LEDEREN: Qasim al-Raymi var med å grunnlegge AQAP i 2009, før han i 2015 tok over lederskapet da Osama bin Ladens tidligere sekretær, Nasir al-Wuhaysi, ble drept i et droneangrep. Foto: AQAP

USA bekrefter drap på al-Qaida-topp i Jemen

Qasim al-Raymi, leder for al-Qaida på Den arabiske halvøy, er ifølge Det hvite hus drept i et amerikansk angrep i Jemen.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Knut Arne Hansen

Det skriver president Donald Trump i en uttalelse sent torsdag kveld norsk tid.

– USA gjennomførte en antiterroroperasjon i Jemen som lyktes med å ta livet av Qasim al-Raymi, en av grunnleggerne og lederen av al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP), og en nestleder til al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri.

Qasim al-Raymi var med å grunnlegge AQAP i 2009, før han i 2015 tok over lederskapet da Osama bin Ladens tidligere sekretær, Nasir al-Wuhaysi, ble drept i et droneangrep.

Les også: Al-Qaida i Jemen til VG: Har gjort avtale med stammeledere om å ikke angripe Vesten

Han tok nylig på seg ansvaret for skytingen på den amerikanske marinebasen Pensacola i desember, hvor tre amerikanere ble skutt av en mann fra det saudiarabiske luftforsvaret.

Nyheten om drapet på al-Qaida-toppen kommer en måned etter at USA likviderte general Qasem Soleimani i den iranske Quds-styrken. Drapet skapte debatt i den amerikanske kongressen, som reagerte på at de ikke ble varslet på forhånd.

Allerede i forrige uke meldte flere medier, deriblant Wall Street Journal, at USA hadde utført droneangrep rettet mot al-Raymi og al-Qaida på Den arabiske halvøy. Ifølge nyhetsbyrået AP anses denne delen av al-Qaida som den farligste for USA, fordi de flere ganger har forsøkt å utføre angrep på amerikansk jord.

Bakgrunn: Slik ble Jemen en yngleplass for terrorister

Stammeledere i Jemen sa til nyhetsbyrået AP lørdag at det de mente var et amerikansk droneangrep hadde ødelagt en bygning som huset al-Qaida-krigere. Det er ikke bekreftet at dette er samme angrep som tok livet av al-Raymi.

Angrepet skal ha skjedd i Wadi Ubaidah-området i provinsen Maarib øst i landet 25. januar, ifølge stammelederne. Dette er kjent som et kjerneområde for al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), som er terrornettverkets jemenittiske fløy, skriver NTB.

JEMEN: En vegg med graffiti i Sanaa viser en amerikansk drone i april 2019. Foto: YAHYA ARHAB / EPA

Trump delte allerede lørdag flere Twitter-meldinger som tilsynelatende bekreftet drapet på al-Qaida-toppen. Det hvite hus ville da ikke kommentere om disse meldingene kunne tolkes som en bekreftelse på drapet.

USAs myndigheter hadde ifølge CNN utlovet en dusør på ti millioner dollar for informasjon om al-Raymi.

Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) er en av partene i krigen i Jemen som er blitt svartelistet av FN, oppført på listen over drap og lemlesting av barn.

I oktober kunngjorde Trump at USA hadde drept IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i et angrep. Se video her:

Rettelse: VG siterte først Det hvite hus på at Ayman al-Zawahri også var drept, og at han var nestleder for al-Qaida på Den arabiske halvøy. Dette stemmer ikke. Ayman al-Zawahri er al-Qaidas leder, og er ikke død. I uttalelsen fra Det hvite hus står det at al-Raymi er en «nestleder til al-Qaida-leder al-Zawahri». Artikkelen ble oppdatert 07.02.2020 klokken 02.15.

Les også

 1. Trump bekrefter: Bin Ladens sønn er drept

  Hamza bin Laden, antatt lederskikkelse i al-Qaida og Osama bin Ladens sønn, er drept i en amerikansk antiterroroperasjon.
 2. Trump deler Twitter-meldinger om angrep på al-Qaida-topp

  USAs president Donald Trump deler lørdag flere Twitter-meldinger som tilsynelatende bekrefter at en al-Qaida-topp ble…

Mer om

 1. Rettet
 2. Donald Trump
 3. Al-Qaida
 4. USA
 5. Jemen

Flere artikler

 1. Utpekt som hjernen bak flere terrorangrep: Dette var Qasim al-Raymi

 2. Trump deler Twitter-meldinger om angrep på al-Qaida-topp

 3. Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

 4. FN-gransker: USAs angrep på Soleimani i strid med internasjonal lov

 5. Rakettangrep mot Bagdad

Fra andre aviser

 1. Trump: USA har drept al-Qaida-topp i Jemen

  Bergens Tidende
 2. Al-Qaida i Jemen hevder å stå bak angrep på militærbase i USA

  Aftenposten
 3. USA likviderte mektig iransk general

  Fædrelandsvennen
 4. USA ber amerikanere forlate Irak umiddelbart

  Bergens Tidende
 5. USA skal ha forsøkt å likvidere iransk general i Jemen

  Bergens Tidende
 6. Irakisk base med amerikanske og norske styrker truffet av raketter

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder