Ville ikke varsle i frykt for å ta feil

(VG Nett) Thailands meteorologiske institutt hadde et krisemøte hvor de vurderte å varsle, men bestemte seg for ikke å gjøre det tilfelle ingenting ville skje.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

KRAFTIG: En tsunami varierer i størrelse alt ettersom hvor dypt vannet er og hvor langt unna jordskjelvet skjer. Her er søndagens tsunami fotografert i en bukt i Thailand av norske Bjørnar Tomassen. Foto: Bjørnar Tomassen

Minutter etter jordskjelvet i Indonesia, satte meteorologer som var på et seminar i Cha-am seg ned i et krisemøte, skriver den Thailandske avisen The Nation.

De hadde akkurat fått melding fra Bangkok om et skjelv som målte 8,1 på Riechters skala. Dette var mye lavere enn 9.0 som man senere har fastslått styrken til.

Slik oppsto dødsbølgene

- Vi trodde ikke det ville bli påfølgende seismiske bølger, fordi et lignende skjelv på 7,6 på Riechters skala, som oppsto på Sumatra i november 2002 ikke gikk utover Thailand, sa et medlem av det meteorologiske institutt i Thailand.

- En veldig viktig faktor i beslutningen var at det var høysesong og hotellene var nærmere 100 prosent fulle. Hvis vi hadde satt ut en advarsel, noe som ville ført til evakuering (og ingenting hente), hva ville da skjedd? Næringen ville umiddelbart kjenne det. Det ville vært mer enn det meteorologisk institutt kan håndtere. Vi kunne gått under, hvis tsunamien ikke kom, sier en anonym meteorolog til avisen.

- Med litt mindre enn en time igjen før bølgene slo i land, ventet ingen en tsunami, sier Supharerk Tansrirat-tanawong, instituttets direktør som også ledet møtet.

- Det er bare fire av de 900 som jobber i Instituttet som er jordskjelv-eksperter, sier han og legger til at en tsunami ikke har truffet Thailand på 300 år.

- Vi lurte en liten stund på om vi skulle sende ut en advarsel eller ikke. Det ble diskutert, men vi hadde ingen sjanse til å gjøre det.

Supharerk avviser at turisme-faktoren spilt inn på avgjørelsen.

- Jeg mener vi har gjort vårt beste, avslutter han.

MANGE DØDE: Thailands statsminister frykter dødstallet vil overstige 2000. Foto: Scanpix/AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder