russland er mer opptatt av å støtte Assad enn å bekjempe IS?

- Assad er en falsk fasade for å diskutere Syria og Irak og det som er det egentlige problemet, nemlig terrorisme. Vi så at noen i stedet for å bekjempe terror i Syria og Irak, skodde seg på det! Når kommersielle interesser blir en del av krig, blir det veldig, veldig alvorlig, sier han og henviser til at noen land tjente grovt på å handle olje med IS.

BOMBER HVEM? Siden i fjor høst har russerne også bombet mål i Syria. Her tar et jagerfly av fra Hmeimimbasen i Syria. Russerne sier de bomber IS , mens USA beskylder dem for å treffe grupper i opposisjon til Assad og opprørsgrupper som er støttet av USA. Foto: Alexander Kots , Ap

- Russland er ikke glade for å være involvert i Syria, men jeg håper alle tar til fornuft, og at koalisjonen kan jobbe som EN koalisjon. Et samarbeid og felles forståelse av verdenssamfunnet er det eneste som kan redde verden fra terrorens stygge ansikt, mener Yakunin.

Fra kontoret sitt har han panoramautsikt til store deler av Moskva: Majestetiske gamle byggverk som er godt bevart, mastodontiske blokker med tydelig sovjet-arkitektur og en kirke og en moske med generøse gullarbeider i kupler og spir.

SANKSJONER: Som venn av Putin ble Yakunin en av de første som ble rammet av amerikanske sanksjoner mot Russland og russere etter anneksjonen av Krim. Foto: Terje Mortensen , VG

Selv er han ulastelig antrukket i avstemte blåtoner og vannkjemmet hår. Skarpe synspunkter formidles diplomatisk. Og han deler gjerne et sitat fra Benjamin Franklin han liker godt:

CASTRO OG CUBA Foto: Yakunin Privat ,

Demokrati er når to ulver og et lam diskuterer hva de skal spise til lunsj. Frihet er når lammet utfordrer avgjørelsen.

Han humrer godt og lurer på om jeg fikk med meg poenget.

Putins hyttenabo(er)

Det påstås at Yakunin fortsatt har tette bånd til Putin, og de to var venner lenge før de inntok toppen av maktsiktet i Russland.

EKSKLUSIV KLUBB: Vladimir Yakunin eier en ferievilla i samme område som president Putin. Sammen med noen andre har de dannet et kooperativ for sin ferievillaer utenfor St. Petersbrug, med tilhørende bankkonto som alle disponerer. Bildet er et av husene i Ozero kooperativet, tatt i januar 2014. Foto: Alexander Demianchuk , Reuters

Som ung utdannet han seg til flyingeniør og spesialist på konstruksjon og vedlikehold av langdistanseraketter. Senere har han tatt doktorgrad i statsvitenskap, er professor ved Universitetet i Moskva og gjesteprofessor ved Stockholm School of Economics. Forretningskarrieren startet da han fant opp et vannfilter i hjembyen St. Petersburg, der han også er medlem av det som må være et av verdens mest eksklusive kooperativer: Dacha Ozero.

ÆRES: President Putin fester en æresorden på brystet til Valdimir Yakunin, daværende sjef for Russian Railways. Han har også mottatt flere internasjonale ordener. Foto: Itar Tass , Reuters

Ved innsjøen Komsomols østre bredd utenfor St.Petersburg, har Vladimir Putin og seks andre oligarker sine dachaer, eller ferievillaer. Før den formelle dannelsen av kooperativet i 1996, kjøpte Putin og andre opp eiendommer i området. Ved stiftelsen ble en bankkonto som disponeres av alle medlemmene opprettet. Her kan de sette inn og ta ut penger om hverandre. Alle medlemmene av kooperativet har klatret til topps i politikk og business og skapt seg store formuer.

USA tjener på sanksjoner

Yakunin var en av de første som ble omfattet av sanksjonene USA innførte etter den russiske anneksjonen av Krim.

- Den ene grunnen amerikanerne oppga, var visst at jeg var venn av Putin. Den andre at jeg skulle være involvert i beslutninger om Ukraina. Det er jo tullete. For å sitere Putin: Hadde det ikke vært Ukraina, hadde de funnet på noe annet, refererer Yakunin.

SANKSJONER: Tysklands Angela Merkel og USAs Barack Obama i opphetet diskusjon om sanksjoner mot Russland etter aneksjonen av Krim. Bildet er fra G7-toppmøte i Alpene i fjor sommer om hvorvidt sanksjonene skulle videreføres. Foto: Pool , Reuters

- Hva betyr det?

- Første gang jeg hørte det var av en amerikansk etterretningsagent under et foredrag i Chicago; nemlig at USAs verste mareritt både økonomisk og politisk, er et tett samarbeid mellom Europa og Russland – og særlig mellom Tyskland og Russland. Slik sett er sanksjonene fra USA et godt forsøk på å hindre tettere bånd mellom Europa og Russland. Når europeisk økonomi sliter, er det ikke bra for Europa og ikke bra for Russland. Men det er bra for USA, utdyper han.

Russerne er såret og fornærmet

- Hvordan påvirker sanksjonene det russiske samfunnet, forholdet til Norge og resten av verden?

- Norge og Russland er naboer, og før eller senere vil vi samarbeide igjen. Sanksjonene er ikke rettferdige og de rammer hardt på begge sider. Jo lenger de varer, jo større blir konsekvensene. Det som starter som et nys, kan utvikle seg til influensa og komplikasjoner. Plasser som blir tomme på grunn av sanksjoner, vil fylles av andre, mener Yakunin. Han viser blant annet til at Russland i det siste har fått oppmerksomhet for å vende seg stadig mer til markeder og politikere i Asia.

NABOER: -Norge og Russland er naboland og kommer til å samarbeide igjen. Men jo lenger sanksjonene varer, jo større blir skadene, sier Vladimir Yakunin under et intervju på hans kontor i Moskva. Foto: Terje Mortensen , VG

Yakunin beskriver det han mener er russernes bakteppe for skuffelse, samhold, og ikke minst årsaken til at de gikk inn i Ukraina:

- Etter murens fall og oppløsningen av Sovjetunionen, trodde Russland på muntlige avtaler og løfter som ble inngått med Vesten. EU og NATO skulle ikke utvides mot Russlands grenser. Vi skulle bli en del av verdensfamilien, både politisk og økonomisk.

2. VERDENSKRIG: -Russerne blir såret når det hevdes at vår innsats under krigen ikke hadde betydning. 27 millioner russere døde, sier Yakunin. Her fra 70-års markeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark, der utenriksministrene Børge Brende og Sergei Lavrov var tilstede. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

- Men hva skjer? Grensene rykker nærmere, det ville endt med amerikanske marinestyrker i Sevastopol, det er helt sikkert. Det, og at nynazister marsjerer i Kievs gater og demonstrerer på Majdanplassen, måtte vi bare reagere på. Politisk, økonomisk og ikke minst mentalt holdes vi utenfor. Når Vestlige aktører ikke inviterer Putin til 70- års markeringen av 2. verdenskrig fordi de ikke liker oppførselen hans, og fordi den russiske innsatsen angivelig ikke hadde betydning, da er det dypt fornærmende og alt annet enn inkluderende. 27 millioner russere døde under krigen.

Les også: VGs store spesial om hvem som falt under krigen

Føler seg lurt

SÅRET: Russerne føler seg såret over å være stengt ute fra verdensfamilien, sier Vladimir Yakunin. Han mener alle må samarbeide hvis man skal få slutt på terror og krig i verden. Foto: Terje Mortensen , VG

Han er svært tydelig på at Russland føler seg krenket og lurt av Vesten.

Slik sett mener han sanksjonene hadde en slags positiv effekt i at de endelig vekket russerne fra den romantiske drømmen om å høre til i verden, i det gode selskap. Og når de føler seg lurt og såret og holdt utenfor, svarer de med å holde sammen og støtte sin leder.

- Det er ikke så merkelig, mener Yakunin.

- Du får skrive det du vil, men hvis vestlige samfunn og politikere revurderer sine holdninger og den politikk de nå fører, er det fortsatt håp, tror jeg. Da må det bli slutt på at den nordatlantiske enhetsfølelsen av og til tvinger land til å være med på propaganda og sanksjoner som egentlig ikke tjener noen av oss. Skal vi redde verden fra terror og bygge fred og økonomi, må vi jobbe sammen, sier Yakunin. Jeg er fortsatt optimist og tror på bedre tider!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder