HEISER FLAGG: En Tyrkia-alliert syrisk soldat holder opp det syriske opposisjonsflagget nær grensen til Tell Abyad i Syria, en viktig strategisk by Tyrkia vil ta kontroll i. Foto: Khalil Ashawi/Reuters

Slik er situasjonen fire dager etter Tyrkias inntog

Tyrkias militæroperasjon i Syria er på sin fjerde dag. Blant lørdagens store hendelser står kampen om grensebyen Ras al-Ain.

Tyrkia vil opprette en såkalt «sikker sone» nord i Syria, mot den tyrkiske grensen, for å kunne bosette syriske flyktninger. I praksis vil en slik sone kunne fungere som en buffersone for Tyrkia.

Militæroperasjonen startet etter at USA trakk seg ut – og lot sine allierte i kampen mot IS, SDF-styrkene, stå igjen alene. Den tyrkiske regjeringen anser de kurdiske soldatene som terrorister.

VG forklarer situasjonen:

Dette er situasjonen lørdag

  • Kampen om den syriske grensebyen Ras al-Ayn: Lørdag hevdet tyrkiske styrker at de har tatt over sin første grenseby i Syria siden operasjonen startet. Dette benekter kurdiskledede SDF som kjemper mot de tyrkiske styrkene. Lørdag kveld pågår det fortsatt voldelige sammenstøt i byen. De hardeste kampene står om byene Ras al-Ayn og Tell Abyad, samt områdene rundt disse byene.

BOMBES: Bildet viser bombing av den syriske grensebyen Ras al-Ain lørdag. Foto: NAZEER AL-KHATIB/AFP

  • Over hundre trolig drept og over 100.000 er på flukt: Tallene på hvor mange som er døde, er usikre. Ifølge SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) er 74 soldater fra kurdiskledede styrker drept, 49 personer fra de tyrkiskallierte styrkene og 30 sivile. På tyrkisk side av grensen skal 18 sivile være drept. Over 100.000 mennesker er drevet på flukt ifølge FN. Kurdiskledede myndigheter hevder tallet er nærmere 200.000 ifølge Reuters.
  • Vakthold i IS-fengsler trues: En SDF-talsperson sa lørdag at dersom Tyrkia fortsetter angrepene sine, vil de ikke prioritere vaktholdet i IS-fengslene, men å beskytte jorden sin.

PÅ FLUKT: Syrere på flukt fikk lørdag humanitær hjelp nordøst i Hasaka-provinsen. De flyktet fra grensebyen Ras al-Ain som det lørdag kveld fortsatt pågår kamper i. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Blant de sivile som er døde, er generalsekretæren i The Future Syria Party Havrin Khalaf døde etter at bilen hennes ble angrepet da tyrkiske styrker forsøkte å kontrollere en ferdselsåre inn mot byen Qamishli, melder nyhetsbyrået ANHA.

BEGRAVER SINE EGNE: Her begraver syrere sine SDF-soldater som ble drept i det tyrkiske angrepet mot den syriske grensebyen Qamishli nordøst i landet. Foto: Baderkhan Ahmad / AP

  • Det internasjonale samfunnet reagerer: Den arabiske liga, som består av 22 arabiske stater, fordømmer militæroperasjonen etter at utenriksministrene møttes til et hastemøte om situasjonen lørdag. De kaller hele offensiven for «et avskyelig brudd» på Syrias suverenitet. Både Tyskland og Frankrike har kunngjort at de stanser våpeneksport til Tyrkia. Det har allerede Norge og Nederland gjort.

DEMONSTRERER: Kurdere i Cologne i Tyskland demonstrerer mot Tyrkias militæroffensiv lørdag. Foto: THILO SCHMUELGEN/REUTERS

  • Demonstrasjoner mot Tyrkia: I byer verden over har demonstranter tatt til gatene for å fordømme Tyrkias militæroffensiv nord i Syria. I Oslo gikk omkring 3600 personer i tog ifølge Kurdere i Norge, som var arrangør for demonstrasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder