GIKK AV – OG BLE SPARKET: Andrew McCabe skulle gå av med pensjon i helgen, men ble sparket av justisministeren natt til lørdag norsk tid. Foto: Alex Wong / AFP

FBIs tidligere visedirektør sparket

Tidligere nestkommanderende i FBI, Andrew McCabe, får sparken knappe to dager før han skulle gå av med pensjon.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

McCabe trakk seg fra sin stilling med øyeblikkelig virkning i januar etter gjentatte ganger å ha fått kritikk fra president Donald Trump.

les også

Trumps personlige assistent er oppsagt

Han skulle imidlertid formelt være i stillingen fram til søndag. Da fyller han 50 år og ville ha hatt krav på goder tilknyttet førtidspensjon. Nå står denne ordningen i betydelig fare etter at han ble sparket, melder CNN.

Bakgrunnen for at han fikk sparken er innholdet i en rapport fra Justisdepartementet.

Rapporten er ikke offentliggjort, men den skal ifølge CNN konkludere med at McCabe begikk en tjenestefeil i forbindelse med en korrupsjonsetterforskning rundt Clinton Foundation. Stiftelsen ledes av tidligere president Bill Clinton og tidligere presidentkandidat og Trump-rival Hillary Clinton.

Sessions: Manglende oppriktighet

I rapporten skal det angivelig gå fram at McCabe ga feilinformasjon til etterforskere om sin rolle i å få to FBI-tjenestemenn til å snakke med en Wall Street Journal-journalist om korrupsjonsetterforskningen.

les også

Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson

Rapporten ble overlevert til FBIs kontor for profesjonelt ansvar (OPR), som anbefalte at McCabe ble avsatt.

Justisministeren Jeff Sessions uttaler ifølge NTB at McCabe har gjort en «uautorisert avsløring overfor nyhetsmedier og vist manglende oppriktighet – inkludert under ed – ved flere anledninger».

McCabe: Krig mot FBI

I en uttalelse natt til lørdag hevder derimot McCabe at avgjørelsen om å sparke ham er en del av Trump-administrasjonens «pågående krig mot FBI» og etterforskningen av russisk påvirkning av den amerikanske presidentvalgkampen i 2016.

les også

Republikanerne avviser Russland-samrøre i ny rapport

– Her er realiteten: Jeg blir utpekt og behandlet på denne måten på grunn av rollen jeg spilte, det jeg gjorde og det jeg var vitne til i kjølvannet av sparkingen av James Comey, sier McCabe i uttalelsen som ABC News har gjengitt.

Han går ikke i ytterligere detaljer om hvilke hendelser han viser til.

Skal ha skrevet personlige notater

Lørdag ettermiddag norsk tid melder nyhetsbyråret AP at McCabe skrev personlige notater om Trump. Ifølge APs kilde ligner disse på de detaljerte notatene tidligere FBI-direktør James Comey skrev etter sine møter med presidenten.

Comey, som ledet etterforskningen av de påståtte båndene mellom presidentens folk og russiske myndigheter, fikk sparken av Trump i mai i fjor.

– Dette angrepet på min troverdighet er del av en større innsats for ikke å bare ramme meg personlig, men å sverte FBI, politiet og etterretningstjenestemenn mer generelt, sier McCabe.

Trump har ved flere anledninger kritisert McCabe offentlig for påståtte koblinger til Hillary Clinton.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder