ETT SKRITT NÆRMERE: Leder for Senatets finanskomité, Max Baucus, fotografert i forbindelse med voteringen rundt lovforslaget. Foto: AFP/AP

Obama på Twitter i natt: - Forsikringslobbyen jobber hardt for å stoppe helsereformen

(VG Nett) Etter seieren i senatet oppfordrer Obama tilhengerne til å mobilisere mot forsikringslobbyen.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

President Obama har kommet ett skritt nærmere å få gjennomført sitt prestisjeprosjekt: Senatets finanskomité godkjente tirsdag forslaget til reform av det amerikanske helsesystemet, skriver NTB.
Avstemmingen tirsdag endte 14-9 i favør av forslaget, som med en verdi på 829 milliarder dollar skal redusere kostnadene til helsetjenester og gi helsedekning til flertallet av amerikanerne.

- Dette var et stort skritt fremover for helsereformen. Men forsikringslobbyen jobber fortsatt hardt for å stoppe den. Legg press på kongressen for å vedta en skikkelig reform, skriver Obama på Twitter.

Les også:Viktig avstemming om helsereform

- Astronomiske kostnader

Helsereformen er svært omstridt og har utløst store protestmarkeringer i USA den siste tiden.

- Dette kommer til å koste oss armer og ben. Kostnadene ved dette er astronomiske, sier den republikanske senatoren Orrin Hatch fra Utah til Fox News.

I den demokratisk dominerte komiteen stemte også republikanernes Olympia Snowe for forslaget. Hun ble dermed den første republikanske senatoren som støtter en lov som har som mål å endre det amerikanske helsesystemet.

Komitéavstemningen bringer Obama ett steg videre mot målet om å gjennomføre en reform av helsesystemet. At Snowe ga sin støtte til forslaget kan være et viktig signal om hvordan forslaget ligger an når det skal behandles i plenum i Senatet.

Demokratene har nemlig ingenting å gå på med et flertall på 60 representanter i Senatet. De er avhengig av støtte fra minst en republikaner for å få buffer dersom en eller to demokrater hopper av. Det har de nå fått.

Republikansk motstand

Republikanerne er nesten enstemmige i sin motstand mot reformen, som de mener vil øke statsgjelda og være en trussel mot privat sektors virksomhet. Obamas eneste håp om tverrpolitisk oppslutning lå før avstemmingen i å overtale senator Snowe til å gi sin støtte til demokratenes forslag.

Men også to senatorer i demokratenes rekker, Ron Wyden og Jay Rockefeller, har truet med å stemme imot forslaget. Grunnen er at de ikke mener finanskomiteens forslag går langt nok. De to krever at det skal opprettes et offentlig tilbud ved siden av de private tilbudene, en idé som foreløpig ikke er inkludert i finanskomiteens forslag.

Veien framover til et endelig vedtak om helsereform er fortsatt lang. Senatet og Representantenes hus må vedta hvert sitt forslag, som så skal fusjoneres før det kan sendes til presidenten for undertegning.

Bransjen på offensiven

Mandag måtte Det hvite hus og demokratene i Kongressen slå tilbake mot en rapport fra forsikringsbransjen om at vanlige familiers utgifter til helsetjenester vil stige med flere tusen dollar over det neste tiåret om reformen blir vedtatt.

Les også:Motstand mot Obamas helsereform

Det hvite hus avviste rapporten som lite troverdig. De viste til at den ser bort fra foreslåtte tiltak som vil senke utgiftene, utvide tilbudet og gi rimelig helsedekning til de mange millioner som i dag ikke har råd til forsikring.

I forrige uke fikk demokratene gode nyheter da uavhengige analytikere kom fram til at forslaget på 829 milliarder dollar er godt under Obamas målsetting om 900 milliarder. Følgelig oppfyller det kravet om at en reform vil redusere budsjettunderskuddet.

Lenger enn Clinton

Når Senatets finanskomité har godkjent sitt forslag til reform, har reformplanene nådd lenger enn president Bill Clintons forsøk på å reformere helsesektoren. Hans plan kom ikke gjennom Kongressens forskjellige komiteer.

Les også:Avdød senator med forsvar for helsereform

Hittil er Obamas forslag blitt vedtatt i de fire andre kongresskomiteene som må behandle det, og bare finanskomiteen står igjen. Gjennom flere måneders intens debatt har forslaget, som Max Baucus er hovedforfatter av, overlevd nesten uendret.
En helsereform er en av Obamas viktigste målsettinger som president. USA er det eneste i-landet i verden som ikke har helsedekning for alle. Nærmere 50 millioner amerikanere mangler tilstrekkelig helseforsikring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder