VOLDSOMT: Dette bildet viser hvordan vulkanen Eyjafjallajökull sender kaskader av aske opp i luften. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS

Forsker: - Tegn til at presset avtar: - Det føles som vi kjører rett inn i mørkets hjerte

(VG Nett) - Vi slapp inn til vulkanen på egen risiko, forteller VG-reporter Anders Giæver som nå befinner seg ved Eyjafjallajökull på Island.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Fredag kveld og natt til lørdag økte vulkanaktiviteten på Island. En søyle av aske ble kastet 30.000 fot opp i luften da det sto på som verst. Lørdag viste vulkanaktiviteten tegn til reduksjon, men utbruddet kan fortsette i flere måneder, ifølge eksperter.

VGTV:Se vulkanen NÅ

VGs team er lørdag på vei til vulkanen på Island. Klokken 15.00 er VG-reporter Anders Giæver rett vest for vulkanen, etter å ha kommet seg innenfor politisperringene.

- De slapp oss inn på egen risiko, men jeg er usikker på hvor lenge vi får stå her, sier Giæver.

(Saken fortsetter under bildet!)

ASKEVEGG: VGs Anders Giæver er på vei mot vulkanen. Foto: Anders Giæver.

Kvalmende suppe

VG-reporteren har kjørt så langt veien går, og står nå og ser inn i det han beskriver som «mørkets hjerte».

- Røyken ser nesten pen ut på avstand, men når man kommer nærmere ser den ut som en kvalmende suppe som velter mot deg, sier Giæver.

- Det mørkeste tordenvær

Han forteller at været var strålende når de landet, men at det ble mørkere og mørkere etter hvert som de nærmet seg utbruddet.

- Nå står vi bare og ser inn i et svært askegrått dyp. Det ser ut som det mørkeste tordenvær, sier Giæver til VG Nett.

Les også:Asken kan blåse mot Europa i 4-5 dager

(Saken fortsetter under bildet!)

VED VULKANEN: Thomas Nilsson (t.v) og Anders Giæver fra VG er på plass ved Hvolsvöllur på Island. Foto: Thomas Nilsson.


Geologiprofessor Magnus Tumi Gudmundsson ved Universitetet på Island sier til AP at årsaken til den store askeskyen over Europa er at den glovarme magmaen hurtig blir nedkjølt av isbreen på Eyjafjallajökull.

Voldsom aktivitet

- Aktiviteten har vært ganske voldsom over natten. Dessverre ser det ikke ut til å ende med det første, sier Gudmundsson til AP.

(Saken fortsetter under bildet!)

VOLDSOMT: Dette bildet viser hvordan vulkanen Eyjafjallajökull sender kaskader av aske opp i luften. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS


Han understreker at dette betyr fortsatte problemer i europeisk luftfart.

VGTV:Pressekonferanse med Avinor og Helsedirektoratet klokken 14.

Giæver ser klart hva Gudmundsson mener.

- Det velter opp tjukk røyk fra vulkanen, og kommer stadig nye soppliknende dotter. Den spytter på en måte klumpvis opp skyer, sier Giæver.

Les også:Ektepar i gang med 3540 kilometers hjemreise

Rett vest for vulkanen er det verken aske på bakken eller noen spesiell lukt av vulkanen, bortsett fra den sedvanlige, islandske svovellukten.

Samtidig som VG-korrespondenten tar seg inn mot vulkanen, ser han stadig biler og busser som går i motsatt retning.

(Saken fortsetter under bildet!)

STØVSKY: Biler virvler opp aske på islandske veier. Foto: AP Photo/Omar Oskarsson


Lørdag vil islandske geologer fly over Eyjafjallajökull for første gang, for å vurdere den vulkanske aktiviteten. Når de har funnet ut hvor mye is som har smeltet, er det også lettere å forutse hvor lenge utbruddet vil vare.

Les også:Vulkanen spyr ut askesøyle på 30.000 fot i kveld

Ifølge den islandske tv-kanalen RUV fortsatte utbruddene med uforandret styrke til klokken 04.30 lørdag morgen, før de minket i styrke.

Skyen av aske over vulkanen har blitt mindre og er nå mellom 5 og 8 kilometer høy, ifølge det meteorologiske kontoret på Island. Mengden magma under vulkanen, som ligger under isbreen Eyjafjallajökull, viser også tegn til å minske.

- Det er tegn på at presset avtar, og at utbruddet kan bli roligere, sier vulkanolog Armann Hoskuldsson ved Universitetet på Island.

Bergthora Thorbjarnardottir ved meteorologikontoret advarer imidlertid om at utbruddet trolig er langt fra over.

- Utbruddet kan fortsette slik lenge. Hver vulkan er unik, og vi har ikke mye erfaring med denne. Det er 200 år siden den hadde utbrudd sist, fremholder hun og viser til vulkanen forrige gang hadde utbrudd med jevne mellomrom i over et år.

Holder seg inne

RUV skriver på sine nettsider at politiet har bedt folk om å holde seg inne.

(Saken fortsetter under bildet!)

SER RØYKSØYLEN: «Sol og skyfritt på Island. Men røyken stiger i det fjerne», forteller VGs Anders Giæver. Foto: Anders Giæver.


Det har også blitt registrert flere små jordskjelv, men ingen over 2.3 på Richters skala.

Islands meteorologiske kontor opplyser at vinden kan fortsette å blåse vulkanaske fra Island mot Europa de neste fire-fem dagene.

Lørdag kom askeskyen seg forbi Alpene, og den har også drevet inn over Russland.

- Skyen dekker nå store deler av Nord-Europa. Det er indikasjoner på at asken har passert alpene og nådd de nordligste delene av Italia. Og så har den nådd Russland, men det er vanskelig å si hvor langt, sier meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til VG Nett.

Det betyr at flytrafikken i Europa kan bli rammet fram til midten av neste uke. 16.000 flyginger i Europa ble kansellert på grunn av askeskyen lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder