TRAPPER OPP: En russisk soldat står vakt like utenfor Øst-Ghouta mellom portrettene av Russlands president Vladimir Putin og Syrias president Bashar al-Assad. Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Syrisk offiser til VG: – Vi kommer til å vinne

ISTANBUL (VG) FNs krav om våpenhvile i Øst-Ghouta møter døve ører. Ingen av partene vil gi seg. Den syriske regjeringshæren skal være klar for å gå inn på bakken.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er gått snart to uker siden styrkene til president Bashar al-Assad, med støtte i luften fra Russland, intensiverte angrepene sine mot Øst-Ghouta, forstaden til Damaskus.

Siden da har minst 600 mennesker mistet livet. Til tross for at FNs sikkerhetsråd har bedt om 30 dagers våpenhvile, fortsetter kampene.

Regjeringen vil vinne over terroristene. Det vil skje veldig snart. Til slutt blir terroristene så svake at vi går inn på bakken og dreper dem. Jeg tror ikke vi kommer til å slippe ut opprørerne.

Det sier en offiser i den syriske regjeringshæren på telefon fra Damaskus til VG. Vi møtte ham da vi var på oppdrag i Syria i januar. Han ønsker ikke å bli sitert ved navn.

les også

Dette bør du vite om krigen i Øst-Ghouta

«Øst-Ghouta er som et stort fengsel»

Regimets krigsstrategi har hittil vært å beleire området, begrense tilgangen til medisiner og mat, og utsette Øst-Ghouta for hyppige luft- og artilleriangrep. Regjeringshæren har også gjennomført bakkeangrep i utkanten av Øst-Ghouta.

Opprørsgruppene, som siden 2013 har kontrollert området, svarer med bombekasterangrep mot Damaskus, der også flere sivile er blitt drept. Assad-regjeringen kaller opprørerne konsekvent for terrorister.

UNDER ANGREP: Luftangrepene rammer svært mange sivile i Øst-Ghouta. Bildet er tatt 22. februar i byen Douma. Foto: BASSAM KHABIEH/ Reuters

les også

Bli med under bakken i Øst-Ghouta: Her gjemmer barna seg for bombene

I et intervju med VG, sier en brigader og talsperson i en av de største opprørsgruppene i Øst-Ghouta, Jaish al-Islam, at de ikke kommer til å legge ned våpnene før Assad-regimet er styrtet.

Både regjeringen og opprørerne anklager hverandre for å holde 400.000 sivile i Øst-Ghouta som gisler.

– Regjeringen vil hjelpe de sivile og gi dem behandling, men terroristene slipper dem ikke ut. De har snikskyttere og bombekastere overalt. Øst-Ghouta er som et stort fengsel, sier den syriske offiseren til VG.

Hevder regimet prioriterer sivile

De som bor i Øst-Ghouta er fanget i et krigshelvete der det ikke lenger finnes gjemmesteder. Kun 31 mennesker er blitt evakuert fra enklaven til medisinsk behandling i Damaskus etter lange forhandlinger med Verdens helseorganisasjon som pådriver. VG møtte flere av de evakuerte barna i Damaskus.

BLE EVAKUERT: Abd al Rahman al Sakate (ni md.) er født med en komplisert hjertefeil. Han er blant de ytterst få som er blitt evakuert fra Øst-Ghouta, her sammen med moren Mona Hattawe (28) på barnesykehuset i Damaskus. Foto: Harald Henden/VG

les også

VG møtte evakuerte fra syriske Øst-Ghouta: – Vi er konstant redde

Regjeringen tenker først og fremst på de sivile i Øst-Ghouta. Det viktigste for oss er å redde dem, deretter å ta terroristene, sier den syriske offiseren.

– Men allerede har hundrevis av sivile dødd i luftangrep?

– Dette er krig. Terroristene bryr seg ikke om sivile, de dreper folk i Damaskus. Den syriske regjeringen og FN har gitt terroristene mange sjanser til å forlate Ghouta opp gjennom årene, men de nekter, hevder offiseren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder