VIL DANNE UNION: Dersom statsminister Vladimir Putin overtar etter Dmitri Medvedev og blir president i 2012, ønsker han å gå i bresjen for et euratisk fellesskap. Foto: Ap
VIL DANNE UNION: Dersom statsminister Vladimir Putin overtar etter Dmitri Medvedev og blir president i 2012, ønsker han å gå i bresjen for et euratisk fellesskap. Foto: Ap

Putin vil ha eurasisk union

UTENRIKS

Russlands statsminister Vladimir Putin sier at han vil ha de tidligere sovjetstatene med i en eurasisk union.

Publisert:

I forberedelsene fram mot presidentvalget i 2012, som Putin har kunngjort at han stiller som kandidat til, framheves forslaget som hans første utenrikspolitiske initiativ.

KOMMENTAR: All makt til Putin

Putin sier at fellesskapet kan bygge på en eksisterende tollunion med Hviterussland og Kasakhstan som fra neste år skal fjerne alle handelsbarrierer og åpne for fri flyt av kapital og arbeidskraft mellom de tre landene.

Gode sjanser

- Vi kommer ikke til å stoppe der. Vi setter et ambisiøst mål om å oppnå et enda høyere integrasjonsnivå i den eurasiske union, skriver Putin i en artikkel publisert i avisen Izvestia 4. oktober.

LES OGSÅ: Kameratene sykler videre med makten

I slutten av september fremmet nåværende president Dmitrij Medvedev statsminister Putin som presidentkandidat. Putin takket ja og satser på å bli valgt til Russlands president for tredje gang. Meningsmålinger viser at han har gode sjanser.

Ikke naiv

Putin har tidligere omtalt Sovjetunionens kollaps i 1991 som «den største geopolitiske katastrofen i det 20. århundret», men understreker at det nye prosjektet ikke kommer til å ligne på Sovjetunionen.

LES OGSÅ: Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

- Jeg er naiv hvis jeg tror jeg kan gjenopprette eller kopiere noe fra fortiden. Likevel er en sterkere integrasjon på et nytt økonomisk og politisk plan og et nytt verdisystem en nødvendighet i vår tid, skriver Putin.

Russlands forhold til de tidligere sovjetstatene har vært problematisk med handelsdisputter og politiske uenigheter, og til og med væpnede konflikter, for eksempel krigen med Georgia i 2008.
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10030171Byggeklosser

Putin skriver at han ser for seg den nye unionen som overnasjonal, og at det vil være aktuelt å koordinere økonomisk politikk og valutapolitikk.

Statsministeren ønsker at også sentralasiatiske stater som Kirgisistan og Tadsjikistan, blir medlemmer.

- Medlemskap i en eurasisk union, bortsett fra direkte økonomiske fordeler, vil gjøre det mulig å integreres raskere i Europa og fra en mye sterkere posisjon, skriver han.

Veien ut av global krise er regional integrasjon, mener Putin, og nevner EU, den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA, samt APEC om består av 21 stillehavsland, som eksempler.

LES OGSÅ: Finansminister går av etter president-krangel

- Disse byggeklossene kan settes sammen til en mer stabil global økonomi, skriver han.

Her kan du lese mer om