PROTESTERER: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at konflikten mellom Russland og Ukraina følger et kjent mønster med hybrid krigføring, som Russland startet i Georgia i 2008. Foto: Martha Holmes / VG

Bakke-Jensen: Ukraina-konflikten er hybrid krigføring

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) kaller oppspillet til Russlands maktgrep mot den ukrainske marinen søndag for et typisk eksempel på hybrid krigføring.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

NATO-sjef Jens Stoltenberg samler mandag ettermiddag NATO-rådet, ambassadørene i alle NATO-landene pluss Ukraina, til krisemøte.

Stoltenberg snakket med Ukrainas president Petro Porosjenko mandag formiddag:

– Stoltenberg uttrykte NATOs fulle støtte til Ukrainas territorielle integritet og deres fulle rett til fri seiling i internasjonale farvann etter internasjonal lov, sa NATO i en uttalelse etter samtalen.

les også

Krise på Krim: – Veldig, veldig alvorlig

Møte i Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd skal også møtes senere mandag, på anmodning fra både Ukraina og Russland.

Den norske regjeringen ber nå partene i den glødende konflikten i Azovhavet om å roe seg ned og respektere internasjonale avtaler.

Søndag stengte russerne Kertsjstredet, etter at tre ukrainske marinefartøy skulle ha krenket deres farvann. Det skal også ha blitt løsnet skudd fra russisk side, og de ukrainske skipene ble tatt i arrest. To ukrainere er meldt såret.

Hybrid krig

Bakke-Jensen sier til VG mandag ettermiddag at situasjonen har vært under oppseiling over tid:

– Dette er hybrid krigføring, sier forsvarsministeren.

– Der er slik en svært kompleks situasjon bygger seg opp. Det er en miks av kystvakt, halv-sivilt fiskerioppsyn, marinefartøyer og grensekontroll. Etter avtalene fra Minsk skal grensekontrollen ta maksimalt tre timer, men nå har kontrollen tatt opptil 90 timer. Også Ukraina har bordet fiskebåter og tatt dem til land for ulovlig fiske. Det er overtydelig hvordan man bruker makten for å bygge styrke og posisjon, men samtidig sørger for at det ligger under grensen for regulær krigføring., sier Bakke-Jensen.

Dette er hybridkrig

Hybrid krigføring er målrettede angrep mot en motstanders svakheter, gjerne flere samtidig på flere områder, med mål om å påvirke motpartens beslutninger. De kan skaleres opp, eller de kan utvides til stadig nye områder.

– Hybrid krigføring er i sin natur billig og effektivt. Hensikten kan være å oppnå politiske mål, men oftest på en måte som holder konflikten på et så lavt nivå at det ikke hjemler motstanderen til å ta i bruk regulære militære midler. For eksempel å unngå at NATO iverksetter artikkel fem, en for alle og alle for en, i tilfeller der NATO-land er målet for operasjonene, sier seniorforsker Karsten Friis til VG.

Friis leder forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar på NUPI, Norsk utenrikspolitisk institutt.

les også

Hybrid krigføring: Slik har Russland har en info-krig gående i Litauen

Bryter avtaler

Bakke-Jensen sier til VG at reaksjonen mot hendelsene i Ukraina må være tydelig og slå fast at de inngåtte avtalene må respekteres, og at de internasjonale institusjonene for konfliktløsning må brukes.

– Dette viser hvor komplisert sikkerhetsbildet er akkurat nå. Aktivitetene når ikke terskelen for åpen konflikt, men det bryter samtidig ned de anerkjente avtalene som partene skal være bundet av, sier han.

– Er du bekymret for at Norge og andre naboland til Russland kan oppleve lignende situasjoner?

– Ja. det er jeg. Det er derfor vi er medlem i forsvarsalliansen NATO, sier Bakke-Jensen.

GPS-jamming

Han sier at jammingen av GPS-signalene i Finnmark og Nord-Finland er en slik beslektet hybrid aktivitet:

– GPS-jammingen i nord kom fra et russisk øvingsområde. Dette er jo tiltak som går ut over sivil aktivitet i Norge, sier Bakke-Jensen.

les også

UD til Russland: Slutt med GPS-forstyrrelser

Kjente russiske virkemidler

Ifølge Karsten Friis har Russland vist evne til å bruke hybride virkemidler mot land som Georgia helt siden invasjonen i 2008.

I Ukraina har Russland også vist at de behersker en serie av virkemidler for å skape konflikt:

– Hybrid krigføring kan være spesielt effektivt i svake nasjoner, land med splittelser og hvor man kan spille på etniske minoriteter eller andre konflikter. Det skaper bevisst uklare situasjoner et sted mellom krig og fred, sier Friis.

– I Ukraina er Russlands hensikt åpenbart å skape så mye uro at landet ikke klarer å nå vestlige standarder i samfunnet, slik at de ikke når opp til tersklene for medlemskap i NATO og EU, legger han til.

Les også

Mer om

 1. Ukraina
 2. Russland
 3. Solberg-regjeringen
 4. Frank Bakke-Jensen
 5. Nato

Flere artikler

 1. Krisen på Krim: NATO-Jens krever umiddelbar løslatelse av ukrainske fartøy

 2. Krise på Krim: – Veldig, veldig alvorlig

 3. Ukraina innfører militær unntakstilstand i 30 dager

 4. 10 ting du må vite om konflikten om Azovhavet

 5. Ukrainas president erklærer unntakstilstand - blir beskyldt for å innskrenke demokratiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder