Foto: Bjørn Sigurdsøn

Frykter Amazonasfondets nedleggelse

Seks punkter om Amazonasfondet

  • Siri Nilsen Ahmer

Artikkelen er over ett år gammel

Ifølge brasilianske medier er det fare for at fondet skal legges ned. Men hva er det egentlig, og hvordan påvirker det klimakrisen?


1

Foto: Per Arne Fossheim

Amazonas, verdens største regnskog, er 20 ganger større enn Norge. Å bevare regnskogen i Amazonas er et av de største klimatiltakene i verden de seneste årene.


2

Foto: Lars M. Hjorthol

Amazonasfondet ble lansert i 2008 av Brasil, for å ta imot penger fra utlandet og fordele dem på prosjekter for å hindre avskoging.

Ideen var at det internasjonale samfunnet ville gi penger til fondet som belønning for redusert avskoging og dermed mindre utslipp av klimagasser.

Brasil og Amazonasfondet

3

Foto: Jørgen Braastad

De siste ti årene har avskogingen i Brasil falt betydelig. Men de siste årene har den begynt å øke igjen. Satellittbilder viser at det forsvinner rundt én fotballbane med regnskog i Amazonas hvert minutt.

I tillegg til å minske avskogingen, skal fondet bidra til bærekraftig utvikling i regionen.

Én fotballbane med regnskog forsvinner i Amazonas hvert minutt

4

Foto: AP

Ministeren som nylig uttalte at fondet kan bli lagt ned, er utnevnt av president Jair Bolsonaro:point_up: som har fått kritikk for å ha det mange mener er miljøfiendtlig politikk. Den uttalte klimaskeptikeren har styrt Brasil siden årsskiftet, og har opphevet flere tiltak som var innført for å beskytte skogen.


5

Foto: Rune Gjeldnes

Siden 2008 har Norge bidratt med 8,3 milliarder kroner til fondet. Miljøveteran Lars Løvold sier i en NRK-sak fra i fjor at «de norske regnskogsmilliardene utgjør mer enn 90 prosent av fondets inntekter».

Amazonasfondet 10 år – mye ros og noe ris

6

Foto: Lars M. Hjorthol

Øyvind Eggen i Regnskogfondet mener at om fondet ryker, vil det være en tragedie for regnskog og urfolk, og det største tilbakeslaget for den norske regjeringens klima- og skogsatsing noensinne.


Flere artikler

  1. Amazonasfondet: 5 milliarder kroner står urørt på en konto i Brasil

  2. Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned

  3. Norge holder igjen penger fra Amazonasfondet

  4. Seks punkter om Amazonasfondet

  5. Brasils miljøvernminister ut mot norsk regnskogfond