STERKE REAKSJONER FRA KINA: Leder Thorbjørn Jagland i Nobelkomiteen offentliggjorde fredag at Liu Xiaobo tildeles Nobels fredspris 2010. Foto: Scanpix
STERKE REAKSJONER FRA KINA: Leder Thorbjørn Jagland i Nobelkomiteen offentliggjorde fredag at Liu Xiaobo tildeles Nobels fredspris 2010. Foto: Scanpix

Norsk ambassadør inn på teppet i Kina

UTENRIKS

(VG Nett) Det kinesiske utenriksministeriet kalte i formiddag den norske ambassadøren i Beijing inn på teppet, i protest mot fredsprisen.

Publisert: Oppdatert: 08.10.10 15:51


Det bekrefter underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet overfor VG Nett.

- Det har vært et møte i Beijing i dag, etter at tildelingen ble kjent. Vår ambassadør ble bedt om å møte i kinesisk UD, sier Imerslund.

Les også:- Dere har gitt prisen til en kriminell

Fredsprisen til Liu Xiaobo var eneste tema på møtet.

- De uttrykte sin misnøye over prisen, og gjentok sitt syn på Liu. Vår ambassadør svarte med å understreke at Nobelkomiteen er uavhengig, og at vi er opptatt av å videreføre de gode bilaterale forbindelsene med Kina, sier Imerslund.

Saken fortsetter under bildet.

Møte i UD også

Det er Svein O. Sæther (62) som er norsk ambassadør i den kinesiske hovedstaden. Han er en svært erfaren diplomat. Sæther har vært ambassadør i Beijing siden 2007, og var tidligere stasjonert i blant annet Kypros, Tyrkia og Israel.

I formiddag var det også et møte i det norske Utenriksdepartementet, der statssekretær Erik Lahnstein (Sp) møtte den kinesiske ambassadøren i Norge.

Les også:CNN blokkert i KinaVGTV:Her tildeles Liu Xiaobo Nobels fredspris

Der gjentok Lahnstein det samme budskapet Norge mange ganger har overbrakt til kineserne: Den norske regjeringen har ikke kontroll over Nobelkomiteen, som foretar sine tildelinger uavhengig av norske myndigheter.

- Det var et konstruktivt møte, sier Imerslund.

Etter det VG kjenner til, skal ikke de pågående forhandlingene om en eventuell frihandelsavtale mellom Norge og Kina ha vært tema på møtene.

Les også:Kinas viseutenriksminister advarte Nobelkomiteen

Her kan du lese mer om