Pentagon: Mosul-offensiven går raskere enn ventet

Irakiske styrker er ikke mer enn to mil sør for Mosul, ifølge en BBC-journalist.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Peter Cook, talsperson for USAs forsvarsdepartement, sier til BBC at de irakiske styrkene ligger «foran skjema» inn i den andre dagen av storoffensiven mot den IS-kontrollerte byen.

Han advarer likevel om at offensiven «kan ta noe tid», og at det gjenstår å se om IS-krigerne vil bli værende og ta opp kampen.

– Vi er sikre på at de irakiske styrkene er i stand til å få denne jobben gjort, og vi står klare til å støtte dem sammen med resten av koalisjonen, sier Cook til BBC.

Bakgrunn: – Den største offensiven mot IS noensinne

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Regionalpresidenten i den kurdiske delen av Irak, Massoud Barzani, erklærte sent mandag kveld at kurdiske og irakiske styrker har frigjort 200 kvadratkilometer, skriver Al Jazeera.

USAs snart avtroppende president Barack Obama sier IS er dømt til å tape.

– Vår koalisjon fortsetter å være nådeløse mot IS på alle fronter, sier Obama til italienske La Repubblica.

Tar en pause

Tirsdag opplyste en kurdisk oberst at styrkene tar en pause i framrykkingen etter at de mandag rykket inn i flere landsbyer utenfor Mosul, melder nyhetsbyrået AP.

Mandag kveld hevdet kurdiske militssoldater å ha erobret syv landsbyer øst for Mosul, mens irakiske regjeringsstyrker hevdet å ha erobret tolv landsbyer sør for den IS-kontrollerte storbyen.

Les mer: Hjelpearbeidere frykter blodbad

Kampene mandag ble beskrevet som intense, preget av harde kamper på bakken, luftangrep, tungt artilleri og bilbombeangrep i regi av IS. Frontlinjen øst for Mosul ligger nå tre mil fra byen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

En annen talsmann for amerikanske forsvarsmyndigheter, Colonel John Dorrian, sier til avisen at amerikanske fly har gjennomført flere bombeangrep i Mosul for å lette irakiske og kurdiske styrkers vei inn fra henholdsvis sør og øst.

I løpet av det første døgnet har minst 20 IS-krigere mistet livet i disse luftangrepene, opplyser det tyrkiske forsvarer tirsdag, ifølge Reuters.

To mil fra grensa

Ifølge en BBC-journalist som befinner seg sammen med irakiske regjeringsstyrker, er frontlinjen nå to mil sør for byen.

Kommentar: Faller Mosul er IS historie i Irak

Den irakiske hæren og deres allierte, med til sammen 30.000 soldater, vil gjenerobre millionbyen de mistet da IS angrep i juni 2014.

Det antas at mellom 4.000 og 8.000 IS-soldater befinner seg i Mosul.

VG var tidligere i år nær IS-fronten i Irak. De kurdiske Peshmerga-styrkene mente da de kunne ta millionbyen på bare noen dager. Se videoen her:

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder