Syria-krisen: Eksperter frykter storkrig

Et amerikansk angrep på Syria kan få dramatiske konsekvenser for forholdet mellom USA og Russland, og i verste fall kaste verden ut i en storkrig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det mener flere eksperter VG har vært i kontakt med, etter at både USA og Russland har truet med å trappe opp konflikten i Syria.

les også

Trump: – Har aldri sagt når vi skal angripe Syria

Det angivelige gassangrepet mot den syriske byen Douma i forrige uke, utløste onsdag den hittil kraftigste ordkrigen mellom USAs president Donald Trump og russiske myndigheter siden Trump inntok Det ovale kontor. Trump gikk så langt som å si at forholdet mellom de to landene nå er «verre enn noen gang, inkludert den kalde krigen» i en Twitter-melding.

Mens Trump gjorde det klart at USA er klare til å angripe mål i Syria, slo representanter for russiske myndigheter fast at et amerikansk angrep vil bli besvart.

les også

Donald Trump om missiler mot Syria: – Gjør dere klare, Russland!

Nå vurderer både Storbritannia og Frankrike å slutte seg til et eventuelt amerikansk angrep. Britiske ubåter skal ha fått ordre om å forflytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot stillinger tilhørende det syriske regimet, skriver Daily Telegraph.

Samtidig kommer meldinger om at syriske regjeringsstyrker har tatt kontrollen i hele Douma, opprørernes siste bastion i Øst-Ghouta.

Torsdag formiddag melder flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP, at kommunikasjonslinjen mellom USA og russiske styrker i Syria er «aktiv».

– Enormt bekymret

Nå frykter flere eksperter en ytterligere eskalering av det spente forholdet.

– Jeg er enormt bekymret for konsekvensene av et amerikansk angrep, og hva etterspillet vil bety for den globale stabiliteten. Vi befinner oss i en prekær situasjon der det er fare for en direkte militær konflikt mellom to atommakter, med uante konsekvenser, sier førsteamanuensis Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

TILSPISSET: Spenningen har økt på flere fronter mellom USA og Russland den siste tiden, mener forskere. Nå frykter de en forverring. Foto: AP / NTB scanpix

Romarheim mener både Trump og Putin er i ferd med å bli fanget av sin egen, skarpe retorikk. Han beskriver situasjonen som et «chicken race», der de to verdenslederne kjører mot hverandre i stor fart, uten vilje til å unngå kollisjon.

– Verken Putin eller Trump er kjent for å svinge unna når de først har forpliktet seg. Ingen av dem liker å tape. Den skarpe retorikken på begge sider bidrar til at dette eskalerer, sier han.

les også

Syrisk offiser til VG: Trump må være gal som tror han kan angripe oss

Ikke isolerte konsekvenser

Romarheim mener det er «fullstendig misvisende» å se på Syria-konflikten som en isolert krise.

– Borgerkrigen i Syria startet som et internt anliggende, men har fått lov til å utvikle seg til en regional storkrig, som nå brukes som arnested for stormaktenes maktutøvelse, sier han.

– Dette er et eksempel på hvor farlig det er når lokale konflikter eskalerer. Nå er vi i en situasjon der USA kan begynne å skyte på russere. Da er vi langt forbi en krig via stedfortredere. Vi står overfor en svært anspent, global krise.

Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen deler Romarheims bekymring. Han mener konflikten i Syria har stor spredningsfare, og viser til at både Iran, Israel og Saudi-Arabia følger situasjonen tett.

– Det er stor fare for opptrapping. Det kan bli riktig stygt, slår han fast.

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, mener det nå er fare for en væpnet konflikt i Syria mellom USA og Russland.

– Russland kommer til å respondere, men vi vet ikke hvordan. Vi har også andre aktører i området, så det handler ikke kun om disse to landene. Dette er utvilsomt det farligste for verden akkurat nå, sier han.

les også

Syriske medier: Hevder Israel står bak angrep på flyplass

Forholdet forverret på mange fronter

Forholdet mellom Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin er kraftig forverret de siste ukene, i kjølvannet av giftdrapsforsøket i Storbritannia og Russlands støtte til det syriske regimet etter det angivelige gassangrepet i Douma.

les også

Julia Skripal utskrevet fra sykehus

Så sent som i slutten av mars gratulerte den amerikanske presidenten sin russiske kollega med seieren i det russiske presidentvalget i det han beskrev som en «veldig god» samtale. Samtidig avslørte han at de to presidentene planlegger et toppmøte for å diskutere våpenkappløp, Ukraina, Nord-Korea og Syria.

les også

Frykter at aggressive militærøvelser kan eskalere konflikten mellom NATO og Russland

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier understreker imidlertid at det spente forholdet mellom Russland og Vesten har bygget seg opp over tid. Han trekker blant annet frem den russiske annekteringen av Krim og drapsforsøket på den russiske eksspionen Sergej Skripal i Salisbury i midten av mars

– Vi er inne i den tøffeste atmosfæren mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen. En opptrapping av USAs militære engasjement i Syria vil gjøre forholdet enda tøffere, sier Melby.

les også

Russland advarer: Militærmakt mot Syria kan få «alvorlige konsekvenser»

Ny sikkerhetsrådgiver

Både Melby og Romarheim mener utskiftningene i Trump-administrasjon kan ha forsterket presidentens vilje til å angripe Assad-regimet. John Bolton, som for to dager siden overtok den viktige jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver, er kjent for langt større vilje til å anvende militærmakt enn sin forgjenger H.R. McMaster.

les også

«Krigshisser» blir Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver

– Måten Bolton har uttalt seg tidligere, tilsier ikke at USA vil nøye seg med en avmålt respons, sier Romarheim.

Kjetil Selvik ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener både russiske og amerikanske trusler kan tolkes som forsøk på å presse motparten. Likevel er det en risiko for at partene vil føle seg tvunget til å sette makt bak ordene, mener han.

– Dette er absolutt en veldig farlig retorisk eskalering, sier Selvik

les også

Den røde linje i Syria

FNs generalsekretær António Guterres ringte onsdag til de fem faste medlemslandenes FN-ambassadører i FNs sikkerhetsråd. I samtalene gjentok han sin «dype bekymring» over at rådet ikke har klart å bli enige om en felles respons på det påståtte kjemiske angrepet i Syria i helgen, melder NTB.

– Jeg understreket behovet for å unngå at situasjonen kommer ut av kontroll. La oss ikke glemme at innsatsen vår må dreie seg om å få slutt på de grusomme lidelsene til det syriske folket, skriver Guterres i en uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder