Boris Johnson: – Vi elsker Europa, vi elsker europeere

LONDON (VG) Statsminister Boris Johnson kom ikke med detaljer da han snakket til landsmøtet om den siste floken mellom EU og britene: løsningen på grensen mellom Irland og Nord-Irland.

 • Ahmed Fawad Ashraf

Samtidig som han omfavner Europa sparker Boris Johnson mot institusjonen han ikke lenger vil være en del av. Mantraet er fortsatt å forlate EU 31. oktober.

Å fortsette diskusjoner med EU etter denne datoen er uaktuelt for ham fordi det vil stjele tid, og koste britene penger.

Da er han nødt til å finne en løsning på grensen til Nord-Irland som både Irland og EU gir tommel opp til.

– Vi vil ikke under noen omstendigheter ha en grensekontroll i Nord-Irland. Vi vil respektere fredsprosessen og Langfredagsavtalen, sier Boris Johnson til landsmøtet i Manchester.

Lekkasjer i pressen de siste dagene avslører noe av det Boris Johnson vil presentere for EU. Downing Street har sagt at dette er britenes siste tilbud, og at EU må være med på å finne kompromisser.

 • Tollstasjoner på begge sider av grensen
 • Disse skal være flere kilometer fra grensen
 • Varer i lastebiler skal overvåkes med GPS for å sikre at handel mellom Irland og Nord-Irland fortsetter som før.

Foto: Stefan Rousseau / PA Wire

Til landsmøtet sier Johnson at dette er en «teknisk diskusjon» som vil løse seg med fremtidig teknologi. Så gav han EU et ultimatum:

– Får vi ikke EU med på dette er no deal vårt svar, og Storbritannia kommer til å stå på det, sier han til en jublende forsamling.

les også

Grensen til besvær: EU og Storbritannia blir ikke enige om grensen Mark krysser hver dag

To separate marked etter brexit

Etter brexit vil Nord-Irland ikke lenger være en del av EU, mens Irland i sør er det. Hva slags kontroll det blir av mennesker, varer eller lastebiler som krysser grensen der EUs marked slutter og Storbritannias grense starter, er noe alle spør seg.

I dag er det ingen kontroll på denne grensen.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og Boris Johnson skal ha en telefonsamtale senere i dag. Etter den vil det bli mer tydelig hva britene foreslår for å løse grensestriden, og hvordan EU responderer.

Mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson
 3. Irland
 4. Nord-Irland

Flere artikler

 1. Johnsons brexit-plan får kjølig mottakelse i EU

 2. Svensk grense-ekspert roser Boris Johnsons brexit-forslag

 3. Suspenderingen av parlamentet: – Kan være et vikarierende motiv

 4. Grenseløse Boris

 5. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder