HETT: Bildet, som er tatt 24. juni 2019, viser et termometer som nærmer seg 37 grader i den franske byen Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Hetebølge i deler av Europa: «Helvete kommer» – men ikke til Norge

I store deler av Europa kan det bli opp mot 40 grader de neste dagene. – Det er jo veldig, veldig, veldig varmt, sier meteorolog.

  • Henrik Giæver

I fjor var den norske sommeren preget av hetebølger og tørke. Og mens store deler av landet nyter vanlig norsk sommervær, er situasjonen på kontinentet en helt annen.

Et høytrykk ved grensen mellom Frankrike og Italia frakter med seg varm luft fra Afrika, og varmer opp deler av Europa de neste dagene.

Det lønner seg å ta masse forholdsregler – få i seg nok væske, oppholde seg i skyggen og ikke legge ut på strabasiøse turer, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Sjekk ut: Norges sommerferiefavoritter

les også

Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming

– Helvete kommer

Flere land, deriblant Frankrike, har gjennomført tiltak som å opp rette «nedkjølingsrom», og sette ut ekstra drikkefontener for å hanskes den uvanlig høye temperaturen, skriver The Guardian.

Den spanske meteorologen Silvia Laplana publiserte mandag et værkart med teksten «Helvete kommer» (El infierno is coming).

Ikke til Norge

For dem som imidlertid foretrekker mer «vanlige» sommertemperaturer er Norge et godt sted å oppholde seg. Hetebølgen vil vi nemlig ikke merke noe til.

– Vi ligger nord for hetebølgen. Det går en sånn tydelig grense nord i Tyskland. Det er litt varmt i Danmark, men de er ikke rammet av hetebølgen slik som Tyskland. I Norge vil vi ikke merke den, sier Gislefoss til VG.

Utover plasseringen er imidlertid hetebølgen stort sett lik den vi opplevde i Norge i fjor, forteller han.

– I fjor ble store deler av Europa truffet av en hetebølge sammen med Norge. Det at Europa får slike temperaturer skjer fra tid til annen. Det er varm luft som kommer fra Nord-Afrika og går innover Europa og opp til Tyskland denne gangen.

Mer om

  1. Sommer
  2. Vær
  3. Ekstremvær

Flere artikler

  1. Ustabilt vær til helgen: – Man slipper ikke unna

  2. Sender ut farevarsel for Europa – Venter temperaturer opp mot 40 grader

  3. Varsler værskifte: Vått i sør, varmt i nord

  4. Sør-Norge bader i sol: Venter 25 grader flere steder

  5. Hetebølgen bommer på Norge – varmetoppen ned 3–4 grader

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder