Brexit-avtale er klar: – En avtale som tar kontrollen tilbake

Statsminister Boris Johnson bekrefter at en brexitavtale mellom Storbritannia og EU er klar. Men kampen er langt fra over.

 • Ingvild Silseth
 • Siri Eggen

På en felles pressekonferanse med Boris Johnson i ettermiddag, sa europakommisjonens president Jean - Claude Juncker at den avtalen som foreligger betyr at det ikke er nødvendig med noen videre uthalinger.

– Det er en rettferdig og balansert avtale, den skaper trygghet der brexit skaper usikkerhet, sa han.

I en siste replikk sa Juncker:

- Jeg er glad for avtalen, men lei meg for brexit.

Britenes statsminister Boris Johnson sa at han håpet parlamentet nå ville bidra til at brexit går gjennom uten ytterligere forsinkelser.

– Dette er øyeblikket for oss til å få dette gjort, deretter kan vi sammen bygge en felles samarbeidsavtale, som jeg tror kan bli svært gunstig både for EU og Storbritannia.

SAMMEN: Boris Johnson og Jean-Claude Juncker holdt felles pressekonferanse der de var enige om at brexit-avtalen var balansert og god. Foto: Francisco Seco / AP

En ny milepæl er nådd i brexit-kaoset som har rådet helt siden folkeavstemningen i Storbritannia sommeren 2016. Etter dager med intense forhandlinger, kom nyheten om en enighet like etter klokken 11.30 torsdag.

– Vi har fått en flott ny avtale som tar kontrollen tilbake, skriver britenes statsminister Boris Johnson på Twitter.

Han sier videre at parlamentet bør få gjennom avtalen på lørdag, slik at de kan gå videre til å jobbe med andre politiske saker. Også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tvitrer om avtalen.

– Der hvor det er vilje, er det en avtale – vi har en! Det er en rettferdig og balansert avtale for EU og Storbritannia, og den vitner om vår vilje for å finne løsninger. Jeg anbefaler at toppmøtet slutter seg til denne avtalen.

Han har lagt ved et brev til EU-president Donald Tusk, der han blant annet skriver at de i forhandlingene har fokusert på det betente spørsmålet om grensen mellom EU-medlemmet Irland og britiske Nord-Irland.

Les også: Postmannen Pat (79) får huset sitt delt i to av brexit

AVTALE: Statsminister Boris Johnson og Jean-Claude Juncker, president i EU-kommisjonen i Brussel torsdag ettermiddag. Foto: Stefan Rousseau / PA

Består av to tekster

EU-kommisjonen har publisert de nye avtaletekstene på forhandlingsdelegasjonens nettsider.

Avtalen består av to tekster, en avtale om vilkårene for skilsmissen og en politisk erklæring om rammene for det fremtidige forholdet. EUs sjefforhandler Michel Barnier holdt en pressekonferanse like etter klokken 12.

– Dette er resultatet av intenst arbeid fra begge parter, og jeg vil takke dem personlig for innsatsen.

– Denne avtaleteksten skal gi rettssikkerhet på alle områder der brexit, som enhver separasjon, skaper usikkerhet.

Avtalen skal etter planen opp til avstemning allerede lørdag. Den må også ratifiseres av EU-parlamentet og endelig godkjennes av EUs ministerråd før den kan tre i kraft.

Målet er å få disse godkjenningene på plass innen 31. oktober, slik at den planlagte datoen for brexit kan bli stående.

En kilde nær statsministeren sier Johnson vil be lederne om å utelukke en ytterligere utsettelse – det forventes at han vil be EU-lederne klargjøre at det enten er denne nye avtalen eller ingen avtale, men ingen utsettelse, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg på Twitter.

DUP og Labour sier nei

Men selv om avtalen er klar, er kampen langt fra over.

Det nordirske unionistpartiet DUP sier de fortsatt er mot avtalen. Partiet varslet tidligere i dag at de ikke støtter løsningen for en ny tollgrense, som har den vært den store floken i forhandlingene.

På lørdag skal det britiske parlamentet stemme over avtalen. Støtten fra DUP regnes som avgjørende.

– Johnson trenger 320 stemmer, han har garantert 260. Med noen overtalelsesforsøk kan han komme opp i 310, men da behøver han de ti stemmene fra DUP, sier London-korrespondent Daniel Alling til SR Ekot.

Heller ikke Labour støtter avtalen. Partileder Jeremy Corbyn mener at avtalen som nå er fremforhandlet er enda dårligere enn den som tidligere statsminister Theresa May forhandlet frem – og som ble nedstemt tre ganger i parlamentet.

– Den beste måten å løse brexit på, er å gi folket siste ord i en folkeavstemning, sier Corbyn.

Heller ikke Liberaldemokratenes leder Jo Swinson støtter avtalen.

– Kampen for å stoppe brexit er langt fra over. Boris Johnsons avtale vil være dårlig for økonomien vår, dårlig for offentlige tjenester og dårlig for miljøet, sier hun til Sky News.

Leder for Brexit-partiet , Nigel Farage, er heller ikke nådig i sin dom over avtalen: - Skulle denne avtalen bli akseptert, vil vi ikke kunne lage våre egne lover i vårt eget land, og avtalen binder oss til forpliktelser innenfor utenrikspolitikk, militæret - og en liste lenger enn armen din, sier han.

Han sier han heller vil gå for en utsettelse og nyvalg, enn å stemme for en avtale han mener er veldig dårlig for Storbritannia.

Les også

 1. Barnier skal ha fortalt EU-ambassadørene at bare ett tema gjenstår i brexitforhandlingene

  EUs brexit-forhandler Michel Barnier skal ifølge journalister ha fortalt ambassadørene fra EUs medlemsland at det…
 2. Begge sider sier det gjenstår flere punkter i brexitforhandlingene

  Både Boris Johnson og EUs sjefforhandler Michel Barnier sier det er flere punkter som ennå ikke er avklart i de pågående…
 3. Flertall av briter vil fortsatt ut av EU

  Et flertall av britene ønsker fortsatt at landet skal forlate EU. Det viser den største meningsmålingen som er gjort…
 4. Brexit i dramatisk fase: Nær gjennombrudd om tollgrense

  EU og britene kan være enige om tollgrense i Irskesjøen: - I så fall er de nær et gjennombrudd, sier Brexit-ekspert…
 5. Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken

  En brexitavtale er fortsatt mulig denne uken, sier EUs sjefforhandler Michel Barnier før et ministermøte i Luxembourg.
 6. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

  Frontene om britenes EU-exit så tirsdag ut til å hardne da EU-rådets president Donald Tusk klinket til mot statsminister…

Mer om

 1. EU
 2. Brexit
 3. Boris Johnson
 4. Storbritannia

Flere artikler

 1. Boris Johnsons 48 kritiske timer: Fullt av hindre

 2. Brexit: Samarbeidsparti vil velte Johnsons avtale

 3. Brexit-forvirret? Dette kan skje nå

 4. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 5. Begge sider sier det gjenstår flere punkter i brexitforhandlingene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder