Tyskland: Historisk dårlig valg for sosialdemokratene

BERLIN (VG) Mens sosialdemokratene i Tyskland gjør sitt dårligste valg på mange år, entrer det høyrepopulistiske partiet AfD parlamentet for første gang.

 • Hibba Sarmadawy
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over to år gammel

I det de første prognosene fra valget i Tyskland kom klokken 18 var det som om luften gikk ut av ballongen i Willy-Brandt-Haus i Berlin, som er hovedkvarteret til sosialdemokratene (SDP).

– Det er ikke mulig!, sa en av de svært skuffede tilhengerne i det det ble klart at partiet har gjort sitt dårligste valg på mange år.

KATASTROFEVALG: Sosialdemokratene (SPD) i Tyskland har gjort et historisk dårlig valg. På bilde leder for SPF Martin Schulz. Foto: Gero Breloer AP

Da stemmene fra alle valgkretser var telt opp tidlig mandag morgen, viser det foreløpige resultatet 20,5 prosent oppslutning. Partiet blir med det riktignok det nest største partiet, men resultatet er imidlertid historisk lavt.

Debattinnlegg: Det sosialdemokratiske håpet som svant

Samtidig gjør det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) sin første entré i det tyske parlamentet med en oppslutning på 12,6 prosent.

Les: 10 spørsmål og svar om valget i Tyskland

– Åh, jeg føler jeg må spy!

Idet de første prognosene til AfD kom opp på storskjermen i Willy-Brandt-Haus brøt det ut av en ung kvinne:

– Åh, jeg føler jeg må spy!

VGs reporter på stedet ba henne om å utdype, men det kunne hun ikke fordi kvinnen er ansatt i sekretariatet i SPD og har dermed ikke lov til å uttale seg.

Partiet som i senere tid har markert seg som innvandringskritisk og islamkritisk ligger ann til å bli det tredje største partiet i landet.

SKUFFET: Sjef for SPD i Berlin Anett Seltz er veldig skuffet over søndagens valgresultater. Foto: STIAN EISENTRÄGER/VG

– Vi kommer til å endre dette landet, sier Alexander Gauland, partileder for AfD, mdeler DPA.

AfD: Kan gjøre brakvalg i Tyskland

Sjef i Berlin SPD, Anett Seltz sier til VG at hun må sluke denne nyheten - altså om at AfD gjør det så godt og kommer inn i pralamentet.

– Dette er katastrofalt, sier hun.

Men hun understreker at kvelden er fortsatt ung og at resultatene kan endre seg i løpet av kvelden.

Schulz: «De høyreekstremes inntog er et epokeskifte».

SPDs leder Martin Schulz sier at de høyreekstremes inntog i Forbundsdagen er et epokeskifte.

Han har anbefalt partiledelsen å gå i opposisjon, for å hindre at høyrepopulistiske AfD blir det største opposisjonspartiet.

– Vi skal bære det store ansvaret det er å være opposisjonen, sier han.

– Vi må ta fatt på oppgaven å øke vår oppslutning og bekjempe høyreekstremismen, sier Schulz.

Merkel går trolig inn i sin fjerde periode

Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU og søsterpartiet CSU får til sammen 33 prosent av stemmene. Merkel ligger dermed an til å gå inn i sin fjerde periode som forbundskansler, til tross for at partiet hennes ser ut til å ha gjort sitt dårligste valg siden 1949.

Dette legger likevel ikke en demper på humøret til tre av valgkampmedarbeiderne VG snakket med.

– Vi er veldig glade for dette resultatet! Selv om det er en nedgang, har vi nådd alle våre tre mål: CDU er fortsatt Tysklands største parti, Angela Merkel fortsetter som forbundskansler og hun kommer til å være i stand til å danne en koalisjonsregjering, sier Cäcilie Pracht (22), Susanne Hester (32) og Bo Hyun Kim, nærmest i munnen på hverandre.

De har alle t-skjorter på seg, som bærer et ordspill som trekker på Angela Merkels kallenavn, «Mutti» (mor): «Voll muttiviert» - altså «fullt motivert».

Kim forteller at hennes foreldre innvandret til Tyskland fra Sør-Korea, og hun syns det er trist og litt skummelt at det ytterliggående høyrepartiet Alternativ for Tyskland nå kommer inn i Forbundsdagen.

HOLDER MOTET OPPE: Valgkampmedarbeiderne for CDU. VG snakket med dem under valgvaken. Til tross for at partiet har gjort et dårlig valg, får Angela Merkel trolig fortsette som landets leder. Foto: STIAN EISENTRÄGER/VG

– AfD appellerer til folks frykt. Det er enkelt å gjøre politisk suksess og få økt oppslutning på den måten, men de snakker jo bare om alt som er galt, og tilbyr ingen politiske løsninger, sier Kim til VG.

Hun kan ikke forestille seg at CDU noensinne kommer til å gå i koalisjon med høyrepopulistene, men mener at tiden nå er inne for å slå kraftig tilbake.

– Vi kan ikke slukke en brann ved å ignorere den. Vi må anerkjenne at AfD har så stor oppslutning i befolkningen at de er kommet inn i parlamentet, og vi må møte dem med gode argumenter, sier hun.

– Mange mener CDU under Merkel har beveget seg for langt til venstre, mot sosialdemokratene, og at det er oppstått et politisk tomrom til høyre?

– Nei, det er jeg uenig i. Jeg vet at mange litt eldre CDU-folk for eksempel ikke liker ekteskap for likekjønnede, men kom igjen, vi lever i 2017. Det fine med CDU er at vi tar vare på de gode verdiene våre, samtidig som vi moderniserer oss, sier hun.

– Tyskland har mange problemer, ja, men det er også et flott land å bo i. Det må vi ikke glemme.

Anbefaler en «Jamaica-koalisjon»

De siste årene har Merkels kristenkonservative partiallianse CDU/CSU regjert sammen med sosialdemokratiske SPD. Prognosene tyder på at koalisjonen fortsatt vil ha flertall i nasjonalforsamlingen.

– Vi ønsker å danne regjering, og ingen regjering kan dannes uten oss, er Merkels første uttalelse etter de første prognosene.

SPD sier imidlertid at det ikke har noen planer om å gå inn i en ny koalisjonsrunde. Schulz ønsker å lede partiet i opposisjon.

– Resultatene er vanskelige og det er bittert, sier han.

– Vi skal fortsette å jobbe mot vårt mål, sier Schulz.

I et intervju med tysk fjernsyn like etter talen til sine tilhengere, sier han at han vil anbefale de andre partiene å gå inn i en såkalt "Jamaica-koalisjon - etter fargene i det jamaicanske flagget. Koalisjonen vil da bestå av CDU/CSU, FDP og Die Grünen – De grønne.

Die Linke får 9 prosent, De grønne 9,5 prosent, og høyreliberale FDP 10,5 prosent, ifølge prognosene.

Tyske fagforening er ikke veldig overrasket

Tilbake på SPDs valgvake tar Kajsa Borgnäs, som sitter i ledelsen i den tyske fagforeningen Arbeit und Umwelt, sosialdemokratenes valgnederlag med fatning.

– Dette var ikke helt uventet, men det ble kanskje et lavere resultat enn ventet.

– Hva har SPD gjort galt i denne valgkampen?

IKKE OVERRASKET: Kajsa Borgnäs fra ledelsen i fagforeningen Arbeit und Umwelt er ikke overrasket over sosialdemokratenes nederlag. Foto: STIAN EISENTRÄGER/VG

– Jeg er ikke sikker på at de har gjort så mye galt. Alle ville hatt vansker til å utfordre dagens status quo, men jeg syns Martin Schulz burde fått frem forskjellene mellom SPD og CDU enda tydeligere, sier fagforeningslederen.

Hun ser på det som veldig alvorlig at høyrepopulistene gjør sitt inntog på nasjonalt plan.

– Vi har ikke erfaring med slike partier i Forbundsdagen på 50-60 år. Men samtidig er det en normalisering av Tyskland sett i europeisk sammenheng, sier hun.

Borgnäs sier det er ingen tvil om at Schulz ønsker å trekke SPD ut av storkoalisjonen for å utelukke AfD fra den fremtredende posisjonen som det største opposisjonspartiet.

– Ja, selvfølgelig. Tenk deg AfD som største opposisjonsparti, det hadde ikke gått. Nå må alle de demokratiske partiene ta opp kampen mot de udemokratiske kreftene, og SPD spesielt må igjen begynne å ta arbeiderklassens bekymringer på alvor, sier Borgnäs til VG.

Les også

 1. Tysklands skjulte fattigdom: – Må velge mellom å skamme seg eller sitte hjemme og sulte

  DRESDEN (VG) Sosial ulikhet og fattigdom øker i Tyskland, men de færreste politikere har villet ta i temaet under…
 2. Kontroversielle høyrepopulister kan gjøre brakvalg i Tyskland

  Alexander Gauland mener Tyskland bør være stolte av prestasjonene til tyske soldater under begge verdenskriger.
 3. Usikre velgere truer Merkels seier

  PARIS (VG) Selv om forbundskansler Angela Merkels blokk har en behagelig ledelse på målingene, kan de mange ubestemte…
 4. Lov om likekjønnet ekteskap vedtatt med stort flertall i Forbundsdagen

  Tysklands nasjonalforsamling kunne i dag vedta at mennesker av samme kjønn skal få lov til å gifte seg.

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Tyskland unngår regjeringskrise

 2. Tyskland-ekspert om AfD: – Minner om gammel nazisjargong

 3. Krisemåling for sosialdemokratene i Tyskland: Høyrepopulistene går forbi for aller første gang

 4. Merkels brysomme rivaler

 5. Skjebnedag i tysk politikk

Fra andre aviser

 1. Merkel må finne nye koalisjonspartnere

  Bergens Tidende
 2. Leder: Angela Merkel vant og tapte

  Fædrelandsvennen
 3. Merkel får fire nye år. Ytre høyre inn i parlamentet for første gang på over 50 år.

  Aftenposten
 4. Sterke reaksjoner etter at høyrepopulister ble tredje største parti i Tyskland

  Aftenposten
 5. Merkel gratulerer SPD med ja til koalisjonsregjering

  Bergens Tidende
 6. Mer Merkel – men med hvem?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder