KRITISERES: Rett før dette bildet ble tatt, gikk politiet hardt til verks for å fjerne hundrevis av demonstranter rundt Lafayette Park. Foto: Patrick Semansky / AP

Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

Den demokratiske delen av Kongressen gikk tirsdag til frontalangrep på Donald Trump for å sanksjonere bruken av tåregass og gummikuler mot demonstranter i Washington D.C. natt til tirsdag.

 • Halvor Bjørntvedt
 • Ingrid Hovda Storaas

Et brudd på grunnloven og prinsippet om ytringsfriheten, sier Demokratene i Kongressen om gårsdagens hendelse, et steinkast fra Det hvite hus.

For å spre demonstrantene i nærheten, avfyrte politiet tåregass og gummikuler mot folkemengden for å klargjøre veien for presidenten og hans følge, slik at de kunne komme seg uhindret frem til en kirke i nærheten for en fotoseanse.

Behandlingen mot demonstrantene rundt Lafayette Park, som på det tidspunktet denne dagen oppførte seg fredelig, har skapt reaksjoner, ikke minst blant Trumps politiske motstandere, som satte i gang en prosess for å fordømme handlingen.

– Etter presidentens realityshow tok slutt i går, mens nasjonen nervøst betraktet kaoset som sluker oss, lå president Trump antagelig i sin egen seng, fornøyd med å ha tatt nok et skritt på diktatorstigen, sier Chuck Schumer, demokratisk senator og mindretallsleder, til New York Times.

Se hvordan politiet slo til mot demonstrantene her:

Sent tirsdag kveld svarer Donald Trump på kritikken på Twitter:

– Washington D.C. var det tryggeste stedet i hele verden i går kveld.

Senere skriver Trump at i flere meldinger at mediene feilaktig meldte at det han beskriver som voldelige opptøyer var fredelige.

– Dere tar feil! Hvis demonstrantene var så fredelige, hvorfor satte de da fyr på kirken kvelden før? Folk likte min spasertur til det historiske gudshuset.

Washington-biskopen Marian Budde var blant de som reagerte sterkt på Trumps besøk til kirken.

Det stemmer som Trump skriver at det tidligere har vært sammenstøt under protester i den amerikanske hovedstaden, men det er ikke kommet meldinger om at dette var tilfellet mandag.

Demokratene la tirsdag frem et lovforslag i Senatet som fordømmer responsen demonstrantene ble møtt med. Det skal ha vært justisminister William Barr som personlig ba politiet om å få demonstrantene fjernet, sier anonyme kilder i justisdepartementet til Washington Post.

Bruken av tåregass og gummikuler «bryter de grunnlovsfestede rettighetene til de fredelige demonstrantene», het det blant annet i forslaget.

Sent tirsdag kveld ble imidlertid forslaget deres stanset av Senatets republikanske flertallsleder Mitch McConnel, skriver Reuters.

– Dette er bare fråtsing i en trangsynt besettelse av president Trump, som nå definerer den demokratiske siden, sier han.

les også

Solberg om USA-situasjonen: – Trist å se

Forslaget til demokratene ville også bekrefte demonstrantenes rett til å møtes og til å protestere med forankring i det første grunnlovstillegget, og vektlegger samtidig at vold og stjeling i den forbindelse går prinsipielt imot fredelig demonstrasjon.

– Vi håper at USAs president vil følge eksemplet til så mange andre presidenter, og være en «øverste helbreder», sier partiets leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi til New York Times.

Tverrpolitisk forslag

Også to republikanske senatorer har uttrykt bekymring overfor det som omtales som overdreven bruk av makt overfor demonstrantene.

– Det er ingen rettighet å starte opptøyer, å ødelegge andres eiendom eller kaste stein på politiet. Men det er en fundamental og grunnlovsfestet rett å protestere, og jeg er imot å rydde bort en fredelig demonstrasjon for en fotoseanse, sier republikaner og senator i Nebraska, Ben Sasse.

Senator i Sør-Carolina, Tim Scott, som er den eneste svarte republikaneren i Senatet, føyer seg til kritikken.

– Hvis spørsmålet er om du skal bruke tåregass for å rydde vei slik at presidenten kan ta et bilde, er svaret nei, sier Scott til New York Times.

I en tale like før han krysset Lafayette Park, mens politiet avfyrte tåregass, truet Trump med å sette inn det amerikanske militæret dersom ikke landets guvernører klarer å gjenopprette orden i byene som er rammet av voldelige protester.

Loven Trump vil ta i bruk for å kunne sende soldater til delstatene uten guvernørenes godkjennelse, er 213 år gammel, skriver NTB. Den vil gi ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene.

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, ber Kongressen om å innføre Foto: JIM WATSON / AFP

Biden ber om politireform

En ny spørreundersøkelse gjennomført av Reuters og Ipsos i USA viser at en stor andel av den amerikanske befolkningen har sympati med demonstrantene: 64 prosent svarer at de har det, mens 27 prosent ikke har det. Resten er usikre.

Demokratenes antatte presidentkandidat Joe Biden er sterkt kritisk til Trumps håndtering av krisen. Under en tale i Philadelphia, ba han Kongressen om å innføre politireform umiddelbart.

Blant annet vil Biden foreslå et forbud mot at politiet kan ta kvelertak, og at det skal opprettes en kommisjon som holder oppsyn med politiet.

I en Twittermelding tidligere tirsdag kritiserer Trump Bidens tilnærming til opptøyene:

– Svakhet vil aldri slå anarkister, plyndrere og kriminelle, og Joe har vært politisk svak hele sitt liv. LOV OG ORDEN!

Mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. USAs forsvarssjef beklager etter Trump-bilder: – Jeg skulle ikke vært der

 2. Fjernet demonstranter før Trump-fotografering: Må forklare seg for Kongressen

 3. Anklages for politisk spill: USAs justisminister forsvarer maktbruk i Portland

 4. Virginia-politi trekker seg ut av Washington D.C. etter protester: – Satt i en kompromitterende situasjon

 5. USAs tidligere forsvarssjef med sterk kritikk av Trumps militær-bruk

Fra andre aviser

 1. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

  Bergens Tidende
 2. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende
 3. Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

  Aftenposten
 4. USAs gater fulle av demonstranter tross portforbud

  Bergens Tidende
 5. – Kan bli husket som et av de definerende øyeblikkene i Trumps presidentskap

  Aftenposten
 6. Ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder