SMITTET: Omringet av frivillige fra Røde Kors ligger Claudio Travelli i sin egen seng hjemme. Han er smittet, har blitt svakere og har vondt for å puste. Personellet bestemmer at han må fraktes bort i ambulanse slik at han kan få hjelp på et sykehus i Bergamo. Foto: Fabio Bucciarelli / NYTNS

Nesten 1000 døde i Italia siste døgn – lege i «dødens by» advarer mot ny smittebølge

I Italia er 969 personer døde av coronaviruset i løpet av det siste døgnet. Professor Giuseppe Remuzzi (71) fra «dødens by» Bergamo oppfordrer til stengte byer for å hindre en ny bølge med coronasmitte.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over 178 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Fredagens dystre tall, er det høyeste i løpet av ett døgn siden utbruddet startet.

Mer enn noe annet sted i verden lider Italia av det dødelige coronaviruset. 9134 menneskeliv er gått tapt. Over 86.498 er bekreftet smittet.

Og verst av alt er det i byen Bergamo.

Byen er blitt omdøpt til «dødens by». Krematoriene klarer ikke holde tritt. Likkistene kjøres i kolonne av militære kjøretøy. Flere blir begravet uten at slekt får være til stede.

BLIR HJEMME: Teresina Coria blir undersøkt av Røde Kors og har tydelige symptomer på Covid-19. Men hennes sønn ønsker at hun skal bli hjemme, han mener sykehusene i Bergamo er for fulle. Foto: Fabio Bucciarelli / NYTNS

les også

Lombardia-innbygger advarer nordmenn: – Inntil du kan lukte de døde, er du ikke redd for å dø

Den Bergamo-baserte professoren Giuseppe Remuzzi, sjef for Mario Negri-instituttet for farmakologisk forskning, er en av Italias fremste medisinere og internasjonalt merittert for sin forskning.

Nå studerer han corona på aller nærmeste hold.

PROFESSOR: Giuseppe Remuzzi fra Bergamo i Nord-Italia er professor i medisin og forsker på corona. Foto: Privat

– Vi forventer en smittetopp i Italia rundt 30. mars. Etter dette vil det trolig bli færre og færre smittede, sier Remuzzi på telefon til VG.

– Så det er håp?

– Kanskje blir situasjonen bedre, ja, svarer professoren forsiktig.

De siste dagene er det blitt registrert færre nye tilfeller av corona i Italia, noe Remuzzi forutså i sin artikkel publisert i The Lancet 13. mars. Men han varsler at totalmengden coronapasienter samtidig ikke har nådd toppen helt ennå.

«Steng byene»

Professor Remuzzi har lært mye om corona som han gjerne skulle ha visst før. Nå vil den italienske medisineren dele viktig kunnskap med verden:

– Det viktigste tiltaket mot corona er å stenge byene. Ingen kan reise noe sted med mindre det er en god grunn. Det kan være å dra på en viktig jobb, eller kjøpe mat. Alt annet må være stengt. Mesteparten av fabrikker og industrien må stenge.

– Anbefaler du land som Norge, eller Sverige, mer isolasjon?

– Ja. Isolasjon er det aller viktigste tiltaket. Det så vi i Sør-Korea og Wuhan i Kina. I Wuhan resulterte streng isolasjon i nesten ingen nye smittetilfeller på flere måneder. Isolasjon er nøkkelen.

Maner til smittejakt

Italienske Remuzzi er også svært opptatt av smitteoppsporing.

– Ideelt sett må vi identifisere alle kontakter som de smittede har hatt, og sette alle disse i karantene. Det er svært effektivt. Da trenger man ikke å teste hele befolkningen, noe som vil være svært komplisert. Vi må isolere de som har symptomer og som kan spre viruset.

Ny forskning fra Kina viser at 80 prosent av coronasmitten spres av personer som har få eller ingen symptomer, ifølge Remuzzi.

– Den store utfordringen er å identifisere disse smittebærerne.

NABOER: Mens Røde Kors undersøker en eldre mann i blokka, blir naboene stående på hver sin balkong og prate. Foto: FABIO BUCCIARELLI / NYTNS

«Folk må være hjemme i 20 dager»

Land verden over stenger ned og ber folk om å holde avstand til hverandre i håp om å bekjempe coronaviruset. Men hvordan skal verden gjenåpne?

Remuzzi er bekymret for at en ny bølge med corona vil slå inn over verden når vi trer ut av isolasjonen.

Han kommer med en oppfordring han vet ikke vil være spesielt populær:

– Vi må be folk være hjemme i 20 dager etter at de er symptomfrie. Funn fra Kina viser at du kan være smittsom i syv til 29 dager etter at feberen og hosten er borte, trolig mest rundt 14 dager etterpå. Det er solid dokumentert at de som føler seg helt friske kan spre smitte og skape en ny bølge coronasmitte, advarer Remuzzi.

Han vet at en slik anmodning i praksis vil få store konsekvenser i samfunnet.

– Men i Norge vil det være mer gjennomførbart: Dere er færre mennesker, bedre organisert, har mer penger ... Dere har alt vi ikke har. Mens i Italia vil det bli riktig ille.

BERGAMO: Byen i Lombardia-regionen i Nord-Italia er blitt Europas corona-episenter. Foto: Luca Bruno / AP

Immunitet en x-faktor

Professoren sier at han og kolleger verden over håper at viruset sirkulerer og muterer for øyeblikket, og at det ender som en mild forkjølelse. Men de vet ikke.

– Hva med immunitet: Kan man bli immun mot coronaviruset etter å ha vært smittet?

– Det er et godt spørsmål. Vi vet om noen tilfeller i Kina der de smittede er blitt immune. Det er logisk at det er mulig å oppnå immunitet, men det er samtidig høyst usikkert. Vi har ingen definitive svar ennå.

Har du symptomer? Ta VGs test her!

SISTE REISE: Militære kjøretøy frakter de døde til gravlunden i Bergamo 21. mars. Foto: Massimo Paolone / LaPresse

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Italia
 3. Karantene
 4. Symptomer

Flere artikler

 1. Kina og Italia i ordkrig om hvor corona oppsto

 2. Italiensk coronaekspert: – Sykdommen har endret seg

 3. Pluss content

  Forskere: Derfor kan du være immun mot corona

 4. Bergamo-pasient til VG: – Epidemien overgår min mørkeste fantasi

 5. Pluss content

  Slik ble Italia Europas corona-episenter

Fra andre aviser

 1. Koronaviruset har krevd nær 800 nye liv i Italia

  Fædrelandsvennen
 2. Ett av 3201 fly fra utlandet smittesjekket på Gardermoen siden mars

  Aftenposten
 3. Italia stengte fire dager før Norge. Nå ser de ett lyspunkt. Hva kan vi lære av dem?

  Aftenposten
 4. Ni spørsmål og svar om coronaviruset

  Bergens Tidende
 5. De er gamle. De kysser og klemmer. Og de mangler barnehageplasser. Her er noen av grunnene til at så mange dør i Italia.

  Aftenposten
 6. Lege i Italia: – Vi må velge hvem vi skal behandle, og hvem vi ikke skal behandle. Det er som i en krig.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no