Ford krangler med Schwarzenegger

(VG Nett) Bill Ford gjør alt han kan for å få stoppet et lovforslag som hans hybridbiler ikke vil kunne oppfylle.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Arnold Schwarzenegger og hans politiker-kolleger vil gi 75.000 hybridbileiere lov til å kjøre alene i såkalte kompiskjøringfelt på motorveien. Kravet er at bilene bruker ca. 0,5 liter per mil eller mindre (45 mpg) og at de kjører nesten uten utslipp.

Skrev brev til Schwarzenegger

I et brev til guvernør Schwarzenegger kaller Ford forslaget en «Kjøp japansk-lov». Han skriver også at den kun er for spesielt interesserte, og nesten bare for dem som kjører Toyota Prius.

Men det stemmer ikke helt. Hondas Insight og Civic-hybrider oppfyller også lovforslagets krav. Problemet er at Ford ikke har noen biler som kommer gjennom nåløyet. Deres nye hybridbil, Escape, er ventet å bruke 0,66 liter per mil (35 mpg).

Ny Ford-hybrid

Bilen, som det er store forventninger til, ruller om kort tid ut på amerikanske veier. Firehjulstrekkeren er den første amerikanskproduserte hybridbilen som skal ta opp kampen med de importerte hybridbilene.

Bill Ford går så langt som å si at loven vil skade selskapet og eierne, og ber guvernøren om å ta i bruk sin vetorett for å stoppe den.

Ifølge The Sacramento Bee sier Phil Angelides, mannen som kom med lovforslaget, at Fords lobbyvirksomhet kun skader hans og firmaets rykte.

- Det Bill Ford burde tenke på, er hvordan Ford kan lage biler som krever minst mulig drivstoff og hvordan de kan slå japanerne, sier Angelides.

- Vi vil sende et signal til markedet om at det er de reneste, mest miljøvennlige bilene vi ønsker for Californias fremtid, avslutter han.

1. juli 2003 åpnet norske kollektivfelt i Oslo og Akershus for el-biler.

- Det har gjort at salget av el-biler har tatt av, sier daglig leder i ElBil, Hans Håvard Kvisle.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder