Tsunamivarsel avblåst i Japan: - Det var nifst

Episenteret var bare 14 mil unna atomkraftverket i Fukushima

Kraftverk mistet strømmen

(VG Nett) Akira Mori og hans norske kone Anniken diskuterte hjelpearbeidet etter den forrige katastofen i Japan da det ble sendt ut et nytt tsunamivarsel.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det var nifts, sier Mori på telefon til VG Nett.

Pastor Akira Mori befinner seg i byen Iwaki sammen med sin norske kone Anniken, på oppdrag fra Evangelisk Orientmisjon.

- Vi diskuterte hjelpearbeidet etter den forrige katastrofen da jordskjelvet kom. Det var først en vertikal rystelse, akkurat som om man dunker et bord loddrett, som var kraftig og varte lenge. Straks etter ristet det vannrett. Det var nifst. Vi tenkte på atomkraftverket som ligger ikke så langt unna, og ba til Gud om at det ikke skulle bli skadet, sier pastoren til VG Nett på telefon fra Japan.

Han forteller at flere byer nord i landet har mistet strømmen, og tror at mange opplevde det siste skjelvet som skremmende.

- Vi så flere biler i gatene til tross for at det var nærmere midnatt. De var nok på vei til tilfluktstasjoner, sier Mori.
Jordskjelvet ble først målt til 7,4, men er nå nedjustert til 7,1.

Episenteret skal være på havbunnen utenfor Miyagi, nordøst i Japan. Det var en av kystbyene som ble hardest rammet av tsunamien etter jordskjelvet 11.mars i år.

Torsdagens skjelv er det største etterskjelvet siden da, ifølge japanske medier.

OPPLEVDE SKJELVET: Akira Mori, som jobber for en norsk misjonsforening, forteller at torsdagens jordskjelv var kraftig og varte lenge. Foto: Privat

Episenteret er bare 14 mil unna atomkraftverket i Fukushima, ifølge nyhetsbyrået AP. Det er også sendt ut tsunamivarsel for Iwate-provinsen.

Tohoku Onagawa-kraftverket, som ligger i Miyagi, har mistet strømmen som følge av skjelvet, og opereres nå via en ekstern strømkilde ifølge NHK.

Strømmen er også borte i Miyagi-provinsen. Det er også meldt om flere branner og gasslekkasjer. Fem personer skal være skadet, men skadeomfanget er uklart.

VGTV: Se direkte fra Japan her!

Hardt rammet

Det ble varslet en én meter høy tsunami som følge av skjelvet, men NHK meldte like før klokken 18 at tsunamivarslet er trukket.

En talsmann for det som tilsvarer Meteorologisk institutt i Japan sier at det fortsatt er stor risiko for at hus vil kollapse og at det er fare for store ras.

- Vi ber alle om å være forsiktige. Det kan også komme flere kraftige etterskjelv, sier talsmannen på en pressekonferanse.

Innbyggerne i området ble først bedt om å evakuere opp i høyden, også etter at tsunamivarslet ble avblåst, oppfordrer myndighetene folk om å holde seg unna kysten.

Ifølge Kyodo News er alle motorveier i Miyagi-provinsen stengt.

Det er ikke rapportert om skader på det allerede katastroferammede kraftverket i Fukushima.

- Nå som et tsunamivarsel er ute, vil vi vente til dette er opphevet før vi beveger oss til reaktor tre og fire for å se på situasjonen. Vi har ikke hørt noe om noen skader der foreløpig, det er informasjonen vi har nå, sier en representant for kraftselskapet TEPCO på en pressekonferanse ved 17.15-tiden torsdag.

VGTV: Nytt kraftig jordskjelv rammet Japan

Fungerer normalt

183 arbeidere ble brakt til et sikkerhetsrom på anlegget.

- Arbeidet med å injisere vann og nitrogen i reaktorene ved Fukushima daiichi-anlegget opprettholdes foreløpig, melder TEPCO-representanten

Atomkraftverket Ibaraki skal også fungere som normalt. Flere av atomkraftverkene i landet er stengt som følge av den forrige katastrofen som rammet landet.

Myndighetene har foreløpig ikke oversikt over eventuelle skader av jordskjelvet, men som følge av den forrige katastrofen er landet i området svært sårbart.

Minst 27.000 mennesker er savnet eller funnet omkommet etter skjelvet i mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder