SKANDALE: Alexander Nix på vei inn i Cambridge Analyticas kontor i London tirsdag. Nå er han suspendert fra stillingen som direktør i det omstridte selskapet. Foto: Henry Nicholls, Reuters

Cambridge Analyticas direktør suspendert etter nye avsløringer

Direktøren i Cambridge Analytica (CA) er suspendert etter at han i hemmelige opptak hevdet at selskapet spilte en stor rolle i å sikre Donald Trump valgseieren.

 • nils.inge.kruhaug@ntb.no

Artikkelen er over to år gammel

Tirsdag viste britiske Channel 4 opptak der CAs direktør Alexander Nix skryter av det skandalerammede selskapets påståtte rolle i å sikre Trumps knappe valgseier i 2016.

les også

Facebook suspenderer dataselskap tilknyttet Trumps valgkamp

– Vi gjorde alle undersøkelsene, all data, alle analyser, all målretting, vi styrte den digitale kampanjen, TV-kampanjen og våre data preget hele strategien, sier Nix i opptaket, som ble gjort av en reporter som lot som han var en potensiell kunde av CA.

Videre hevdes det i Channel 4-reportasjen at CA med sitt bidrag hjalp Trump til seier med bare 40.000 stemmers overvekt i tre delstater, noe som skal ha sikret ham presidentposten til tross for at Hillary Clinton fikk over 3 millioner flere stemmer på landsbasis.

TEK.no forklarer: Dette Facebook-krisen

Varsler gransking

Samtidig med at Channel 4 viste opptakene, opplyste styret i selskapet at Nix er suspendert med umiddelbar virkning i påvente av en «full, uavhengig gransking» av saken.

Styret viser til uttalelsene Nix kommer med i opptaket, samt andre anklager mot direktøren.

les også

Flere medier: 50 millioner Facebook-profiler skal ha blitt stjålet til Trump-valgkamp

Nix avviser at han og selskapet har gjort noe galt og sier til BBC at opptakene ble gjort for å sette CA i forlegenhet.

– Vi anser dette som et koordinert angrep fra mediene som har pågått i mange, mange måneder med den hensikt å skade selskapet som hadde noe å gjøre med valget av Donald Trump, sier han.

VARSLER: Kanadiske Chris Whylie jobbet tidligere i Cambridge Analytica. Nå har han stått frem med sin historie om hvordan de jobbet for å påvirke amerikanske velgere. Her fra foredraget «The Most Important Whistleblower Since Snowden: The Mind Behind Cambridge Analytica» på Frontline Club i London denne uken. Foto: Matt Dunham, TT / NTB Scanpix

50 millioner profiler

New York Times og The Observer avdekket i helgen at Cambridge Analytics (CA) skal ha samlet inn personopplysninger om opp til 50 millioner Facebook-brukere, noe CA selv har benektet.

Informasjonen ble samlet inn ved hjelp av appen «thisisyourdigitallife», i utgangspunktet fra 270.000 brukere som hadde gitt samtykke.

I tillegg samlet appen inn opplysninger fra Facebook-vennene til dem som hadde gitt samtykke – og dette skal ha dreid seg om 50 millioner profiler.

les også

Facebooks sikkerhetssjef går av

Alt dette var i overensstemmelse med Facebooks regler på det aktuelle tidspunktet, ifølge TV-kanalen CNN. Men informasjonen ble solgt videre til CA, noe som var i strid med regelverket.

Facebook ba CA slette opplysningene i 2015, noe selskapet hevder at det gjorde.

Varsleren Chris Wylie, som tidligere jobbet i CA, hevder i stedet at informasjonen ble brukt til å lage psykologiske profiler og algoritmer for å påvirke amerikanske velgere.

Informasjonen skal ha blitt brukt til å forutsi og påvirke velgernes valg, og analyser ble solgt til Trumps valgkampstab.

EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil nå ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan dette kunne skje. Samtidig granskes Facebook og CA av det britiske datatilsynet, og ifølge flere medier har også amerikanske myndigheter iverksatt gransking av Facebook.

Ber Facebook stanse gransking

Facebook og analyseselskapet CA granskes nå av det britiske datatilsynet. Sjefen for tilsynet, Elizabeth Denham, sier hun har oppfordret Facebook til ikke å undersøke CAs servere på egen hånd.

Grunnen var bekymring for at Facebooks egen gransking kunne «skade integriteten» til hennes egne undersøkelser.

– Vårt råd til Facebook var å holde seg unna. Og det gikk de med på, sier Denham til den britiske kringkasteren BBC.

Vil ransake

Denham forsikrer at hun bruker alle sine juridiske maktmidler i granskingen. Likevel vil det ta tid å få tilgang til CAs servere.

Datatilsynet er nødt til å gå rettens vei for å få en ransakingsordre, og det britiske opposisjonspartiet Labour frykter at CA i mellomtiden vil slette bevis.

Ifølge Denham har tilsynet i flere måneder gransket bruk av politiske data i forbindelse med valgkamper. Anklagene mot Facebook og CA har vært en del av disse undersøkelsene.

Krever svar

– Vi har invitert Mark Zuckerberg, opplyser EU-parlamentets president Antonio Tajani.

– Facebook må overfor representantene for 500 millioner europeere klargjøre at persondata ikke blir benyttet for å manipulere demokratiet, tvitrer Tajani.

les også

Russiske «eks-troll» forteller: Slik var det å jobbe på trollfabrikken

– Det er nå på tide at vi får nøyaktige opplysninger om denne katastrofale svikten fra en Facebook-representant med tilstrekkelig autoritet, mener formannen i Mediekomiteen i det britiske underhuset, Damian Collins.

Påtalemyndighetene i de amerikanske delstatene Massachusetts og New York har sendt brev til Facebook med krav om at selskapet beskytter brukernes informasjon.

Opprørt

Facebook sier selskapet er opprørt over CAs misbruk av personopplysninger og hevder å ha blitt bedratt.

les også

Her er Facebook-innleggene fra den russiske «trollfabrikken»

– Hele selskapet er opprørt over at vi ble bedratt. Vi er forpliktet til å rette oss sterkt etter våre retningslinjer om å beskytte persondata og vil ta alle nødvendige skritt for å sørge for at dette skjer, heter det fra Facebooks hovedkvarter.

Facebook-aksjen har falt over 9 prosent på børsen i USA etter at saken ble rullet opp i helgen.

Mer om

 1. Mark Zuckerberg
 2. Donald Trump
 3. Cambridge Analytica
 4. EU
 5. Data
 6. USA
 7. Facebook

Flere artikler

 1. Zuckerberg om skandalen: Jeg forklarer meg gjerne for Kongressen

 2. Avis: Hevder Cambridge Analytica jobbet for Brexit-gruppe

 3. Facebook-skandalen: Analyseselskap må gi innsyn

 4. Facebook utestenger nytt analysefirma

 5. Facebooks totale dominans

Fra andre aviser

 1. Cambridge Analyticas direktør suspendert etter nye avsløringer

  Aftenposten
 2. Presset øker mot Zuckerberg etter misbruk av Facebook-brukeres data

  Aftenposten
 3. NRK: Høyre tok kontakt med Cambridge Analytica i fjor

  Aftenposten
 4. Mark Zuckerberg innrømmer feilgrep

  Aftenposten
 5. Flere apper kan ha hentet personopplysninger fra Facebook 

  Aftenposten
 6. Zuckerberg vil legge seg paddeflat for Kongressen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no