UBESKRIVELIG SMERTE: En mann skriker ut sin smerte og holder hånden til sin døde sønn (8). Sønnen ble tatt av vannet i Cuddalore sør for Madras i India. Foto: REUTERS

75 000 kan være døde

PHUKET (VG) I natt var 23 700 mennesker bekreftet drept av monsterbølgene som har lagt kystområder i hele 11 nasjoner i Asia øde.

Jon Magnus
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Men FNs nødhjelpskoordinator, nordmannen Jan Egeland, frykter at tallet kan bli to til tre ganger så høyt når omfanget av naturkatastrofen 2.juledag er endelig klarlagt. Det kan bety at opptil 75.000 kan være døde.

Bare på de indiske øyene Andaman og Nikobar er ytterligere 30.000 innbyggere savnet etter at havbunnen revnet i et gigantisk jordskjelv utenfor Sumatra natt til 2.juledag, og slynget en gigantisk tidevannsbølge rundt hele Det indiske hav.

Inferno

I hastigheten til et jetfly, opp til 700 kilometer i timen, rullet den gigantiske flodbølgen i alle retninger over hav området. Innen en drøy time var de paradisaktige turistområdene her i Sør-Thailand omgjort til et inferno av vann og vrakrester og etterlot seg et ufattelig antall døde turister og fastboende.

Bare et par timer senere og et par tusen kilometer unna, på den andre siden av dette verdenshavet, var tusenvis av fattige fiskere og kystboere sjanseløse i møtet med flodbølgene.

En av tre omkomne er trolig barn.

På Sri Lanka ble et barnehjem med 150 foreldreløse barn skylt på sjøen. Alle barna, pluss den katolske presten som drev hjemmet, er vekk.

Hjelpeoperasjon

I Somalia på den afrikanske østkysten, 5.000 kilometer unna jordskjelvets episenter, er ni bekreftet omkommet og flere hundre fiskere savnet.

Fra FN-hovedkvarteret i New York leder Jan Egeland nå verdens hittil største humanitære hjelpeoperasjon:

- Ingen kan forestille seg omfanget av tragedien for de fattige samfunnene, og for de navnløse fiskere og landsbyer som er utslettet. Hundretusener av hjem er ødelagt, sa Egeland i går kveld.

10 land er rammet av monsterbølgen. Sri Lanka har rapportert om mer enn 12.000 døde alene.

Mens et av de aller nærmeste fastlandene, det lukkede diktaturet Myanmar eller Burma, oppgir at 10 personer er døde. Det er det ingen som tror på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder