Minst 29 døde i bussulykke på Madeira

Minst 29 personer er døde og 27 skadet etter at en turistbuss veltet på Madeira.

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa har opplyst at alle de omkomne er tyske statsborgere. Dette er foreløpig ikke bekreftet av tyske myndigheter, skriver DPA.

Santa Cruz’ ordfører Filipe Sousa har imidlertid uttalt til den lokale avisen Diario de Noticias at han har fått opplysninger om at alle passasjerene på bussen var tyske.

I en uttalelse til den portugisiske kringkasteren RTP sa ordfører Filipe Sousa onsdag kveld at 28 personer har omkommet i bussulykken.

Rundt midnatt ble det kjent at en av de skadede, en tysk kvinne, døde på sykehuset i Funchal, opplyser nyhetsbyrået Lusa.

11 menn og 18 kvinner skal være blant de omkomne. I tillegg er 27 personer skadet og sendt til sykehus. For tre av dem skal tilstanden være livstruende, melder Bild.

TRAFF HUS: Nødetatene på ulykkesstedet sent onsdag kveld. Foto: EPA

Den portugisiske bussjåføren og reiseguiden er blant de skadede, skriver Diario De Noticias.

Rullet ned skråning

Ulykken skjedde i kystbyen Canico øst for hovedstaden Funchal på den portugisiske øya ved 18.30-tiden onsdag kveld lokal tid.

Ifølge den spanske avisen El Pais skal bussjåføren ha mistet kontrollen i en bratt og krapp sving. Bussen skal deretter ha rullet ned en bratt skråning, før den traff taket på et hus, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det skal ha vært over 50 personer i bussen. Ifølge lokale medier var rundt 14 ambulanser på stedet onsdag kveld.

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent. Bussen hadde nettopp forlatt hotellet Quinta Splendida, og ulykken skjedde ikke langt unna, skriver El Pais.

Skal granske ulykken

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa skulle etter planen reise til Madeiras hovedstad Funchal onsdag kveld, opplyser Lusa. Han skal imidlertid ha utsatt reisen for å prioritere luftransport av sårede, ifølge RTP.

Portugisiske myndigheter har startet etterforskning av ulykken.

Busselskapet som eier ulykkesbussen, SAM, sier i en uttalelse til nyhesbyrået Lusa at de vil jobbe for å få alle fakta om ulykken på bordet.

– Vi er både forpliktet til, og ønsker at alle fakta om ulykken, inkludert årsaker og ansvar, skal komme frem. Fra nå av erklærer vi at vi vil samarbeide fullt ut med myndighetene i undersøkelsene, sier de i uttalelsen.

De sender også sine kondolanser til slektninger og venner av ofrene.

Jobber med å få oversikt

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, sier til VG at ambassaden i Lisboa arbeider med å skaffe oversikt over situasjonen og om nordmenn kan være rammet.

Det norske reiseselskapet Apollo opplyser at de ikke har noen reisende på Madeira.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving sier at de har turister på Madeira.

– Men vi har akkurat fått bekreftet at ingen av våre reisende var om bord på denne bussen, sier hun.

Solia markedsfører Madeira som årets reisemål på sitt norske nettsted. Selskapets danske kontaktperson sier at ingen av deres reisende er involvert i ulykken.

– Ufattelig og tragisk

VG har vært i kontakt med portugisiske Flavio Sousa, som er fastboende kun 300 meter fra ulykkesstedet. Han var ikke hjemme da ulykken skjedde, men sier på telefon til VG at lokalsamfunnet er i sjokk.

– Veien er oversiktlig og bred, men den er bratt, sier han.

Sousa forteller at ulykken skjedde i et stille område, som er populært for turister.

– Dette er en svært uvanlig hendelse, som har rystet alle. De holder fortsatt på å rydde og utrede på ulykkesstedet, så det er vanskelig å vite klart hva som har skjedd, sier han.

Ifølge Sousa ligger hotellet som bussen kjørte fra rett før ulykken like nede i bakken. Noen få kilometer unna ligger flere hotell.

Statsministeren kondolerer

VG har vært i kontakt med hotellet Quinta Splendida som ligger mellom 50–100 meter fra ulykkesstedet.

– Vi vet det har vært en ulykke, men ikke omfanget. Hvis det er så mange døde er det ufattelig og tragisk, sier talsperson for hotellet til VG.

Den portugisiske avisen Diário de Notícias skriver at de pårørende og involverte får bistand fra et kriseteam.

Portugals statsminister Antonia Costa har kondolerer til de berørte familiene på Twitter.

«Det var med stor sorg jeg hørte om den tragiske ulykken på Madeira. På vegne av regjeringen, kondolerer jeg til alle de berørte familiene», skriver statsministeren.

VG oppdaterer saken!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder