MOT SEIER: Statsminister Justin Trudeau på vei til podiet i Montreal for å holde sin seierstale i natt. Foto: Cole Burston / AFP

Justin Trudeau beholder makten i Canada

Statsminister Justin Trudeau og det liberale partiet har sikret seg nok stemmer til å beholde makten – men må trolig belage seg på å samarbeide med minst ett annet parti.

Det melder kanadiske CBC.

Den canadiske statsministeren Justin Trudeau har fram til valget ledet en flertallsregjering, med 184 av de 338 representantene i nasjonalforsamlingen, men nå ser det altså ikke ut til at han får fortsette med det.

Han ser i stedet til å måtte danne en mindretallsregjering, skriver CBC, som likevel melder at han trolig blir sittende med makten.

Ifølge prognosene ser det ut til at Trudeau må nøye seg med 157 representanter, og dermed blir avhengige av støtte fra sosialdemokratene i NDP og eventuelt andre partier.

USAs president Donald Trump har allerede gratulert Trudeau med valgseieren:

– Gratulerer til Justin Trudeau med en fantastisk og hardt tilkjempet seier. Jeg ser frem til å samarbeide med deg, skriver Trump blant annet.

Den største rivalen til Trudeau er det konservatives leder Andrew Scheer, som nå ligger an til å få 121 representanter. Det er en kraftig fremgang for de konservative, som har hatt 99 representanter.

VINNERGLEDE: Statsminister Trudeaus støttespillere da valgresultatene begynte å komme inn tidlig tirsdag morgen norsk tid. Foto: SEBASTIEN ST-JEAN / AFP

Tok en tidlig ledelse

Trudeau tok en tidlig ledelse etter at stemmelokalene stengte i de fire provinsene i Atlantic Canada mandag kveld, også kalt Atlanterhavets provinser.

STEMMER: Canadas statsminister Justin Trudeau avgir sin stemme sammen med kona Sophie Gregoire-Trudeau og barna. Foto: The Canadian Press/AP

De første resultatene sender det liberale partiet i føringen i 25 av regionens 32 valgkretser. Det konservative partiet leder i fem valgdistrikt, mens Det nye demokratpartiet i ett og De Grønne i ett.

Det liberale partiet forventet ikke å gjenta brakvalget de gjorde i atlanterhavsprovinsene i 2015, men partiet har ikke råd til å tape menge stemmer hvis de skal beholde makten.

Trudeau har nylig vært innblandet i en bildeskandale – og det var på forhånd spådd at dette kunne skade hans sjanser i valget.

Fikk du med deg? Canadas statsminister beklager bildeskandale

Dødt løp og dalende popularitet

Meningsmålingene foran mandagens valg har vist tilnærmet dødt løp mellom Canadas to største partier, og mandagens valg var ventet å bli en grøsser.

Statsminister Justin Trudeaus popularitet har vært dalende de siste årene, og mye av magien som den 47 år gamle statsministeren tidligere omga seg med, er borte.

Kritikerne mener at han langt fra har oppfylt valgløftene fra 2015, og skandalene har den siste tiden vært flere av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder