BREXIT-FORSLAG: Boris Johnson oversendte sitt brexitforslag til EU onsdag. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Johnsons brexit-plan får kjølig mottakelse i EU

Boris Johnson foreslår overfor EU at Nord-Irland midlertidig skal være en del av EUs indre marked, men ikke av tollunionen. Forslaget inneholder problematiske punkter, mener EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

  • NTB
  • Ingvild Silseth

– Det er ofte en forestilling i Storbritannia om at så lenge britene er enige med seg selv, er alt greit. Nå må de forhandle og bli enige med 27 EU-land før det kan bli en ny avtale, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder på telefon til VG onsdag kveld.

Kort tid etter kom det en kunngjøring hvor EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier at forslaget inneholder problematiske punkter.

Juncker berømmer den britiske statsministeren for å vise vilje til å komme fram til en avtale, men understreker samtidig at forslaget som ble lagt på bordet i dag ikke er problemfritt.

– Presidenten noterer at det fortsatt fins problematiske punkter der det trengs ytterligere arbeid de kommende dagene, heter det i kunngjøringen.

– Kommisjonen kommer nå til å granske teksten juridisk og i lys av våre velkjente kriterier, heter det videre.

– Ikke tilstrekkelig

Heller ikke Irlands regjering er fornøyd med brexit-planen.

Regjeringen stiller spørsmål ved flere av punktene i planen, ikke minst det som omtaler grensen mellom Irland og Nord-Irland.

– Forslaget møter ikke fullt ut målet om at det skal være fri flyt over grensa, var budskapet fra statsminister Leo Varadkar da han onsdag diskuterte planen med Johnson.

Vil ha tollgrense

Det var onsdag ettermiddag at Boris Johnson la frem sitt forslag til en ordning som kan erstatte den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen. Forslaget er i tråd med opplysninger som var lekket ut på forhånd.

Den britiske statsministeren legger opp til at Nord-Irland skal følge EUs regelverk for mat, landbruksprodukter og varer.

Slik vil han unngå at det blir ulike regler nord og sør for grensen mellom EU-medlemmet Irland og britiske Nord-Irland.

Samtidig vil han ha hele Storbritannia – inkludert Nord-Irland – som en egen tollsone utenfor den europeiske tollunionen.

Dermed må det utføres tollbehandling på varer som transporteres over grensen, men Johnson påpeker at dette ikke trenger å skje ved eller i nærheten av grenseovergangene.

Boris Johnson på landsmøtet: «Vi elsker Europa, vi elsker europeere»

Varer som kommer fra resten av Storbritannia til Nord-Irland, må samtidig sjekkes for å forsikre at de ikke bryter med EU-reglene, som altså kommer til å gjelde i den britiske delen av øya Irland, foreslår han.

Nord-Irland, som i praksis ikke har noen grense i dag, får med Johnsons forslag to grenser: En tollgrense på land mot republikken Irland og en regulatorisk grense i Irskesjøen mot resten av Storbritannia.

Tror på katastrofe-brexit: John legger huset ut for salg

Håper på raske forhandlinger

Johnsons mål har vært å bli kvitt den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen som ble forhandlet fram av Theresa May. Den bandt Storbritannia i en tollunion med EU på ubestemt tid og innebar derfor ikke et klart nok brudd med unionen for Johnson og hans regjering.

Les også: Tafse-anklager overskygger landsmøte

I brevet til Juncker understreker den britiske regjeringssjefen nettopp det at hele Storbritannia blir et eget tollområde. Han trekker fram det å finne løsninger i tråd med fredsavtalen for Nord-Irland som det viktigste av flere elementer som ligger til grunn for forslaget.

– Jeg håper dette forslaget nå kan danne grunnlag for hurtige forhandlinger for å finne en løsning, slik at vi kan komme til enighet og Storbritannia kan forlate EU på en ryddig måte 31. oktober, avslutter Johnson sitt brev.

I de første linjene minner han Juncker på at tiden er knapp fram til tidsfristen den britiske statsministeren har lovet å holde, enten det blir en avtale eller ikke.

VGs Yngve Kvistad kommenterer: Bom igjen, Boris!

Skeptiske

Selv om Johnson både i brevet og i sin landsmøtetale var påpasselig med å understrek at det ikke ville bli nye kontroller ved grensen eller like i nærheten, var det tvilsomt om forslaget hans ville bli veldig godt mottatt i EU og Irland. De har begge gjort det klart at enhver form for ny grensekontroll vil være uakseptabel.

– Vi har hele tiden sagt at et alternativ til backstop-løsningen må ivareta alle de samme funksjonene. Det betyr ingen nye grenseinstallasjoner og ingen nye kontroller. Et forslag som innebærer grensekontroller, vil i seg selv innebære vond vilje og et brudd med det Storbritannia har lovet Irland og EU de siste tre årene, sa Irlands utenriksminister Simon Coveney til The Independent før forslaget ble lagt fram.

Fra Brussel har det kommet tydelige signaler om at planer som ligner det som lekket ut mandag – om tollsentre et stykke unna grensen – vil bli møtt med en kald skulder.

Vil suspendere Parlamentet

BBC melder onsdag kveld at Johnson vil suspendere Parlamentet på nytt mellom 8. og 14. oktober.

Parlamentet vil i så fall være suspendert i uken som leder opp til dronning Elizabeths trontale.

Forrige uke kom Høyesterett med sin knusende dom som fastslo at forrige suspendering var ulovlig.

Mer om

  1. EU
  2. Brexit
  3. Irland
  4. Nord-Irland
  5. Storbritannia
  6. Boris Johnson

Flere artikler

  1. EU-parlamentets brexitgruppe sier forslag ikke er godt nok

  2. Grenseløse Boris

  3. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

  4. Boris Johnson ventes å avsløre Brexit-plan for EU tirsdag

  5. Brexit-avtale er klar: – En avtale som tar kontrollen tilbake

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder