DØDE: Søndag 23. februar ble Ahmaud Arbery skutt og drept. Foto: HANDOUT / REUTERS

Skal ha brukt rasistisk uttrykk etter å ha skutt joggeren Ahmaud Arbery

Ahmaud Arbery (25) ble skutt og drept på joggetur. Da han lå på bakken skal en av de siktede ha kommet med en rasistisk uttalelse.

  • Siri Nilsen Ahmer
  • Ingrid Hovda Storaas

Etter en høring torsdag, har en dommer besluttet at det er nok bevis i saken til at alle de tre hvite mennene som er drapssiktet i saken skal stilles for retten, skriver Washington Post.

25 år gamle Ahaumd Arbery ble skutt og drept da han var ute og jogget i et nabolag ved Brunswick i staten Georgia i USA søndag 23. februar.

Statsetterforsker Richard Dial sa i rettsmøtet torsdag at siktede Travis McMichael kom med en rasistisk bemerkning mens Arbery lå på bakken, skriver BBC.

les også

Drapet som ryster USA: Ahmaud (25) ble skutt og drept på joggetur

Etter høringen snakket Arberys mor Wanda Cooper med pressen. Hun er svært kritisk til at det har tatt så lang tid å få stilt de siktede for retten.

– Dette får meg til å lure på hvor mange andre dette faktisk har skjedd med, sier hun utenfor rettslokalet, skriver CNN.

Ahmaud Arberys foreldre Marcus Arbery og Wanda Cooper utenfor rettsbygningen i Brunswick i Georgia torsdag. Foto: ERIK S. LESSER / EPA

Kjørte etter joggeren

Tre hvite menn, blant dem en tidligere politimann, er siktet i saken. To av mennene er far og sønn, Gregory McMichael og Travis McMichael.

Gregory skal ha ment at Arbery passet beskrivelsen til en som var mistenkt for å stå bak en rekke innbrudd, og ropte på sønnen sin, skriver BBC.

PROTEST: I slutten av mai begynte de første demonstrasjonene mot drapet på Ahmaud Arbery. På grunn av coronaviruset hadde mange uttrykt sin støtte til 25-åringens over sosiale medier. Foto: Stephen B. Morton / AP

Ifølge en politirapport tok de med seg en revolver og en hagle, hoppet inn i bilen og begynte å følge etter 25-åringen. Fra bilen skal de ha ropt etter Arbery: «Stopp, stopp!» og «vi vil prate med deg», før de kjørte forbi ham og stoppet.

Det skal ha foregått en kamp over haglen. Like etter var 25-åringen drept – skutt tre ganger, av Travis McMichael.

Den tredje mannen som er siktet, William Bryan, har filmet en video fra hendelsen fra bilen sin mens han kjørte bak Arbery. Videoen ble lekket 5. mai og skapte et ramaskrik landet rundt. Den er blant politiets viktigste beviser i saken.

Først to dager etter at videoen dukket opp, ble de nå siktede mennene pågrepet.

SIKTEDE: Gregory McMichael (64) og sønnen Travis McMichael (34) er siktet for drapet på Ahmaud Arbery, som de forfulgte i en truck etter å ha sett ham jogge i nabolaget. Den tredje siktede heter William Bryan (50). Foto: Glynn County (Ga.) Detention Center

Drapet rystet USA

I retten sa statsetterforsker Dial at Bryan hørte Travis McMichael si «fucking nigger» etter at Arbery var skutt – før politiet kom. Dial sa også at etterforskere fant meldinger med rasistisk innhold på telefonen til Travis McMichael.

Advokatene til far og sønn McMichaels hevdet under høringen torsdag at de handlet i selvforsvar. De hevder også at drapet ikke var rasistisk motivert.

Advokaten til Bryan hevder at han er en uskyldig observatør som kun filmet hendelsen, skriver Washington Post.

På spørsmål fra retten om McMichael handlet i selvforsvar, svarer statsadvokat Dial:

– Jeg tror ikke McMichael handlet i selvforsvar. Jeg tror Arbery handlet i selvforsvar.

Dial sa at de tre siktede forfulgte Arbery med bilene og sperret ham inne.

DEMONSTRERER: Aktivister ønsker å få på plass en lov mot hatkriminalitet i Georgia. Foto: MICHELE TANTUSSI / EPA

Tidligere straffedømt

Samme dag som skytingen fant sted skal en annen person i nabolaget ha ringt politiet og fortalt at en mann med Arberys beskrivelse skal ha vært inne i et avsperret hus under oppussing.

25-åringen er også tidligere straffedømt, både for butikktyveri og for å ha hatt med seg en pistol til en basketballkamp på en ungdomsskole, skriver New York Times.

Familiemedlemmer og andre som har latt seg engasjere av saken, mener uansett om Arbery var inne i det avsperrede huset i forkant av skytingen, forsvarer ikke det at han skal ha blitt jaget av væpnede naboer.

– Om han hadde gjort noe kriminelt den dagen, burde han ha blitt tatt hånd om av politiet, sier moren Wanda Cooper ifølge New York Times.

Hun sier videre at hun tror sønnen ble forhåndsdømt av mennene på grunn av sin hudfarge.

Mer om

  1. Rasisme-opprøret
  2. USA

Flere artikler

  1. Drapet som ryster USA: Ahmaud (25) ble skutt og drept på joggetur

  2. Stilles for retten for drap i Arbery-saken

  3. Store demonstrasjoner sprer seg over USA

  4. Borgermester i Minneapolis: Hvorfor er ikke mannen som drepte Floyd i fengsel?

  5. Politiet om drapet på stesøsteren: Ingen tegn til kamp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder