PRESIDENTVALG: Portugals president, Anibal Cavaco Silva, stemte søndag i Lisboa i presidentvalget hvor alt tyder på at han selv vil bli gjenvalgt for fem nye år. Foto: AFP

Portugals president mot knusende seier

Sittende president fra det høyreliberale partiet PSD, Anibal Cavaco Silva, ligger ann til å vinne søndagens valg soleklart.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Valgdagsmålingene i Portugal gir mellom 51 og 58 prosent til sittende president Silva. Nærmeste rival, poeten Manuel Alegre, fra det regjerende Sosialistpartiet, ligger ifølge målingene an til å få under 20 prosent av stemmene.

Mene kaldt vintervær og likegyldighet blant portugisiske velgere har ført tilat oppmøtet i valglokalene var labert.

Valgkampen har vært heller lavmælt, men landets økonomiske situasjon er alvorlig nok, med rekordhøy arbeidsledighet, stort budsjettunderskudd og høy offentlig gjeld.

Les også: Portugal presses til å søke hjelp

Bitter medisin

Økt moms og kutt i offentlige budsjetter og lønninger har vært den sosialistiske regjeringens medisin. De vil unngå at Portugal må stå med lua i hånden og be om krisehjelp hos EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Statsminister Jose Socrates sier de ikke vil trenge å følge i fotsporene til Hellas og Irland, men markedene er slettes ikke sikre.

President Silva tilhører opposisjonen i det høyreliberale partiet PSD, men har likevel stått tydelig ved regjeringens side.

60 prosent oppslutning

- Dette er ikke tiden for eventyr. Andre følger oss og trenger å se stabilitet, sa Silva fredag. Budskapet om stø kurs gjentok han da han avga sin stemme søndag.

Den 71 år gamle fagøkonomen har fått rundt 60 prosents oppslutning på meningsmålingene.

Kan sparke regjeringen

Portugals president har lite formell makt, men kan sparke statsministeren og oppløse nasjonalforsamlingen om han mener det er grunn for det. Dersom regjeringen likevel skulle be EU og IMF om økonomisk nødhjelp, ventes det at opposisjonen vil be presidenten om å gripe inn på denne måten.

Den økonomiske krisen og regjeringens krisetiltak har desillusjonert mange portugisere. Flere landsbyer har varslet boikott i protest mot lokale mangler.

Poetisk presidentkandidat

Det regjerende Sosialistpartiet har framstått som splittet i valgkampen. Deres kandidat er poeten Manuel Alegre (74), og hans avstand til statsminister Socrates er vel kjent. Partiet hans har holdt seg i bakgrunnen gjennom valgkampen.

Alegre har gjentatte ganger sagt at han ikke er regjeringens kandidat, men i stedet en fri mann som bærer «nytt håp for Portugal» og vil kjempe mot markedets «diktatur».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder