UAVHENGIGHET: «Independence» står det på denne reklameveggen i Pristina i Kosovo. Den albanskdominerte, serbiske provinsen er ventet å erklære sin uavhengighet allerede søndag 17. februar. Foto: AFP

Frykter bråk på Balkan når Kosovo blir uavhengig

(VG Nett) Kosovos løsrivelse er rett rundt hjørnet. Balkan-eksperter tror ekstremister vil benytte anledningen til å lage uro. - Men Kosovos uavhengighet er det eneste riktige, mener NUPI-rådgiver.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Kosovo

En «sentral politisk kilde» bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at Kosovos uavhengighet vil bli erklært søndag 17. februar.

- Det er veldig usannsynlig at uavhengighetserklæringen ikke kommer til å skje - jeg tror ikke det er noen vei utenom. Både EU og befolkningen i Kosovo ønsker uavhengighet så sterkt. Det eksakte tidspunktet det skjer er usikkert, men det kommer nok til å skje i nærmeste fremtid, sier Balkan-forsker Inger Skjelsbæk ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til VG Nett.

Kosovo har fram til nå fått økende grad av selvstyre. Det var forventet at Kosovo skulle erklære uavhengighet allerede i desember i fjor, men så ønsket EU at man skulle vente til etter valget i Serbia.

LES OGSÅ:NATO forbereder seg på bråk i Kosovo

PATRULJERER: Tyske Kfor-soldater i Prizren i Kosovo. Foto: AFP

- Alle forberedelser vil være ferdig innen søndag, sier den kosovoalbanske regjeringskilden til Reuters.

- Dette har ligget i kortene lenge, og har med å gjøre ferdig det man begynte i 1999. Dette er det eneste riktige for å stabilisere regionen, mener NUPI-rådgiver Karsten Friis.

Han har selv deltatt i det norske Kfor-bidraget og har lang fartstid innen Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) på Balkan.

Frykter bråk i regionen

Mange land, spesielt innen EU, står nærmest i kø for å anerkjenne Kosovos uavhengighet. Samtidig er en god del land skeptiske til en fullstendig løsrivelse, deriblant Russland.

- Flere land i regionen, som for eksempel Romania, Makedonia og Bosnia, frykter at anerkjennelsen av et uavhengig Kosovo vil legitimere at betydelige minoriteter i disse landene også kan bryte ut, sier Balkan-forskeren til VG Nett.

- For eksempel frykter mange at serberne i Bosnia også vil kreve uavhengighet. Vi så demonstrasjoner for dette så sent som i desember, forteller hun.

LES OGSÅ:Forsikrer at Kosovo ikke fører til Stor-Albania

- Det er vanskelig å vite hvordan forskjellige grupper vil reagere, men at det vil bli uro tror jeg ganske sikkert. Den internasjonale tilstedeværelsen gjennom NATOs KFOR styrker gjør at man har en viss grad av kontroll og overoppsyn med både våpenlagre og grupper som kunne ty til voldshandlinger i Kosovo. Men man kan tenke seg at det kan komme til voldshandlinger i andre regioner som vil prøve seg på tilsvarende selvstendigheterklæringer, sier Skjelsbæk.

- Ekstremister vil utnytte situasjonen

VAKT: Italienske Kfor-soldater på vakt fotografert i mai 2006 utenfor Decani i Kosovo. Foto: AP

At løsrivelsen vil skape lokale spenninger, ser heller ikke Karsten Friis bort fra.

- Det er selvfølgelig en rekke usikkerhetsmomenter knyttet til erklæringen av uavhengighet, men det vil det alltid være. Man kan se for seg at politiske ekstremister på begge sider vil utnytte situasjonen til sin fordel: For eksempel at noen albanere vil gjøre noe mot serbere, eller at ekstreme serbere vil gjøre noe ekstremt for å ramme albanere, sier han.

Friis tror det serbiskdominerte Nord-Kosovo, som praktisk talt er en del av Serbia, aldri vil anerkjenne erklæringen av et uavhengig Kosovo.

- Det området er en hot-spot. En annen hot-spot er sør-Serbia ned mot grensen til Makedonia, som er albanskdominert. Der hadde de en liten konflikt i 2001, og trolig er det mange der som ønsker at disse kommunene skal bli en del av Kosovo.

LES OGSÅ:- Kosovos uavhengighet kan ikke stanses

- Krig vil være serbisk selvmord

Skjelsbæk i PRIO tror Serbia kommer til å bli jokerkortet.

- Det er ikke i Serbias interesse å destabilisere, og landet er under sterkt press både fra EU og interne krefter for å få søkerlandstatus til EU-medlemskap. Men det kan være at Russland rasler med sablene og at Russlands påvirkning kan føre Serbia i en retning som ikke er ønskelig sett fra EUs perspektiv, sier hun.

Karsten Friis ved NUPI tror faren for en større væpnet konflikt er veldig liten - da må i så fall den politiske situasjonen i Serbia gå helt av skaftet.

- Det vil være selvmord for Serbia. Noe stort vil de aldri kunne gjøre. Men jeg kan se for meg lokale insidenter i Makedonia og i den serbiskdominerte delen av Bosnia. Det er noen som ønsker uavhengighet, men personlig tror jeg de fleste bare ønsker mer lokalt albuerom, sier han.

Friis understreker at han mener et uavhengig Kosovo er riktig, selv om det er flere faremomenter.

- Hvis man utsetter en fullstendig løsrivelse enda mer, vil frustrasjonen boble opp og ekstremister vil ta overhånd. Vesten har et ansvar for å fullføre dette, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder