PROTESTERER: Israelske aktivister sperrer en lastebil med forsyninger til Gazastripen under en protest mot bortføringen av den israelske soldaten Gilad Shalit. Israels blokade av Gazas ble først innført da Shalit ble tatt til fange i 2006. Foto: REUTERS / Amir Cohen / SCANPIX

FN-rapport gir begge parter skyld etter Gaza-aksjon

Den israelske sjøblokaden av Gazastripen var lovlig, men Israel brukte overdreven og urimelig makt under militæraksjonen mot Gaza-konvoien i fjor, heter det i en FN-rapport sitert av The New York Times.

Artikkelen er over åtte år gammel

Ni tyrkiske aktivister ble drept da israelske kommandosoldater bordet fartøyet Mavi Marmara om natten 31. mai i fjor. Det tyrkiske skipet var del av en konvoi med aktivister som ville bryte Israels blokade av Gazastripen og sende varer og forsyninger til det palestinske området.

Israel ble kraftig kritisert internasjonalt etter raidet, og FN-rapporten om saken har lenge vært etterlyst.

The New York Times, som har fått tak i rapporten, skriver at konklusjonen blant annet er at blokaden «er innført som et legitimt sikkerhetstiltak for å hindre at våpen når Gaza sjøveien, og implementeringen er i henhold til folkerettens krav».

Rapporten kaller videre forsøket på å bryte blokaden for uforsvarlig.

Overdreven makt

Da israelske kommandosoldater bordet hovedskipet Mavi Marmara i konvoien, ble de møtt av «organisert og voldelig motstand fra en gruppe passasjerer» og måtte derfor bruke makt for å forsvare seg, heter det videre i rapporten. Men den konkluderer like fullt med at maktbruken var «overdreven og urimelig» og at tapet av menneskeliv er uakseptabelt.

Les også: UNDP-utsending håper på forsoning i Palestina

- Israels avgjørelse om å borde fartøyene med slik styrke og så langt fra blokadesonen og uten noen endelig advarsel like før bordingen var overdrevent og urimelig, skriver FN-panelet.

Utsatt offentliggjøring

Forholdet mellom Tyrkia og Israel ble kraftig forverret i kjølvannet av aksjonen, og Tyrkia krever fortsatt en beklagelse. Det har Israel avvist.

Den 105 sider lange rapporten ble ferdig for flere måneder siden, men offentliggjøringen er blitt utsatt flere ganger mens Israel og Tyrkia har prøvd å bedre forholdet, ifølge The New York Times, som skriver at dokumentet trolig skal offentliggjøres fredag.

Les også: Rykter om forhandlinger mellom Israel og Hamas

Begge landene har innvendinger til konklusjonene, og ifølge New York-avisen mener begge den kan gjøre forsoningen vanskeligere. Både den israelske og den tyrkiske deltakeren i granskingspanelet på fire personer sier de er uenige i viktige konklusjoner i rapporten.

Opprørt

Tyrkia skal være spesielt opprørt over at rapporten konkluderer med at Israels sjøblokade skjer i henhold til folkeretten, og at israelsk marine hadde rett til å stoppe skip til Gaza i internasjonalt farvann.

Granskerne går ut over mandatet sitt, og konklusjonene går mot andre vedtak i FN, mener tyrkerne.

Les også: Hamas avviser Fatahs statsministerkandidat

Israelerne tar på sin side avstand fra konklusjonen om at soldatenes maktbruk var overdreven. De hevder motstanden soldatene møtte om bord, gjorde det nødvendig å åpne ild.

Forsyninger

Organisasjoner fra en rekke land sto bak Gaza-konvoien, som aktivistene kalte Frihetsflåten. Seks skip med 10.000 tonn nødhjelp og flere hundre aktivister, deriblant tre nordmenn, la fra kai på Kypros, trosset Israels advarsler og satte kurs mot Gazastripen.

Hensikten var å rette søkelyset mot blokaden, som har gjort hverdagen svært vanskelig for den krigsrammede befolkningen på Gazastripen. Palestinerne og deres støttespillere kaller blokaden en ulovlig kollektiv avstraffelse, mens Israel mener blokaden er nødvendig for å hindre at våpen når fram til væpnede palestinere.

Blokaden ble først innført da den israelske soldaten Gilad Shalit ble tatt til fange i 2006, men ble trappet opp året etter da den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontroll over området.

Les også

 1. Finansminister: FN-avstemming truer Israel

  Palestinernes forsøk på å bli godkjent som en uavhengig stat av FN er en stor trussel mot Israel, mener den israelske…
 2. UNDP-utsending håper på forsoning i Palestina

  UNDPs norske spesialutsending til de palestinske områdene advarer mot å se svart-hvitt på konflikten mellom Fatah og…
 3. Trener opp bosettere før Palestina går til FN

  Den israelske hæren trener opp jødiske bosettere på Vestbredden til å motstå enhver voldelig protest som kan komme når…
 4. Israel forventer stor støtte i FN til palestinsk stat

  Israel går imot palestinernes planer om å søke medlemskap i FN i september, men skal være klar over at svært mange land…
 5. - Våpenhvile mellom Israel og Hamas

  Israel og den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen er blitt enige om en våpenhvile, ifølge kilder på begge sider i…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Tyrkia utviser Israel-ambassadør

 2. Ban håper på bedret forhold mellom Israel og Tyrkia

 3. Israel betaler etter angrepet på Mavi Marmara

 4. Spenningen øker mellom Israel og Tyrkia

 5. Israelske soldater bordet Gaza-skip

Fra andre aviser

 1. FN-rapport gir begge parter skyld etter Gaza-aksjon

  Aftenposten
 2. FN-rapport gir begge parter skyld etter Gaza-aksjon

  Fædrelandsvennen
 3. Israel lettet over FN-rapport om Gaza-konvoi

  Aftenposten
 4. Ban beklager striden mellom Israel og Tyrkia

  Aftenposten
 5. Israel aksepterer FN-rapport om Gaza-konvoi

  Fædrelandsvennen
 6. Tyrkisk minister: - Israels handling skiller seg ikke fra piratene i Adenbukta

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder