OVERGA SEG: En egyptisk soldat vokter irakiske krigsfanger i den kuwaitiske ørkenen på bakkeoffensivens andre dag, 25. februar 1991. Foto: AFP

Bakkekrigen

24-28. februar 1991

(VG Nett) Søndag 24. februar 1991 satte de allierte bakkestyrkene inn et massivt angrep med bakkestyrker, jager- og bombefly, og krigskip som overmannet den irakiske hæren i løpet av 100 timer.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Lørdagen før angrepet hadde Irak brudt tidsfristen for tilbaketrekking og satt fyr på hundretalls kuwaitiske oljebrønner.

Allierte tropper gikk inn i Irak og Kuwait fra flere punkter langs den saudi-arabiske grensen. Flere hundre stridsvogner kjørte i et kappløp med tiden nordover, for å konfrontere irakernes republikanske garde.

Allierte styrker tok kontroll over motorveien sørover fra Basra til Kuwait, og kuttet dermed av irakernes forsyningslinjer til troppene i det okkuperte emiratet. Samtidig gikk amerikanske og saudi-arabiske tropper inn i Kuwait.

Innen 26. februar hadde Irak erklært at landet ville trekke sine styrker ut av Kuwait, men Saddam Hussein nektet fremdeles å godta FN-resolusjonene mot landet.

Irakiske stridsvogner og andre militære kjøretøyer på flukt fra de allierte styrkene, stod i kø på motorveien fra Kuwait til Basra.

Allierte bombefly massakrerte dem fra luften, og drepte titusener av soldater i sine biler på det som fikk tilnavnet «Motorveien til døden».

Mellom 25.000 og 30.000 irakiske soldater ble drept i den fire dager lange bakkekrigen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder