- Al-Qaidas nestleder drept i Pakistan

(VG Nett) Al-Qaidas nestleder Atiyah abd al-Rahman ble denne uken drept i Pakistan, ifølge en sentral amerikansk tjenestemann.

  • Sindre Murtnes
  • Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

NUMMER TO: Atiyah abd al-Rahman var nestleder i al-Qaida, men er nå funnet død. Foto: United States Department of State


Det er nyhetsbyrået AP som melder dette lørdag kveld.

Al-Rahman skal ha blitt drept 22. august i Waziristan-regionen i Pakistan. Ifølge AP kunne ikke kilden si noe om hvordan al-Rahman ble drept, men dødsfallet skjedde på samme dag som det ble rapportert om CIA-angrep i området.

Libyeren var tidligere operasjonsleder i al-Qaida, men steg i gradene da lederen Osama bin Laden ble drept søndag 1. mai.

Den amerikanske tjenestemannen som opplyser om dødsfallet, mener al-Rahmans død er et hard slag mot organisasjonen, ifølge NTB.

- Atiyahs død er et hardt slag for al-Qaida, fordi Al-Zawahri i stor grad stolte på ham når det gjaldt hjelp til å lede og drive organisasjonen, særlig etter bin Ladens død, sier den amerikanske tjenestemannen, og fortsetter:

- Materiale funnet i bin Ladens bygningskompleks viste klart at Atiyah var dypt involvert i å styre al-Qaidas operasjoner selv før raidet. Han hadde en rekke ansvarsområder i organisasjonen og vil bli svært vanskelig å erstatte.

LES OGSÅ: Al-Qaida planla ny 11. september

Atiyah abd al-Rahman var en av al-Qaidas sprengstoffeksperter. Han skal også ha fungert som et bindeledd mellom nettverket og militante islamister i Midtøsten og Nord-Afrika, melder NTB.

Det er egypteren Ayman al-Zawahri som skal ha overtatt ledelsen av al-Qaida eller bin Laden.

Al-Rahmans død er nok et slag mot terrorgruppen og amerikanske myndigheter tror drapet på flere høyprofilerte i terrorgruppen kan sette al-Qaida ut av spill.

USAs forsvarsminister Leon Panetta uttalte i juli at al-Qaidas endelige nederlag var innen rekkevidde dersom man nå kunne få til en serie vellykkede angrep mot nettverkets svekkede lederskap.

- Dette er tidspunktet til å sette maksimalt press på dem, sa Panetta, og mente at al-Qaida kan utslettes som en stor trussel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder