URFOLKSREPRESENTANT: Sonia Guajajara under et FN-arrangement om bevaring av regnskogen. Foto: Thomas Nilsson / VG

Urfolksleder om Bolsonaros FN-tale: - Sjokkert

NEW YORK (VG) Sonia Guajajara, en av Brasil mest profilerte urfolksstemmer, reagerer sterkt på presidentens tale til FN.

– Alle i Brasils urfolksbevegelsen ble sjokkert og indignert. Det var en aggressiv, voldelig tale. I dag sa han til verden at han ikke kommer til å beskytte urfolk, sier Guajajara.

Brasils president Jair Bolsonaro holdt tirsdag en flammende tale til FNs generalforsamling. Han hevdet Amazonas ikke sto i brann og at Brasil er blant landene som gjør mest for miljøvern. Han avfeide også bekymringer om urfolks rettigheter som propaganda.

Guajajara er en av lederskikkelsene i organisasjonen (APIB), som representerer mer enn 300 urfolksgrupper i Brasil.

Hun mener det var en farlig tale.

– Talen vil føre til at konflikter og forfølgelse øker, sier hun, og viser til et økt press på områder urfolk bor i.

– Han vet nøyaktig hvem han vil blidgjøre. Talen var til landbruksindustrien, til gruveindustrien og til de store selskapene, sier Guajajara.

DANSET I PROTEST: VG møtte Sonia Guajajara i Brasila i april. Her deltar hun på en demonstrasjon for urfolks rettigheter. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Skylder på urfolk

Guajajara er i New York for å delta på FNs høynivåuke, der bevaring av regnskogen står høyt på agendaen. Hun oppsummerer Bolsonaros politikk slik:

– Urfolk blir ikke hørt og blir ikke respektert. Amazonas står fortsatt i brann. Regjeringen benekter de kriminelle brannene, og skylder på urfolk, sier Guajajara.

les også

Macron til VG om Amazonas-allianse: – Bolsonaro bør bli med i gjengen

– Bolsonaro argumenterte med at urfolk også trenger jobber og vil ha utvikling i Amazonas. Hva tenker du om det?

– Han vil ha kun én eneste produksjonsmåte. For eksempel vil han gi deler av områdene som allerede er anerkjent som urfolksområder til industrien. Han vil ha soyaproduksjon, sukkerrør og eukalyptus.

– Han anerkjenner ikke de lokale initiativene som allerede eksisterer. Vi ønsker respekt for ulike levemåter.

I talen sin slo Bolsonaro også fast at han ikke kommer til å anerkjenne flere områder som urfolksområder. Den rettslige statusen gir urfolk større landrettigheter og vern mot inngrep. Urfolksorganisasjoner mener andelen burde være langt høyere enn dagens 13 prosent.

Faktasjekk

Ifølge Carlos Rittl i den brasilianske miljøorganisasjonen Climate Observatory inneholdt Bolsonaros tale flere faktafeil:

* Bolsonaro hevdet åtte prosent av Brasils areal er i bruk. Det reelle tallet er rundt 33 prosent, ifølge Rittl.

* Bolsonaro sa mesteparten av regnskogen er intakt. Men omtrent én million kvadratkilometer er gått tapt siden 1970-tallet, opplyser organisasjonen.

Advarer Norge

Norge har i mange år vært engasjert i bevaring av regnskog gjennom blant annet Amazonasfondet. Men i august slo Norge fast at Brasil hadde brutt avtalen, og frøs midlene.

Les mer: 6 punkt om Amazonasfondet

Guajajara advarer Norge mot å gi mer penger til Bolsonaro.

– Norge har hjulpet oss mye allerede. Det er svært risikofylt å fortsette støtten gjennom regjeringen. Det kan ha motsatt effekt.

Tirsdag skrev VG at Norge har samtaler med de lokale guvernørene i Amazonas. Ifølge guvernørene er det aktuelt med en avtale som gjør at midler går direkte til delstatene.

Guajajara mener imidlertid at de står bak presidenten.

– Til og med de lokale guvernørene i Amazonas står side om side med Bolsonaro, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder