UKJENT STAMME: Denne indianerstammen har levd isolert i regnskogen fra storsamfunnet på grensen mellom Peru og Brasil. Foto: AP

Regnskogfondet: - De vil ikke leve som oss

(VG Nett) Ifølge Regnskogfondet har trolig den isolerte indianerstammen spionert på storsamfunnet i lang tid. - Men de vil ikke leve som oss fordi vi ikke ser lykkelige ut, sier leder Lars Løvold.

  • Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Før helgen fikk verden se de første bildene av indianerstammen som aldri har hatt kontakt med omverdenen. De lever i regnskogen langs grensen mellom Brasil og Peru totalt skjermet fra livet utenfor den nærmest ufremkommelige regnskogen.

Bildene av indianerne med maling i ansiktet og pil og bue i hendene har gått verden rundt.

Regnskogfondet tilbakeviser at indianerstammen aldri har sett andre mennesker før.

- De vet om oss, men de vil ikke ha noe med oss å gjøre, sier Lars Løvold, leder i Regnskogfondet til VG Nett.

Kunne du tenkt deg å levd isolert fra den moderne verden? Skriv din mening nederst i saken!

Les også:Sender ekspertgruppe inn til indianerstamme

- Ser ikke lykkelige ut

Han sier at indianerne antagelig er godt kjent med andre menneskers eksistens, men har valgt å leve for seg selv.

- Det er veldig interessant at man ofte hører fra andre indianere som nylig er kommet i kontakt med sivilisasjonen, forteller at stammene har spionert på oss, men synes ikke at vi ser lykkelige ut og at de selv har en mye større frihet, sier Løvold.

EGET SAMFUNN: Ingen vet hvordan stammen i Envira-distriktet bygger sine samfunn, hva de spiser og hvilket språk de har. Foto: AP

I tillegg finnes det antagelig historier om uheldig kontakt med sivilisasjonen flere generasjoner tilbake, der muligens halve indianerstammen har blitt utslettet.

Torsdag kom meldingen om at peruanske myndigheter skal sende et ekspertteam inn til indianerne.

Aller helst skulle Regnskogfondet sett at de isolerte indianerstammene skulle fått lov til å leve for seg selv uten innblanding fra storsamfunnet.

Les også:«Uoppdaget» Amazonas-stamme skaper diskusjoner

- Høy livskvalitet

- De burde så absolutt få lov til å leve alene, avsondret fra det andre livet. De bidrar til å bevare et biologisk mangfold, der de viderefører sine kunnskaper og livsform. Vi ser på dem som primitive, men de lever et godt liv med høy livskvalitet. De har nok mat og trenger ikke å jobbe så mye. De har god tid og masse sosialt overskudd, når de da ikke blir plaget av aggressive representanter fra storsamfunnet, sier Løvold.

Løvold er glad for at ekspertene har uttalt at de ikke skal komme i direkte kontakt med indianerstammen når de nå reiser inn i området.

- Det er presisert at det ikke skal forsøke å komme i kontakt med indianerne, men i stedet granske påstandene om at tømmerhuggerne fordriver stammene. Direkte kontakt vil kunne være livsfarlig for de isolerte stammene, vanlige sykdommer, sier Løvold.

Les også:Indianerstamme har aldri sett andre mennesker

- Enormt problem

Løvold sier at måten myndighetene i Peru behandler urbefolkningen på er lite omtenksom.

Tømmerhogst og jordbruk gjør at områdene til indianerstammene blir mindre og mindre. Flere stammer flykter over grensa til Brasil, noe som gjør at det oppstår konflikter mellom de ulike stammene.

Løvold karakteriserer måten Peru behandler urbefolkningen sin på som fryktelig brutal.

- Indianerne har rett til å fortsette sin livsform, noe de har i tråd med internasjonale avtaler både Peru og Brasil har undertegnet helt frivillig, sier Løvold.

Han sikter til konvensjonen som garanterer urfolkenes rettigheter, den såkalte ILO konvensjon nr. 169.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder