Erdogan erklærer valgtriumf – kaller valget «en seier for demokratiet»

ANKARA/ISTANBUL (VG) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (64) erklærer valgseier. Men opposisjonen stoler ikke på opptellingen.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

Klokken tre natt til mandag inntok Erdogan balkongen ved hans parti AKPs partikontorer i Ankara, og holdt valgdagens aller siste seierstale. De fremmøtte hadde ventet i timevis, men kviknet til idet Tyrkias sterke mann talte i mikrofonen:

– Takk til alle som stemte. Valgets vinner er demokratiet og den tyrkiske nasjonen. Dette valget er et sterkt budskap til PKK, FETÖ og andre terrororganisasjoner, sa Erdogan i den tradisjonsrike balkongtalen der VG var til stede.

les også

Valgobservatører i Tyrkia kastet ut av politiet: «Det er helt vilt»

Like etter halv to natt til mandag meldte valgkommisjonen at Erdogan har vunnet med et absolutt flertall. Erdogan, som allerede har sittet ved makten i 15 år (først som statsminister, så president) ble gjenvalgt til en femårsperiode med 52,5 prosent av stemmene.

– Landet har valgt meg som president. Jeg vil gratulere mitt folk: 24. juni er en seier for demokratiet, sa Erdogan i en tale fra sin residens i Uskudar i Istanbul før han fløy til Ankara.

FEST: Erdogan-tilhengere feiret presidenten før de endelige valgresultatene forelå utenfor AKPs partikontor i Ankara. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Valgdeltagelsen endte på cirka 87 prosent.

– Andre land kritiserer oss for dårlig valgsikkerhet, men mange av disse landene har bare 50 prosent valgoppslutning i sine valg. Det er interessant at de skal mene noe om demokrati, fortsatte Erdogan.

Festet ut i natten

I Ankara og Istanbul festet Erdogans tilhengere hele kvelden og ut i natten. Utenfor regjeringspartiet AKPs hovedkontor i Ankara har det brutt ut full feiring der de flere tusen oppmøtte danser og synger til Erdogans valgkampsanger.

les også

Dette er Erdogan: Arbeiderklassegutten som ble president

Men både valgresultatene og valgets gyldighet bestrides:

Underveis i valgdagen kom det en lang rekke meldinger om mulig valgfusk, angrep på opposisjonen og hindring av valgobservatører. Også under opptellingen har det vært dramatisk: En distriktsleder for opposisjonspartiet Iyi Parti er blitt skutt og drept i provinsen Erzurum, og det brøt ut brann ved et valgsenter i innlandsbyen Nigde.

Slik ble stemmene fordelt

1: Recep Tayyip Erdogan (AKP): 52,5 prosent

2: Muharrem Ince (CHP): 30,7 prosent

3: Selahattin Demirtas (HDP): 8,4 prosent

4: Meral Aksener (Iyi Parti): 7,3 prosent

VIL BLI GJENVALGT: Recep Tayyip Erdogan vinket til sine tilhengere idet han forlot sitt hjem i Istanbul på valgdagen. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Opposisjonen: «Valget er ikke over»

Tyrkias største opposisjonspartiet CHP mener tallene er manipulert av det statlige nyhetsbyrået Anadolu. CHP hevder at deres prognoser viser 46 prosent til Erdogan, og 40 prosent til Ince. Det vil i så tilfelle bety en ny valgrunde.

CHP har mandag morgen fortsatt ikke vedgått nederlag, men har gått ut og oppfordret til ro. Ince skal holde en tale mandag, for å kommentere resultatet.

Natt til mandag var det mindre demonstrasjoner mot Erdogan i Istanbul, og det er forventet protester. Også i fjor ble det protestert mot valget, uten at det fikk noen varig betydning.

PROTESTERTE: Det var spredde protester mot valgresultatet i Istanbul, natt til mandag. Foto: KEMAL ASLAN /Reuters

les også

Forstå valget på 1–2–3: Så splittet er Tyrkia

– Bare 56,7 prosent av stemmene er blitt talt. Valget er ikke over, sa CHP-parlamentarikeren Haluk Peksen i nitiden.

AKP: Vi har Europas tryggeste valg

Under fjorårets omstridte folkeavstemning om endring av grunnloven, ble opptellinger fra valgkretser der Erdogans AKP står sterkt lagt fram først. De første prognosene var nær 75 prosent Ja-stemmer, men det endte til slutt på 51 prosent til Ja-siden. CHP mener det samme har skjedd i år.

AVVISER VALGFUSK: Mahir Ünal, talsperson for AKP, holder pressekonferanse utenfor AKPs hovedkontor i Ankara. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Under en pressekonferanse utenfor AKP-kontoret i Ankara der VG var til stede søndag kveld, avviste partiets talsperson Mahir Ünal alle anklagene.

– Vi har de tryggeste og sikreste valgene i Europa. Vi er et demokratisk land som har avholdt valg siden osmanene i 1877. Det er ingen mistenkeligheter rundt valgresultatene. Det var representanter og observatører for hvert parti i hvert stemmelokale, sier Ünal.

Jeg kan love dere alle at dere kan stole på våre valgresultater. Disse resultatene viser nasjonens vilje.

Jevnt for parlamentet

Tallene fra parlamentsvalget viser følgende:

 • 53,6 prosent til Erdogans «Folkets allianse», men kun 42,5 prosent til hans eget parti AKP. Det betyr at han må styre sammen med alliansepartneren, det nasjonalistiske MHP (som fikk 11,1 prosent av stemmene).
 • Opposisjonens «Nasjonale allianse» har 34 prosent, hvor CHP er størst med 22,7 prosent. Det prokurdiske partiet HDP stilte alene, og endte på 11,6 prosent – akkurat over sperregrensen på ti prosent.
 • Fem partier har ti prosent eller mer: AKP, CHP, MHP, HDP og lyi.

Like før valgdagen åpnet Erdogan for å gå inn i en koalisjon med opposisjonspartier hvis det ble nødvendig for å sikre flertall. VG spurte talsperson Ünal om dette fortsatt er aktuelt:

– Vi vil vurdere å gå i koalisjon etter de endelige valgresultatene foreligger, svarer han.

Kraftig fremskyndt valg

Erdogan utlyste nyvalg halvannet år før tiden. Mange virket sikre på at han skulle lande en trygg seier i søndagens valg, mens den økonomiske krisen ennå ikke har eksplodert og regjeringen fortsatt er populære blant mange for militærintervensjonen i Afrin i Syria.

Dette var avgjørende i Tyrkia-valget:

 • Ville Erdogan få over 50 prosent av stemmene i presidentvalget? Med det vil han bli Tyrkias mektigste president noensinne i det kritikere tror blir et énmannsvelde. Et marginalt flertall (51,4 prosent) sa ja under fjorårets folkeavstemning om utvidede fullmakter til presidentembetet, og grunnlovsendringen trer i kraft etter valget. Statsministerposten vil opphøre, presidenten blir regjeringsleder og parlamentet får mindre innflytelse. Erdogan vil kunne utstede lover og utnevne dommere. De andre presidentkandidatene vil beholde det parlamentariske systemet.

POPULÆR: CHPs presidentkandidat Muharrem Ince under sitt siste valgkampmøte – her i Istanbul 23. juni. Foto: Ziya Koseoglu / AP

 • Ville det prokurdiske partiet HDP komme over sperregrensen? Om HDP fikk over ti prosent av stemmene, kunne det gå 60 seter i parlamentet og dermed kunne Erdogans parti AKP miste et rent flertall. AKP har antydet at det kan bli utlyst nyvalg dersom de mister flertallet, men har også åpnet for å gå i koalisjon for første gang i partiets historie.
 • Kunne det bli en ny valgrunde? Dersom ingen av presidentkandidatene hadde fått over halvparten av stemmene søndag, ville det blitt en ny runde 8. juli – trolig mellom Erdogan og CHPs Muharrem Ince. Opposisjonen hadde lovet å samle seg om Ince, og om velgerne hadde fulgt etter, kunne det blitt tøft for Erdogan.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Tapte mot Erdogan – advarer mot enmannsstyre

 2. Tåler ikke nederlag

 3. Tyrkia-valget: Dette er observatørenes knusende dom

 4. Erdogans parti leder lokalvalget – men ser ut til å tape hovedstaden

 5. Erdogan gamblet og vant

Fra andre aviser

 1. Fem nye år for Erdogan. Dette må du vite om valget i Tyrkia.

  Aftenposten
 2. Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

  Bergens Tidende
 3. Aftenposten mener: Nedslående valgresultat i Tyrkia

  Aftenposten
 4. Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

  Fædrelandsvennen
 5. Mer makt i Erdogans hender

  Bergens Tidende
 6. Tyrkia-kjennere tror det blir store protester mot Erdogans valgseier

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no