• 10 ting du må vite om Taliban

  Taliban har igjen tatt kontrollen over Afghanistan, 20 år etter de ble fjernet med makt. Men hvem og hva er egentlig Taliban? Her er 10 ting du må vite for å henge med.

  Publisert 17. august, kl. 19:42

 • 1. Taliban er en islamistisk og militær organisasjon, ledet av Haibatullah Akhundzada. De ønsker å styre Afghanistan etter strenge, religiøse sharia-lover. Mange mener det ikke er forenlig med demokrati og menneskerettigheter.

 • 2. Taliban oppsto i et fattig, kaotisk og borgerkrigsherjet Afghanistan i 1994. Mange så på dem som redningsmenn, og allerede i 1996 tok de makten i landet. De styrte frem til den amerikansk-ledede invasjonen etter 11. september-angrepene på USA i 2001.

 • 3. Da de tok makten i 1996 ble det innført strenge lover og regler. Blant annet måtte kvinner, som knapt hadde noen rettigheter, gå i heldekkende burka og menn måtte gro skjegg. Ting som TV, musikk og kino ble forbudt.

 • 4. Taliban håndhevet lovene på en svært brutal måte. Folk tatt for utroskap ble steinet til døde og folk tatt for tyveri fikk for eksempel en hånd kappet av. Mange av deres motstandere, inkludert sivile, kvinner og barn, ble systematisk forfulgt og massakrert.

 • 5. Ekspertene tror det nå igjen vil bli en streng justis under Taliban, men det er for tidlig å si om det blir like strengt. Det som er sikkert er at man forventer langt dårligere tider for demokrati og menneskerettigheter. Mange forsøker derfor å flykte landet nå.

 • 6. Taliban har uttalt at de denne gang vil respektere kvinners rettigheter, men mange frykter det er tomme ord, og at kvinner igjen må dekke seg til, samt at de kan miste retten til ting som utdanning og å gå ut alene uten å ha en mannlig slektning med seg.

 • 7. Taliban har også uttalt at ingen skal forfølges og massakreres slik som på 90-tallet. De har sagt alle skal være med, men under et islamsk styresett. I praksis har man likevel sett hevnaksjoner enkelte steder, men det kan også ha bakgrunn i over 40 år med krig og stammekonflikter.

 • 8. I løpet av de siste årene har Taliban forsøkt å fremstå mindre konservative. De har deltatt i fredsforhandlinger (selv om noen eksperter sier de ikke har tatt dem på alvor). Likevel mener mange at ideologisk sett har de ikke endret seg i det hele tatt.

 • 9. Det er uklart hvor mange som er medlem av Taliban, men det snakkes om rundt 80.000 soldater. I deler av landet har de solid støtte langt utover det. Andre steder har de ikke støtte i det hele tatt. En undersøkelse fra i fjor viste stor støtte til et demokratisk samfunn.

 • 10. Foreløpig har ikke Taliban annonsert hvilke type regime, eller regjering, de skal ha. Eksperter sier ting er veldig uavklart, men forsøker de helt på egen hånd finnes det mye motstand og våpen overalt. Da kan denne bli organisert i et forsøk på å styrte dem. Åpner de for deltagelse fra andre kan Talibans styre bli mer langvarig denne gang.

Mer om

Taliban

Afghanistan

Forklarer

Flere artikler

 1. Eksperter stoler ikke på Taliban-uttalelser

 2. Hva skal Norge gjøre?

 3. Frykter kvinneaktivister i Afghanistan kan «forsvinne»

 4. Afghanistan-ekspert: – Ser ut som vi unngår et blodig slag

 5. Talibans forsvarsminister: mulla Omars sønn