TRUER: Pakistansk Taliban (TTP) truer USA og pakistanske myndigheter med terrorangrep etter at Osama bin Laden ble drept. Her et bilde av gruppens antatte leder, Hakimullah Mehsud. Foto: AFP

Frykter hevnaksjoner fra al-Qaida: Pakistansk Taliban truer med å hevne bin Laden

(VG Nett) Amerikanske myndigheter venter «trusler om gjengjeldelse» i etterkant av at terrornettverket al-Qaidas leder Osama bin Laden ble drept.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Etter først å ha avvist at bin Laden er død, truer nå pakistanske Taliban (Tehrik-e Taliban) med å angripe pakistanske myndigheter og vestlige mål.

Det sier en talsperson for gruppen til Reuters.

- Hvis han har blitt martyr, kommer vi til å hevne hans død og angripe amerikanske og pakistanske myndigheter og deres sikkerhetsstyrker, sier Ehsanullah Ehshan til Reuters.

- Disse folkene er islams fiender.

USA er forberedt på hevnangrep:

- Vi regner helt klart med trusler om gjengjeldelse. Dette er en organisasjon som har erklært krig mot USA i over et tiår, truslene fra al-Qaida er ikke noe nytt, sier en representant for amerikanske myndigheter til CNN.

Myndighetene har også iverksatt høy beredskap ved sine ambassader og utenriksstasjoner og utstedt en verdensomspennende reiseadvarsel om faren for angrep på amerikanske statsborgere.

Advarslene fra amerikanske myndigheter kommer umiddelbart etter at det ble kjent at Osama bin Laden ble drept i Paksitan søndag kveld norsk tid.

- Vi må være spesielt klar over at faren fortsatt er der. Denne handlingen kan føre til at man iverksetter planer som er forberedt, hvis denne dagen skulle komme, sier Andrew Card, tidligere rådgiver for George W. Bush.

Både terrornettverket al-Qaida og andre grupper kan stå klare til å slå til mot vestlige mål som hevn.

VGTV: Se president Barack Obamas tale her

- Kan føre til gjengjeldelse

Blant gruppene som kan stå klare er afghanske Taliban, skriver Wall Street Journal.

- Taliban-krigere beundrer Osama bin Laden. Det vil påvirke deres moral og kan føre til gjengjeldelsesangrep, sier en Taliban-kommandant i den afghanske provinsen Paktia til den amerikanske Wall Street Journal.

Fare på kort sikt

Drapet på bin Laden er en enorm seier for president Barack Obama, mener PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken. Men drapet vil føre til mer terror på kort sikt, tror han.

- Obama kan nå endelig vise til en viktig seier i etterkant av 11. september. Al-Qaida mister en viktig, samlende leder, så politisk betyr dette mye for nettverket. Det er også symbolsk sett en kjempeseier for USA og resten av verdenssamfunnet i krigen mot terror, sier lederen for fredsinstituttet PRIO til NTB.

Når det gjelder al-Qaidas evne til å gjennomføre terror, mener Harpviken det er mer usikkert hva drapet vil bety.

- Mye av tiden etter 11. september 2001 har al-Qaida brukt til å omstille seg til å bli mindre avhengig av en sentral ledelse, og å styrke sin evne til å gjennomføre terror gjennom celler som sjelden eller aldri kommuniserer med sin ledelse, sier han.

Tviler

Terror-ekspert Thomas Heghammer fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FF) tviler imidlertid på om en gjengjeldelse vil komme raskt.

- Det er umulig å si. Hvis jeg skulle gjette, tror jeg ikke det er noen spesielt stor fare for det, sier Heghammer til VG Nett.
Den danske terroreksperten Jørgen Staun tror derimot at et terrorangrep kan komme raskt.

- Det vil være noen i rekkene som hurtigst mulig tiltrer, og de vil forsøke å vise at al-Qaida fortsatt er en operativ organisasjon, selv om dens leder og ansikt utad er blitt drept, sier Staun til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder