OVERGA SEG: En egyptisk soldat vokter irakiske krigsfanger i den kuwaitiske ørkenen på bakkeoffensivens andre dag, 25. februar 1991. Foto: AFP

Bakkekrigen

24-28. februar 1991

(VG Nett) Søndag 24. februar 1991 satte de allierte bakkestyrkene inn et massivt angrep med bakkestyrker, jager- og bombefly, og krigskip som overmannet den irakiske hæren i løpet av 100 timer.

  • Morten Øverbye

Lørdagen før angrepet hadde Irak brudt tidsfristen for tilbaketrekking og satt fyr på hundretalls kuwaitiske oljebrønner.

Allierte tropper gikk inn i Irak og Kuwait fra flere punkter langs den saudi-arabiske grensen. Flere hundre stridsvogner kjørte i et kappløp med tiden nordover, for å konfrontere irakernes republikanske garde.

Allierte styrker tok kontroll over motorveien sørover fra Basra til Kuwait, og kuttet dermed av irakernes forsyningslinjer til troppene i det okkuperte emiratet. Samtidig gikk amerikanske og saudi-arabiske tropper inn i Kuwait.

Innen 26. februar hadde Irak erklært at landet ville trekke sine styrker ut av Kuwait, men Saddam Hussein nektet fremdeles å godta FN-resolusjonene mot landet.

Irakiske stridsvogner og andre militære kjøretøyer på flukt fra de allierte styrkene, stod i kø på motorveien fra Kuwait til Basra.

Allierte bombefly massakrerte dem fra luften, og drepte titusener av soldater i sine biler på det som fikk tilnavnet «Motorveien til døden».

Mellom 25.000 og 30.000 irakiske soldater ble drept i den fire dager lange bakkekrigen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder